e-mail-tanfolyam
1/1. Hogy néz ki a mosható pelenka?

Mivel a boltok polcain nem tudod megvizsgálni, bizonyára feltetted magadnak a kérdést: hogy néz ki a mosható pelenka? Melyik része mosható? Vajon csak a betétet kell cserélni? Vajon mikor kell lecserélni?

Ezekre ad választ ez az első rész.

A mosható pelenka 2 fő részből áll.

(1) Mindenképpen kell egy VÍZZÁRÓ réteg – a nedvesség kijutását akadályozza meg. Lehet PUL, TPU vagy akár gyapjú anyagból, a lényeg, hogy ez tartja bent a nedvességet.
(2) És ami felszívja a pisit és ugyancsak kötelező elem- ez a NEDVSZÍVÓ réteg.

Most figyelj! Az, hogyan teszed össze a VÍZZÁRÓ  és a NEDVSZÍVÓ réteget , a betétet bedugod egy zsebbe, vagy belepatentolod a külső részbe, vagy esetleg egy csónakba teszed bele, az mutatja meg milyen fajta a pelenka! (zsebes, egybepatentolható, esetleg csónakos)

(1) Vízzáró rész

Mindig szükség van rá, ez biztosítja, hogy a babád ruhája száraz maradjon.

Ez a rész kerül kívülre és ebbe teszed a nedvszívó betétet. Különböző anyagokból készül, és a vízhatlanság mellett másik fontos tulajdonsága a légáteresztő képesség.

Hogy jól lásd, milyen itt van például ez a Pelenkakülső, ami vízhatlan réteggel bevont textília (pl. pamutfrottír, kevert anyag). Ennek gyártása során a textíliát poliuretán-filmrétegre laminálják rá. Ez egy vízzáró, légáteresztő anyag, ami ráadásul antiallergén.

Ebben a a fajtában, ami különálló a betéttől, vagy a betét lepatentolható és sehol sincs benne extra textilréteg, elég csak a betétet cserélni, amennyiben a külső nem lett pisis, vagy kakis.

A zsebes pelenkát, az All in One pelenkákat és az összes olyan SIO pelenkát, amiben van belevarrt textil réteg csak egyszer lehet használni és mehetnek a mosásba (cserébe minden egyben van , kompakt megoldások).

A pelenka külsőt vagy a csónakos pelenkát általában nem szükséges egyből cserélni, egy áttörlés után még vissza lehet adni a babára.

  >>> PUL külső

De akár zsebes, akár csónakos pelenkáról, akár SIO vagy All in Two/ All in One pelenkákról beszélünk, vízzáró rész mindegyikben van!

Pop-in pelenkakülső - Medve

(2) Nedvszívó belső

Szintén többféle kivitelben és anyagból készülhet. Gondolj úgy rá, mint egy konyharongyra.

Ha felborítasz egy pohár vizet, akkor nagyjából tudod, hogy mekkora ronggyal kel feltörölni, igaz?

Itt “akkora” rongyokra van szükség, amekkora a két pelenkázás közti pisit és kakit elbírja, hidd el, kevesebbre, mint gondolnád.

Cserélni nappal 2-3 óránként szoktuk, éjszaka pedig lehetőség szerint nem. A titok mindössze annyi, hogy annyi betétre van szükség, amennyi felszívja a két pelenkázás között keletkezett nedvességet.

Néhány példa:

(2a) A prefold pelenka strapabíró és a legjobban, legsokoldalúbban kihasználható pelenkabelső. A  pamut- vagy mikroszál anyag 4-8 rétegben, téglalap alakúra hajtogatva van összevarrva, és több méretben kapható. Amolyan egyszerűen nagyszerű belső, mert mindig méretre hajtogatható a hossza és a szélessége is. Ezen felül pedig a kisfiúknak vagy a hason alvó babáknak előre is lehet extra réteget hajtani.
>>> prefold pelenka

(2b) Egy kicsit trükkös a kényelmesen feladható nadrágpelenka, mert elsőre, a minták miatt esetleg nem jön rá az ember, hogy ez bizony csak nedvszívó rész. Mindenképpen kell fölé egy külső (PUL, vagy gyapjú).

Anyaga lehet bambuszfrottír, pamutfrottír vagy kender-pamut frottír.

 Főleg éjszakára, illetve nappali alvásokkor ajánljuk. Akkor is jó szolgálatot tesz, ha nadrágfazonú külső rész alá keresel szomjas belsőt!


>>> nadrágpelenka

(2c) A formázott pelenkabetét, amire csak simán mosható pelenka betétként szoktunk utalni, ugyancsak készülhet pamutból, bambuszból, kenderből vagy mikroszálas anyagból. 

A vízzáró külsőhöz méretében és alakjában is igazodik, alap betétként vagy kiegészítő nedvszívó rétegként (pl. éjszakára) is használatos.


>>>betétek

Culla di Teby kenderes mosható nedvszívó betét (3 darabos csomag)

Mire figyelj a pelenkakülső vásárlásakor? 

  •  Előre lelövöm a poént. Ez igaz lesz nem csak a pelenkakülsőkre, hanem az összes többi rendszerre: a zsebes, az összepatentolható (all in two, snap in one), a csónakos stb. pelenkákra is: a pelenka rendszere, az hogy hogyan kerül a nedvszívó rész a külsőbe, az neked, a Szülőnek fontos. A babádnak az a fontos, hogy kényelmes legyen. Azaz olyan pelenka kerüljön rá, amely mindenhol szépen zár, nem nyomja meg. Arra kell figyelned, hogy a babádra való fazont válassz!

     

  • Hahh, Veronika és azt hogy? Kérdezed jogosan. Nos, ebben a 12 év mosható pelenka tanácsadói tapasztalattal tudok segíteni Neked úgy, hogy összeválogattam azokat a pelenkákat, amelyeket minden babára szépen fel lehet adni. Nézd meg itt ezt az előre összeállított példacsomagot, ami csak “minden babára jó”  pelusokat tartalmaz: https://temiti.hu/termek/jolly-joker-moshato-pelenka-csomag-minden-babaalkatra/

 Mire figyelj a pelenkabelső vásárlásakor? 

Egymással kombinálható pelenkabelsőket szerezz be, amik a kiválasztott külsőkkel is kompatibilisek. Így mindig bevetheted a készleted valamennyi darabját.

Olyan pelenkabelsőket válassz, amelyek nedvszívó és száradási tulajdonságai is megfelelnek az igényeiteknek. 

Egy kis segítség: a belsőket nedvszívó képesség és száradási idő szempontjából a következő, növekvő sorrendbe lehet állítani (saját tapasztalataink szerint):
— mikroszál : sok  nedvességet bír el és nagyon gyorsan szárad, prefold, piskótabetét vagy patentolható betét formájában is találkozhatsz vele;
— pamut: nagyon jó nedvszívó, természetes és mindent bíró anyag. Mosás után, időjárástól függően fél-egy nap száradási idővel kell számolni;
— bambusz: nadrágpelenkaként 2, formázott pelenkabetétként 2-4, vastagabb rétegben érvényesül, a varrásoknál, patentoknál lassabban szárad, kényesebb, mint a pamut;
— kender-pamut: nadrágpelenka és formázott betét formájában, 2-4-8 rétegben nagy a nedvszívóképessége, viszonylag lassan szárad.

Jajj, ez már most bonyolult! 

Ha szeretnél azonnali megoldást kapni és nem elveszni a részletekben, akkor csak írd meg nekünk chaten a babád  adatait (hány hetes-hónapos, hány kiló) és mi javaslunk nektek olyat, amit szeretni fogtok használni! (az oldal jobb alsó sarkában találod a chat ablakot!)

Scroll to Top