Blog

Puppi gyapjú mosható pelenka külső V2 - Timeless elegance III.

Gyapjú mosható pelenka – összefoglaló és válasz a leggyakoribb kérdésekre

Első hallásra macerásnak tűnhet a gyapjú mosható pelenka használata, illetve eszedbe juthat a gyapjú hallatán egy karácsonyi emlék a sosem használt pulóverről. De ne ijedj meg, ezek a pelenka külsők garantáltan nem fognak a polcon porosodni a jobblétre várva. A mai cikkben megválaszolunk néhány kérdést a merinói/bio vagy sima gyapjú pelenka külsőkkel kapcsolatban, sőt, még egy titkot is elárulunk 😉

Gyapjú pelenka – csak természetesen!

Te is a legjobbat akarod a babádnak ugye? Többek között azt, hogy a gyönyörű sonkáit kizárólag természetes anyag érintse, ami úgy simogatja, mintha csak a te tenyered cirógatná egész nap. Nos, erre a legjobb a gyapjú pelenka külső lesz, ami puha, és barátságos.

Tudtad, hogy a gyapjú mosható pelenka olyan, mint a dédszüleink vályogházai? Télen melegen tart, nyáron hűt, és maradjunk a vályogházas hasonlatnál, ennek sincsenek műanyag elemei (ablakai) így remekül szellőzik, nem fülled be. Ugyanis a tiszta gyapjú (ami nem gyapjús, kevert anyag) teljesen légáteresztő. Remek nyári viselet még a legizzadósabb lurkóknak is.

Mikor fogod leginkább szeretni? Szinte mindig. Amikor sokat pisil a kisbabád, amikor éjszakára keresel megoldást, amikor cuki pelenkára vágysz…

Puppi gyapjú mosható pelenka külső V2 SIO OS+ - Sandstone

Hátrányból előny – a lanolin varázslatos tulajdonságai

Sokszor felmerül a kérdés, hogy melyik pelenkának mi a hátránya, és a gyapjúnál bizony sokat kell gondolkodnunk, mire bármi is eszünkbe jut.

Amitől a legtöbben tartanak az a tisztán tartása – pedig ha tudnák, hogy a lanolinnal, azaz gyapjúzsírral jól kezelt gyapjú pelenka pont nem igényel sok, és macerás mosást! Így lesz a hátránya az előnye, vagyis ha rendesen gondoskodsz róla, nem probléma a tisztán tartás.

gyapjú mosható pelenka

A lanolin első fontos jó tulajdonsága, hogy vízhatlanná teszi a gyapjú szálakat. Ezáltal a gyapjú külső, pont úgy ahogy a bariknál, távol fogja tartani a nedvességet. Ezúttal a külvilágtól :).

A második, szinte hihetetlen előnye, hogy a pisit elemeire, vízre és sókra bontja! Így használat után, ha úgy érzed, hogy nyirkos a külső, csak kiteszed levegőzni, és mosás nélkül használható újra. (Persze, ha nagyobb baleset érte, vagy száradás után is érzed a pisiszagot rajta, akkor már megérett a mosásra. Erre leginkább 4-6 hetente kerül sor.)

Ezen felül jó tudnod, hogy a lanolin hidratálja a bőrt, gombaölő és antibakteriális hatása van. Ez utóbbi kettő igazán jól jön pelenkázáskor.

A gyapjú mosható pelenka nem túl meglepő módon gyapjú mosószerrel, vagy gyereksamponnal, kézmeleg vízben vagy gyapjú programon tisztítható. Ez után jön a lanolinozás és már kész is. Szárításnál arra kell figyelned, hogy lehetőleg ne lógasd, mert vizesen könnyen megnyúlik, és akkor oda a formás kis fazonja.

Lanolinozni lehet a kifejezetten gyapjú mosható pelenkákhoz készült lanolin kúrával (ez az egyszerűbb), vagy a karamellre hasonlító eredeti lanolinnal (ez sem bonyolult).

A lanolinkúrával mindössze annyi a dolgod, hogy kézmeleg vízben feloldasz belőle 2-3 evőkanálnyit annyi vízben, amennyi ellepi a kifordított gyapjú pelenkát és úgy hagyod pár óráig.

A sima lanolint pedig vagy elkevered egy kis forró vízzel és samponnal, hogy fehér elegyet képezzen, majd ezt felhigítod hideg vízzel kézmelegre és ebbe áztatod a pelenkákat, vagy a tapicskolós módszert választod. Ez tulajdonképpen annyi, hogy a lanolint rákenegeted, tapicskolod a gyapjú külső babával érintkező felére.

Ha bármelyi módszer után ragacsosnak érzed a pelenkát, akkor egy sima textilpelenkával töröld át, vagy csavard bele a gyapjút.

Hogyan kell használni a gyapjú mosható pelenkát?

disana biogyapjú pelenkakülső - natúr

A legfontosabb, hogy valamilyen nadrágpelenka formájú belsővel! Önmagában egy ilyen gyapi nem elég, ha közvetlenül jut rá a nedvesség, kiázik.

Tekints rá úgy, mintha egy PUL külső lenne, csak természetesebb és időtállóbb is, vagyis kell alá egy nedvszívó réteg. Mivel a gyapjú pelenkák akkor jók, ha nem szorosak – így nem préselődik ki a folyadék a csomagból – ezért olyan belsőt kell használnod, ami önerőből rajta marad a babádon, nem ez a külső fogja megtartani.


Nadrágfazonra hajtható nedvszívó belsők például a textilpelenka és prefold pelenka, de választhatsz már kész nadrágpelenka belsőt is.

A gyapjú mosható pelenka fajtái

Mint minden mosipelusnál, itt is vannak alternatívák, amikből válogathatsz.

Főleg alváshoz javasoljuk a nadrág fazont, mert ennél nincsen se patent, se gumi ami megszoríthatja a lábacskákat, vagy a dundi pocakot. Ezekbe tényleg csak bele kell „ugrani”. Ilyen például a Disana, Petit Lulu és a Popolini. Mindegyik más, de mégis ugyanolyan remek:)

 • A Popolini és a Disana hagyományosabb küllemű, mindkettő duplán kötött, 100% gyapjú és egyaránt németországi gyártású.
 • Petit Lulu cseh barik gyapjából készült és már a design-oldalról is megállja a helyét a cuki mintákkal és a helyes kis falatka nadrág kialakításával.

Ez a három fajta gyapjú pelenka mind nadrágfazonú, de itt jön a meglepi!

Puppi gyapjú mosható pelenka külső újszülött - Timeless elegance III.

Már megérkeztek hozzánk a Puppi, állítható méretű, pelenka külső fazonú cukiságai. Szintén 100% gyapjú felhasználásával készültek, Lengyelországban. A nadrágfazonú gyapikkal szemben, ezek vékony gyapjú flanelből készültek – nyáron is szívesen fogod őket a babádra adni.

A Puppi készítői az igazán kicsikre is gondoltak: nekik van újszülött külső, és a 9 kg-ig egy átmeneti állítható méret, ami picike csomagot csinál. Ez után már az  Örök darabok jönnek (na jó, az xxl babáknak is van egy, az OS+). A Puppi pelenkák tényleg mindig és mindenkor használható pelenka külsők, amik szerintünk hamar a kedvenceid lesznek:)

Mégis mennyit?

Ha csak és kizárólag gyapjú külsőket használnál, akkor 5-6 db külsőre lesz szükséged egy adott méretből (ha állítható méretű, akkor összesen annyira). Ha vegyesen szeretnéd használni más – például PUL külsőkkel, akkor 2 db-ot érdemes a készletedbe illeszteni (amíg az egyik szellőzik, tudod használni a másikat).

A nedvszívó belsőkből a folyamatos használathoz kb. 20 db-ra kell majd. Ezek lehetnek vegyesen nadrágpelenkák, textil vagy prefold pelenkák is.

Ennyi volt tehát a gyapjú mosható pelenka összefoglalónk a leggyakoribb kérdésekkel. Ha van még valami, amire nem válaszoltunk, nyugodtan írd meg kommentben, vagy gyere el hozzánk az Öko Babapontra, ahol élőben is megnézheted, kipróbálhatod a pelusokat, és bármennyit kérdezhetsz!KIK VAGYUNK MI?

Mosható pelenka tudnivalók

Farkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók, a temiti.hu honlap és az ÖkoBaba PONT alapítói. 

Azért vagyunk itt, hogy segítsünk neked a környezetbarát és vegyszermentes babázásban.

– megmutatunk mindent a mosható pelenkázással kapcsolatban a Pelenkatapogatón, vagy Budapesten az Ökobaba PONTon (1203, Bp., Téglagyár tér 7-9.)
– megválaszolunk minden, a mosható pelenka használatával kapcsolatos kérdést (helyes feladás, mosás, kezelés) az e-mail-tanfolyamunk keretében, és bármikor írhatsz nekünk az info@temiti.hu e-mail címre
– ha olyan egészségügyi problémával küzdötök, amelyre megoldás a mosható pelenka (gombásodás, pelenkakiütés, ekcéma, helytelen csípőtartás), elmondjuk a pontos használatát
– védőnőknek, egészségügyi szakembereknek tartunk szakmai bemutatót
– minőségi, mégis elérhető árú mosható pelenkákat és kiegészítő termékeket kínálunk MOSHATÓ PELENKA BOLTunkban

Mosható pelenka kezdőknek

Mosható pelenka kezdőknek – hogyan válaszd ki azt, ami TÉNYLEG jó lesz a babádnak?

Te is elolvastál már ezer mosható pelenka-cikket, de még mindig nem tudod, mi lesz a jó nektek? Vagy már kipróbáltál egy párat, és egyáltalán nem vált be? Ne add fel rögtön a moshatózást, most leírjuk, mi lehetett a hiba – és hogyan tudod kiválasztani azt, ami biztosan szuper lesz!

Hogyan választasz ruhát?

Elmész és felpróbálod, vagy mérettáblázat alapján megrendeled az interneten?

Tudod már, hogy mi áll jól neked, vagy egy kicsit azért kísérletezni szoktál shoppingolás közben?

Előfordult már valaha, hogy amit levettél a fogasról, vagy megrendeltél, az mégsem állt olyan jól?

Mi köze ennek a mosható pelenkához?

Az elmélet ugyanaz: ahhoz, hogy a babádon tökéletesen álljon a mosható pelenka, ismerned kell a pici testalkatát, méreteit, és azt is, milyen fazon lesz neki a legjobb.

Ahogy a saját ruhatáradat és stílusodat is idő volt kialakítani, úgy a mosható pelus-kollekció összeállítása sem megy hasraütés-szerűen.


A babák esetében a küllem, és a megjelenés másodlagos: a legelső szempont, hogy olyan fazont és méretet válassz, ami biztonságos és kényelmes! Tehát nem nyom, nem szorít, ugyanakkor benntartja, amit bent kell tartani ;).

A jó hír hogy ehhez nem kellenek évek. Azért vagyunk itt mi, a pelenkázási tanácsadók, hogy ebben segítsünk neked:)
Nem kell 1000 fazont felpróbálni, és nem is kell a világ összes webáruházának kínálatát végigböngészni. Ennél sokkal egyszerűbb dolgod van.

Kezdőként hogyan válaszd ki a tökéletes mosható pelenkát?

Mi lennénk a legboldogabbak, ha ezt le tudnánk írni, mondjuk 3 vagy 5 pontba szedve. De sajnos nem ennyire egyszerű, hiszen minden baba más, és persze a szülőknek is eltérő indíttatásaik vannak a moshatózásra. Van, aki környezetvédelmi szempontok mentén dönt, és a legtermészetesebbet keresi, másnak a trendiség tetszik és csinos textilbe akarja bugyolálni a babapopsit.

Vannak vékonyabb és vannak husisabb picik. Vannak babák, akik sokat pisilnek, mások inkább kevesebbet. Az újszülött csecsemők anyatejes pukkanósat kakilnak, míg a nagyobbaknak már szilárdabb a széklete. És még hosszan sorolhatnánk, mi mindent kell figyelembe venni…

„Próbáltuk a mosható pelenkát, de nekünk nem jött be. Állandóan kifolyt a pisi.“

„Direkt egy drágább márkát vettünk, amit sokan ajánlottak, de ez sem volt jó, teljesen megnyomta a kapocs a picinek a bőrét.“

„A barátnőm esküdött a mosható pelenkára, úgy hogy megvettük tőle használtan azt, ami neki bevált. Hatalmas volt a babámon a csomag, ezért inkább visszatértem az eldobhatósra.“

Csak néhány sztori azok közül, amiket minden nap hallunk. Ezek a „rémtörténetek“ azért keringenek, mert az anyukák rossz pelenkát választottak. Ez persze nem az ő hibájuk! Tényleg nagyon könnyű eltévedni a mosható pelenkák erdejében.

De van KÉT pofonegyszerű megoldás:

Mosható pelenka kezdőknek

Az Öko Babaponton többféle tanácsadással és ingyenes méretpróbával várunk. Ha már megszületett a babád, gyere el hozzánk és próbáljátok fel. Ennél jobb módszer nem létezik!

Foglalj egy  időpontot és mi segítünk a babád alkatára és a te igényeidnek megfelelőt választani, megmutatjuk, hogyan használd.

Az Öko Babapont címe : 1203 – Budapest, Téglagyár tér 7-9. Telefonszámunk: 20/3320650. És itt találod az időpontfoglalót: https://temiti.hu/bemutatotermeink/

mosható pelenka próbacsomag kölcsönzésHa nem tudsz eljönni, akkor a második legjobb megoldás a Mosható pelenka kölcsönzés.

Egy fél, márkás pelenka árából kipróbálhatod, hogy milyen a mosható pelenkázás a gyakorlatban és megkíméled magad egy csomó felesleges körtől.

A kölcsöncsomag pelenkával megtapasztalhatod melyik fazon válik be nektek a legjobban, és így csak olyan pelenkátok lesz, amiért szívesen nyúlsz. Sőt még várni is fogod, mikor lehet már egy újabbat ráadni a gyerekre.

Ha még újszülött a babád, akkor viszont még nem a fazonok próbálgatása lesz a cél, mert a pici lábaknak és a fokhagymapopsiknak nagyjából ugyanaz a típus lesz jó. Itt főleg a gyakorlat lesz fontos, amihez pedig újszülött mosható pelenka kölcsönzést ajánljuk, akár addig, amíg ki nem növi a lurkó az icúrka-picúrka méretet.

Megéri ez a macera?

Elzarándokolni egy boltba, vagy kikölcsönözni egy készletet valóban idő és pénzráfordítással jár, cserébe megkímél egy csomó bosszúságtól. Extrém esetben még az is előfordulhat (hahh, ezt a legnehezebb leírni), hogy nem a ti megoldásotok a mosható pelenka, de legalább megnézed, hogy miről van szó és olyan darabokkal találkozol, ami a ti fazonotok.

Ezen felül, mint azt már tudod, a mosható pelenka környezetbarát, pénztárcakímélő, és babapopsi-kényeztető megoldás, hiszen nincs vegyszer, kiszakadó zselé, és bababőrt szárító kemikáliák. Nem kell a boltba rohangálnod eldobható pelusért és nem szennyezed a környezetet az eldobott példányokkal.

Lehet, hogy először az időddel fizetsz, de később rettentő büszke leszel magadra: elmondhatod, hogy te tényleg mindent megtettél a kisbabád egészséges popsijáért és az ő jövőbeli környezetéért.

KIK VAGYUNK MI?

Mosható pelenka tudnivalók
Farkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók, a temiti.hu honlap és az ÖkoBaba PONT alapítói. 

Azért vagyunk itt, hogy segítsünk neked a környezetbarát és vegyszermentes babázásban.

– megmutatunk mindent a mosható pelenkázással kapcsolatban a Pelenkatapogatón, vagy Budapesten az Ökobaba PONTon (1203, Bp., Téglagyár tér 7-9.)
– megválaszolunk minden, a mosható pelenka használatával kapcsolatos kérdést (helyes feladás, mosás, kezelés) az e-mail-tanfolyamunk keretében, és bármikor írhatsz nekünk az info@temiti.hu e-mail címre
– ha olyan egészségügyi problémával küzdötök, amelyre megoldás a mosható pelenka (gombásodás, pelenkakiütés, ekcéma, helytelen csípőtartás), elmondjuk a pontos használatát
– védőnőknek, egészségügyi szakembereknek tartunk szakmai bemutatót
– minőségi, mégis elérhető árú mosható pelenkákat és kiegészítő termékeket kínálunk MOSHATÓ PELENKA BOLTunkban

A Hamac pelenkák nagy MIÉRT-je

A Hamac pelenkák nagy MIÉRT-je

… avagy interjú a Hamac márka alapítóíval, Florence Hallouin-nal és Clémence Ossent-tal

Már egy évvel azután, hogy létrehoztuk a Temitit mosható pelenka boltot, elkezdett dolgozni bennünk a gondolat, hogy kéne szerezni egy Hamacot. Megfogott a letisztultsága, a fotók. Egy vagy két magyar nyelvű véleményt olvastunk ugyan róla, de ez nem volt elég, meg akartuk nézni, ki akartuk próbálni. Újszerű volt és nagyon-nagyon szuper! Ezt az élményt osztottuk meg aztán mindenhogyan, mindenhol. Azt hiszem jól sikerült, mert Magyarországon (is) szerelempelenka lett belőle. Most eljött az a pillanat is, hogy megmutassuk kik állnak eme francia remek mögött. Fogadjátok szeretettel Florence Halloint és Clémence Ossent.

Kedves Florence, elárulod nekünk, hogy született meg a Hamac pelenka ötlete?

Florence: 

Tervező mérnök vagyok, és mindig rajongtam új termékek megalkotásáért, valamint szenvedélyesen elkötelezett vagyok gyermekeink élhetőbb jövőjének megteremtéséért. 

2007-ben, második gyermekem megszületése után, jó néhány mosható pelenkát próbáltunk ki a lányommal, de egyiket sem találtuk kényelmesnek, illetve eléggé hatékonynak.

Ez volt az a pont, ahol elhatároztam, hogy elhagyom azt a nagy gyárat, amelyben dolgoztam, és kifejlesztek egy új, mosható pelenkát, ami még több szülőt és óvodát győzne meg a mosható pelenka használatáról, az eldobható pelenkák helyett. 

Körülbelül 150 prototípus elkészítése után, végül 2009-ben szabadalmaztattuk a Hamac System®-et, és elhatároztuk, hogy létrehozzuk a Hamac márkát a mosható pelenka piacon. 

Clémence:

Ez volt az a pillanat, amikor találkoztam Florenccel. Éppen akkor fejeztem be a tanulmányaimat, és egy értelmes, nagy horderejű vállalkozást kerestem. Nagyon lelkes voltam Florence projektjével kapcsolatban, és a különböző típusú megközelítésünk, személyiségjegyeink találkoztak, és napjainkban, 10 évvel később, még mindig nagyon örülünk annak, hogy együtt dolgozhatunk. 

Konkrétan mit csináltok a vállalkozásotokban?

Florence:

A Hamac márka jövőjével, jövőbeni megjelenésével foglalkozom, és folyamatosan vizsgálom a fenntartható fejlődés és az egészségügy szempontok figyelembevételét.  Mindemellett kutatásokat és fejlesztéseket végzek, valamint irányítom a gyártó-, és minőségellenőrzési részleget. 

Clémence-szal együtt dolgozunk a marketingen és a kommunikáción, és az ezzel kapcsolatos témaköröket megosztjuk a csapatunk többi tagjával, mivel számos témakörben a cég többi munkatársával együttműködve dolgozunk. 

Clémence:

Ami engem illet, én a mindennapos működési feladatok operatív vezetését végzem, valamint az adminisztratív, pénzügyi és marketinggel kapcsolatos dolgokért vagyok felelős. 

Minden rajongónak van kedvenc mintája, színe. Melyik a tiétek?

Hamac - Teljes csomag citromos

Clémence:

Hát, azt gondolom, hogy számomra a legkedvesebb a Citronnade minta. A nyaralásra, a nyári forró napokra emlékeztet, mintha friss limonádét kortyolnánk a medencében.

Florence:

Én a legutóbbi úszópelenkánk, a Vanuatu mintáját szeretem, egy másik kedvenc mintám pedig, a „Pacific”, mely nemsokára piacra kerül.

Hamac csónakos nappali és úszópelenka 2in1 - Vanuatu

A Hamacnál minden mintánk ötletét személyes inspiráció adja. Ennek a két utóbbinak a története tavalyról ered, amikor egy anyuka, – egyfajta inspirációként – közvetlen lakókörnyezetéből küldött nekünk rajzokat a pelenkáinkhoz, hagyományos indonéziai mintákkal, amikor arról hallott, hogy Vanuatu szigete elhatározta, megtíltja térségükben az eldobható pelenkák használatát annak érdekében, hogy megakadályozzák az óceán szennyezését.

Mélyen megérintettek ezek a rajzok, az édesanya, aki küldte. Ők inspiráltak minket a 2020. év mintáinak kialakításában, használatukkal tisztelegve a különleges szigetvilág és a biológiai sokféleség előtt. (hát nem lenne csodálatos egy Magyarország ihlette minta? – a szerk.)

Mi az amire nem gondolnánk a Hamac és a TMAC csónakos pelenkákkal kapcsolatban?

Florence:

Amikor elképzeltem a Hamac pelenkákat, lányomon kipróbáltam 100 és 100 különböző prototípust. Először terveztem meg a TMAC kivehető csónakospelenka rendszert, amiről úgy gondoltam, hogy még kényelmesebb és ökológiailag gazdaságosabb lesz.

Mégis aztán úgy határoztunk, hogy 2010-ben először a klasszikus Hamac pelenkát mutatjuk be, mivel a TMAC rendszer sokkal összetettebb iparilag, és több befektetést igényelt. Így a TMAC, bár hamarabb született meg, csak 2012-ben került a bevezetésre.

Mit terveztek erre az évre? Új minták, színek, termékek…?

Florence és Clémence:

Elárulni, nem áruljuk el, bár a Pacific mintát már elkottyantottuk :). Mindenesetre várható, hogy 2-3 havonta új színekkel és mintákkal lepjük meg a szülőket.

Magyarországon a Hamac csónakos pelenkáit a legnépszerűbb márkák közé sorolhatjuk. Mit üzentek a magyar rajongóknak?

Florence és Clémence:

Hihetetlenül örülünk, hogy a magyar szülők megszerették a Hamac pelenkákat, és nem is számítottunk rá, hogy ekkora sikere lesz. A pelenkáink ilyen fokú népszerűségének elérésében természetesen osztozunk a hosszú ideje fennálló, sikeres üzleti kapcsolatunkon alapuló partnerünkkel a TE-MI-TI-vel és vezetőjével Veronikával, aki a kezdetektől fogva hitt bennünk és a Hamacban. Köszönjük Veronika a hitedet! ☺ Köszönjük minden szülőnek a lelkesedést és a bizalmat!

Reméljük, hogy lehetőségünk nyílik arra, hogy az elkövetkezendő hónapokban találkozzunk a magyarországi Hamac rajongókkal. 

Ez pedig egy kis Hamac történelem. Az első mintás kolleció (2011) pelenkái együtt szórakoztak: teáztak, vacsoráztak és táncoltak :)!

mosható úszópelenka

Mit tud a mosható úszópelenka?

Itt a jóidő,  előkerültek a kismedencék, végre beindul a strandidőszak és ha eddig nem jártatok babaúszásra, most már mindenképpen szükségetek lesz valamilyen úszópelenkára.  A drogériák polcairól is le lehet kapni egy csomaggal persze, de minek dobnád ki, amikor szeméttermelés nélkül, egy sokkal jobb holmi kerülhet a babád popsijára?

tovább olvasom

Miért NE adj mosható pelenkát ajándékba?

Legjobb barátnődnek kisbabája született, és izgatottan készülsz a babalátogatásra? Szeretnél összeállítani egy mosható pelus csomagot, mert neked bevált, és az ő babájának is a legjobbat szeretnéd? Kedves gesztus, de ne tedd! Azt is elárulom, hogy miért…

Kinek jó a babalátogató?

Az újszülött és az anyukájának meglátogatása kényes téma. A barátok, a rokonság alig várják, hogy láthassák a jövevényt, de a friss, első babás szülők sokszor leginkább tehernek érzik a kíváncsi látogatókat. Mi anno azt se tudtuk az első hetekben, hogy merre állunk arccal előre, nem hogy vendégeket fogadjunk. De jöttek, jöttek folyamatosan… kíváncsiskodtak, kérdeztek, tanácsoltak, akár kértük, akár nem.

Ilyenkor persze mindenki hoz egy kis ajándékot, leginkább a babának, de esetenként az anyukának is. Ez kedves gesztus, de ha igazán segíteni szeretnél, vissza az alapokhoz: a régi idők komatálja a legjobb ajándék! Ennivaló pár napra, hogy a szülők kicsit fellélegezhessenek, és ne kelljen az ebéddel törődniük. Sokkal nagyobb segítség, mint a négyezredik plüssállatka, vagy a cuki rugdalózó, amiért ezreket fizettél a boltban, de a baba csak kétszer fogja viselni, mielőtt kinövi. (Persze ha igazán hasznos segítség szeretnél lenni, vedd figyelembe, hogy az Anyukának kell-e valamilyen okból – pl. allergia, cukorbetegség, hasfájós baba – diétáznia!)

És igen, be kell vallanom, hogy a komatál még a mosható pelenkánál is jobb ajándék, és nagyobb segítség.

Miért nem ajánlom a mosható pelenkát ajándékba?

Bármennyire is szívem csücske a téma, a mosható pelenka még mindig egy igen kényes téma, és egyáltalán nem biztos, hogy mindenki örül neki. Kezdő anyukáknak az első napokban túl sok macera, és még minden új nekik! Gondolj csak bele: neked is kellett egy kis idő, amíg belerázódtál a moshatózásba, ugye? Most képzeld el, milyen lehet annak, aki esetleg soha még csak nem is hallott róla… Nem szép dolog egyből bedobni az újdonsült anyukát a mély vízbe, mert így az ajándék valószínűleg egy szekrény mélyén fog porosodni. Márpedig a mosható pelenka csak akkor környezetbarát, ha valóban használják is!

A haladó szülőknek pedig alighanem már konkrét elképzelése van arról, hogy mibe szeretnék csomagolni a babapopót, és ha a mosható mellett döntenek, lehet, hogy már van is egy-két szett a korábbi gyerkőcöktől.

Mosható pelenkát csak akkor vigyél ajándékba, ha a kismamával erről már korábban is beszélgetettek, és kifejezetten kérte. De még ekkor is problémás lehet a méret és a fazon kiválasztása – a legjobb ilyenkor, ha figyelmébe ajánlod az ingyenes tanfolyamunkat, a pelenkatapogatót, és egy ajándékutalvánnyal leped meg, hogy ő maga választhassa ki, ami a legjobb lesz a babának.

Mit adj inkább ajándékba?

Sophie, a zsiráf natúr rágókával

Ha a komatálat kevesled, vagy a főzés nem a te asztalod, akkor kicsit gondolkodj el azon, minek örülne a kismama.

 • Amennyiben az újdonsült család szereti a natúrkozmetikumokat, akkor például remek babakencék közül válogathatsz. 
 • A praktikum híveinek ott van a babával együtt növő body! Ez a ruhadarab kiszolgálja a gyerkőcöt egészen totyogó koráig. 
 • Amennyiben cukival is szeretnél kedveskedni, akkor Sophie, a zsiráf a jó választás. Minden babakezecske és -szájacska szereti fogdosni, rágcsálni Sophie nyakát és lábacskáit. 

Ne feledd, amikor babalátogatóba mész, nem az a lényeg, hogy te mit szeretnél adni, még akkor sem, ha jót akarsz. A legjobb szándéknál is fontosabb, hogy mi az, ami igazán hasznos segítség lesz az újdonsült családnak!

Igen, én mosizok. Ez miért baj?

Tőled is megkérdezték már, hogy miért moshatózol? És mit szoktál válaszolni? Összegyűjtöttünk néhány vicces, néhány komoly, néhány oktató és néhány lerázós választ arra az esetre, ha az ismerőseid a pelenka-kérdésben kezdenének vájkálni.

Bizonyára Veled is előfordul, hogy amint szóba kerül, hogy mosható pelenkát használsz, az ismerőseid meghökkennek. Nem értik meg, miért csinálod ezt, miért jó ez Neked, Nektek.
Vagy esetleg egyenesen gusztustalannak tartják a kakavakarást…. (pedig ha tudnák, hogy igazából csak azt kell kiválasztani, hogy pelenkát vagy ruhát vakarjanak majd… 🙂 )

Először is, ne lepődj meg ezen, hiszen gondolj bele, Neked mi volt az első gondolatod a témával kapcsolatban. Az ismeretlen mindig félelmetes egy kicsit, nem igaz?

Ahhoz, hogy ne személyes támadásnak vedd a kérdést, először is próbáld megérteni, mit gondolhat a kérdező fél. Hiszen a legtöbb embernek, ha meghallja azt a szót, hogy mosható pelenka, még a régi, nagy fazékban, hipóban főzött, vasalt textil jut eszébe, és persze, hogy nem érti, te ezt a nyűgöt miért vállalod önként magadra.

Vagy azon aggódik, elég higiénikus-e ez a babának. Vagy attól tart, túl sok macera az egész, hiszen a nedvesség-érzet miatt gyakrabban kell cserélni, mint az eldobhatót. (ilyenkor persze azonnal meg is említheted, hogy függetlenül attól, mennyi vegyszer szívja el a nedvességet, az eldobható pelenkát is 3 óránként kéne cserélni…)


Azért légy csak magatokra büszke, és hidd el, ha elülteted a gondolat-magot a beszélgetőpartnered fejében, lehetséges, hogy egy idő után már ő sem fog idegenkedni a mosható pelenkázástól.

Csak meg kell találnod a megfelelő válaszokat, amit a szituációhoz és vérmérsékletedhez igazítva vagy vicceskedve, vagy akár flegmán, csípőből tüzelve felelhetsz a csodálkozó kérdésekre. De ha úgy érzed, inkább észérvek, vagy érzelmi ráhatás lenne a megfelelő válasz, olyannal is készültünk, tedd csak el a tarsolyodba! 🙂

Kinek mit és mikor felelj?

A vicces

A humor hatalmas segítség a legtöbb helyzetben. Feloldja a feszültséget, és lehetővé teszi, hogy a két, először szemben álló álláspont közelítsen egymáshoz.

Ilyenkor törekedj arra, hogy láttasd a lényeget, adj hozzá egy csipet bájt, egy kiskanál öntudatot és egy üvegcsényit a szeretetből, amit a gyermeked iránt érzel. Így születhetnek meg az alábbi, kicsit ilyen, kicsit olyan válaszok a fejek felett megjelenő kérdőjelekre.

Hát nem cukik?

„Te tényleg mosható pelenkát használsz?”

 • Gondolj bele abba, ha egész nap egy nejlonzacskót kéne a lábadra húznod egy kényelmes, puha pamut (vagy akár bambusz) zokni helyett, milyen érzés lenne?
 • Mit szeretnél inkább: a saját babád kakiját mosni 1-2 évig, vagy a saját babád egyszer használt, kakis pelenkáiban térdig gázolni életed hátralévő részében?
 • Mindenkinek kell egy hobbi. Én pelenkát mosok.
 • Nekem így tetszik. Csoda cuki tud ám lenni a mosipelusos baba totyogása!
 • Most nem mindegy, hogy a bodyjából vakarom ki a nyakig kifolyt kakát, vagy a pelenkájából?

A flegma

Talán ez a fajta megnyilatkozás csúszik ki a legkönnyebben és a legmeggondolatlanabbul a szánkon. Tudod, mint amikor csípőből tüzelsz. Utána jóleső, „jólmegmondtam-érzés” tör ránk, de csak pár pillanatig, ugyanis a visszatámadás sokszor rosszul sül el. Ha pedig rosszkor, rossz embernek sikerül ilyet eleresztened, abból könnyedén sértődés lehet.

 • Inkább, mint hogy műanyagba csomagoljam! Belegondoltál már abba, milyen lehet null-huszonnégyben egy vegyszerekkel teli nejlonzacskóban lenni?
 • Nem te mosod, de tulajdonképpen ezzel én óvom a te fenekedet is. Furcsa, nem?!
 • Igen, mosható pelenkát használok, mert környezetbarát, bőrbarát és pénztárcabarát is. Neked ezek nem fontosak?

Az érvelő

Az észérvekkel van, ahol ne is próbálkozz, ugyanis felesleges, mert sajnos nem megy át az információ. Nincs elég táptalaj, se idő, hogy a tényeket, miérteket feldolgozza a kérdező.
De ha úgy érzed, a másik fél hajlandó megállni egy pillanatra, meghallani, amit mondasz neki, és képes elfogadni azt, hogy máshogy is lehet, mint ahogy ő csinálja, akkor érdemes megpróbálni. Ugyanis ha ellenérzését félretéve végiggondolja a válaszodat, lehetséges, hogy elkezd utánanézni, kérdezgetni, végül ő is moshatózni kezd.

Nézzünk pár ilyen, érvekre alapozott választ:

 • Tudtad, hogy egy baba a szobatisztaságig körülbelül 1 tonna nem lebomló, veszélyes hulladékot termel?
 • Gondoltad volna, hogy ha moshatózunk, a szobatisztaság eléréséig elég lehet összesen 50 pelenka – és nem heti 50, mint az eldobhatónál?
 • Tudtad, hogy mosható pelenka használatakor nem kell krémezni a baba popsiját? Hiszen természetes anyagok érnek hozzá a bőréhez, és nem műanyag, ráadásul az eldobható pelenkában található vegyszer minden nedvességet beszív, nemcsak a pisit, hanem a bőr nedvességét is.

Az érzelmekre ható

Ezek a válaszok anyaklubokban, játszótéren, bölcsi öltözőjében még akár toborzó, átbillentő mondatoknak is tökéletesen megfelelnek. Hiszen mi, szülők, a legtöbb esetben gyermekeink érdekében cselekszünk úgy, ahogy.

 • Tudod, én így is vigyázok a gyermekeinkre.
 • Én így próbálok tenni azért, hogy legyen élhető jövőnk, leginkább a gyerekeink, unokáink miatt óvom a környezetet.
 • Úgy tapasztaltam, ezzel tudom a leginkább megóvni a kicsim popóját a kipirosodástól.

Ne feledd, nem kell azonnal megtérítened mindenkit. És ne vedd személyes támadásnak, beszólogatásnak az értetlenkedő kérdéseket. Türelemmel, kedvességgel hosszú távon sokkal jobban jársz, mintha az elveid védelmezőjeként jól visszaszólsz egy bántót… Lehet, a következő találkozásotokkor már kicsit nyitottabb lesz a témára, esetleg melléd ül a homokozó szélén, és elkezd kérdezgetni, hogyan kezdjen neki ő is…

Környezettudatos-e vagy? Töltsd ki az Öko-anyu tesztünket és megtudhatod!

Érdekel és teszel is a környezetért, a gyermekeink jövőjéért, vagy még csak ismerkedsz a lehetőségekkel? A következő kissé túlzó, de annál vidámabb játék nem csupán ötleteket adhat, hanem még görbe tükröt is állít azoknak, akik esetleg átestek a gyipaci másik oldalára. Kellemes töltögetést és jó mosolygást – akár saját magadon is!

Tudod, hogy ez a Föld az egyetlen, ahol kávét és csokit kapni, ezért igyekszel megóvni a következő generációk számára? Nagyon jól teszed! De vajon hol tartasz az öko-anyuvá válásban? Összeállítottunk egy rövid, de annál vidámabb tesztet, amiből megtudhatod!

A következő kérdésekre nincs jó, vagy rossz válasz. Ne gondolkozz sokat, válaszd azt, ami rögtön zsigerből jön! Ja, és Soha Ne Hagyjon El Benneteket a Humorérzék, nem kell túl komolyan venni:)

1. A futár műanyag csomagolásban hozta ki a megrendelt bio-terméket. Mit teszel? 

 1. megfojtom
 2. előbb átveszem a rendelést, aztán kiselőadást tartok a környezetvédelemről
 3. semmit

2. Barátnőd, aki három gyermek édesanyja, 10 év után végre elmegy a férjével randizni. Hirtelen felindulásból vett magának egy fast fashion ruhát az alkalomra, és boldogan mutatja neked, miben tervezi meghódítani ismét a kedvesét az éjszaka. Erre te: 

 1. közlöd, hogy az ellenséges területen járt, és utasítod a vásárolt termék azonnali visszavitelére. 
 2. elmormolsz valami cukit, bíztatóan mosolyogsz egy nagyot. Majd megkérdezed, hogy ugye tudja, mennyire környezetkárosító ez a termék?
 3. gratulálsz a remek színválasztáshoz, és megkéred, hogy kísérjen el, mert te is akarsz egy ugyanilyen szépséget magadnak. 

3. A víztakarékos mosogatógépedből kifogyott a mosószer. Mit teszel?

 1. a tartályba szódabikarbónát és citromsavat teszel és így indítod a programot.
 2. szerencse, hogy a konyhában van mosogatótálca is. Bedugod a mosogatókagylót, engedsz jó meleg vizet, és elmosogatsz kézzel, mint az állatok.
 3. folyamatosan folyó vízben elmosod kézzel a szennyes edényeket. 

4. Melyiket veszed meg? 1 db 50 dekás csomagolású felvágott, vagy 5 db 10 dekás? 

 1. természetesen az egybecsomagoltat, mert így kevesebb csomagolás miatt keletkezett hulladék szárad a lelkemen. A többlet megy a fagyasztóba, amúgy meg nem vásárolok felvágottat.
 2. az egybecsomagoltat, mert jól mutat az a nagy halom hús.
 3. a kisebb kiszereléseket, mert az friss marad amíg megesszük. 

5. Hazafelé menet jutott eszedbe, hogy vásárolni kell és beugrasz a boltba. Mibe pakolsz?

 1. mindig a táskásban lapuló, összehajtható, újrahasznosított anyagból készült tatyódba.
 2. veszel a boltba egy textiltáskát
 3. belehajigálod a pénztárosnál lévő nejlonzacsiba, ezt a kis időt így is kibírja.
papírzacskók

6. Fél órás kiselőadást tartasz a boltban az eladónak, amiért egy ökotermék nem üveg/papír/fa kombinációba van csomagolva?

 1. igen és kérem az üzletvezetőt és a panaszkönyvet is. 
 2. megjegyzem, hogy ez így kissé ellentmondásos és beszélgetek egy jót az eladóval.
 3. mi ezzel a baj? A belbecs számít. Nem?! 

7. Milyen pelenkát használsz?

 1. természetesen kizárólag mosható pelust, mert ez a legjobb a babámnak és a környezetnek is. 
 2. általában moshatózunk, de ha nyaralni megyünk, vagy hosszabb időt vagyunk távol a lakástól, akkor azért beficcen az eldobható is
 3. csak eldobhatót – el nem tudom képzelni, mi a jó a mosható pelenkában…

Nézzük a válaszokat! 

Ha a legtöbb…

a) gratula. igazi öko-csaj vagy! Csak arra figyelj, nehogy átess a ló túloldalára: szuper, hogy másokat is megpróbálsz felvilágosítani, de nem kell lekaparni a szenteltvizet arról, aki esetleg műanyagba csomagolja a mosóparfümöt;) Ha igazán ki akarod maxolni az öko-háztartást, érdemes körülnézned a szuperanyáknak szóló termékeink között is.

b) Gratulálunk, elindultál az öko-lét felé, szuper, csak így tovább! Nézz körül Öko-háztartás termékeink között és csökkentsd a család lábnyomát!

c) Itt az ideje az első lépést megtenni! Mindig a kezdet a legnehezebb, de megéri, mert nagyon büszke leszel magadra! Kezdetnek olvasd el ezt a cikket – a mosható pelenka sokkal jobb dolog, mint gondolnád:)

Neked melyik jött ki? Írd meg kommentben – és meséld el pár mondatban, hogy mi mindent teszel a környezetedért!

ecoegg mosótojás

Mi lesz velünk a műanyagmentes július után?

Az elmúlt hónapban sok ember próbálta meg újjászervezni az életét, és nagyon sokan most döbbentek rá, hogy mennyi, de mennyi műanyag vesz minket körbe nap mint nap.

Ezek nagy részét pedig csak sok idő és pénz ráfordításával tudjuk kiiktatni. De mit szólnál hozzá, ha azt mondanánk, hogy egy kis darab műanyag sokkal többtől menthet meg?
Szerencsére már egyre több embernek esik le, hogy nem jó és nem is szükséges az a rengeteg műanyag, ami körülvesz minket. Ehhez képest mi azt állítjuk, hogy egy újabb műanyag dolgot kell vásárolnod, és ezzel műanyagot, időt és nem utolsósorban pénzt is spórolhatsz?


A zacskókba vagy dobozokba tett mosószer, a flakonokba töltött öblítő önmagában is elég ártalmas ránk és a környezetre nézve, a csomagolása pedig évszázadokig szennyezi a környezetet.


Ezt viszont ki tudod váltani egy egyszerű, és sokkal környezetbarátabb megoldással: az Ecoegg mosótojással.


Hogy lesz a plusz műanyaggal mégis kevesebb műanyag?

ecoegg mosótojás


Az Ecoegg mosótojás 100%-ban újrahasznosított rugalmas gumiból készült tojás alakú, mosóalkalmatosság. Tehát nem új műanyag, csak nekünk az.

Ennek a belsejébe kerül majd a mosógyöngy, ami a ruhák tisztaságáról és frissességéről gondoskodik majd. Egy ilyen tojás beszerzése és megfelelő használata után nincs szükséged a továbbiakban több öblítőre, mosószerre.

Ennek ellenére tökéletesen tisztára mossa a ruháidat – még akár a használt
pelenkákat is! Mindezt úgy, hogy nem igényel hosszas előkészítést, áztatást, imát, 99 szál macskabajszot, vagy véráldozatot – szerintünk soha többet nem akarsz majd a hagyományos módon
mosni!

Gondolj bele, milyen érzés lesz, amikor nem fog a lelkeden száradni több mosószeres flakon. Így te máris sokat tettél annak érdekében, hogy 30 év múlva még élhető maradjon gyermekeink számára a Föld.


Hogyan működik az Ecoegg mosótojás?

A rugalmas gumiból készült tojás belsejében kétféle gyöngyöt találsz, ami természetesen utántölthető. A sötét és a fehér gyöngyök együttes hatásának köszönhetően lesznek vegyszerektől mentesen, természetesen tiszták a ruháid.

 • A sötét bogyó kristályos ásványi anyagból van, ez segíti a szennyeződés eltávolítását a textilszálak közül.
 • A fehér pedig mosószóda alapú tisztítóanyag összetétel, ami ionizálja a vizet, és ennek köszönhetően a textilszálak mélyéről is kiszabadul a szennyeződés. Az ionizációnak köszönhetően a víz, a ruhák és a mosható pelenkák is lágyabbá válnak anélkül, hogy öblítőt vagy vízlágyítót használnál! 

Az Ecoegg mosótojás és a benne lévő gyöngyök is mind hipoallergének, nyugodtan használhatod
akkor is, ha a családban valaki ekcémás, allergiás, vagy szuper-érzékeny a bőre… mint például a kisbabádé.


Oké, de miért jó ez neked?


Tegyük félre egy kicsit a globális világmegváltást, és azt, hogy mennyivel jobb lesz a Földnek, ha műanyagmentesen és vegyszermentesen mosol.
Azt is tudod már, hogy miért lesz jó a kisbabádnak. De ne feledkezzünk meg rólad, az anyáról sem:


hogyan teszi szebbé az Ecoegg a mindennapjaidat?

 • Soha többet nem kell mosószert és öblítőt venned. Ezzel egy csomó pénzt és cipekedést megspórolhatsz magadnak.
 • A mosás olcsóbb lesz, a kezdő szettel 28,5 Ft egy adag, az utántöltőkkel pedig már csak 19 Ft.
 • Több helyed lesz a fürdőszobában/mosókonyhában is, hiszen a gyöngyök kisebb helyet foglalnak;)
 • A bevásárlókocsiban felszabadult helyet kitölthetitek mással. Mondjuk gyümölccsel, így máris egészségesebben éltek
 • A ruháitok is hálásak lesznek érte, ha nem gyilkolod őket a sok vegyszerrel. Így tovább maradnak hordható állapotban, ritkábban kell újat venni. Hoppá, lehet, hogy ez inkább hátrány?
 • A(z) illatmentes mosótojás használatával teljes mértékben megszűnnek a mosószerek miatti bőrirritációk.
 • Érzékeny bőrűeknek, kisbabásoknak és ekcémával küzdőknek különösen, de mindenki másnak is meleg szívvel ajánljuk:)
 • Ha a műanyagmentes július kapcsán, vagy bármi más miatt úgy érzed, hogy ideje egy kicsit környezettudatosabban állnod a háztartásodhoz, akkor szerintünk az Ecoegg az egyik legjobbalternatíva a vegyszeres mosás helyett. Ráadásul még olcsóbb is – hát mi lehetne ennél jobb?

Hozd a formát, mi adjuk a fazont!

Te hozod a formát, mi adjuk a fazont! – Avagy hogyan függ össze a babád mosható pelenkája és a te öltözködésed!

Hirtelen nem is tudjuk hol kezdjük, mert rengeteg, szuper hírünk van! Lett egy saját mosható pelenka applikációnk, belevágtunk egy szuper új társulásba, és még játékot is hirdetünk, ahol fantasztikus ajándékokat nyerhetsz! Ha érdekel, milyen appot lehet kitalálni a mosható pelenkáknak, hogyan és mit nyerhetsz és kivel fűztük szorosabbra a barátságot, akkor olvass tovább!

Nagy totálban

A környezet védelme, a fenntartható mindennapok és gyermekeink Földjének jövője nagyon fontos számunkra: többek között ezért is született meg a Temiti. A Pelenkatapogatók, a mosható pelenka webshop és a bemutatóterem.

A kisbabás lét és sok-sok feladat megugrása alatt azt vettük észre magunkon és másokon is, hogy a környezetre nem tudunk igazán odafigyelni, amíg magunkkal nem vagyunk jóban.

Az az anyuka, kismama, aki maga is küzd a démonaival, akár a megváltozott teste miatt, akár az új feladatok sokasága miatt, nagy valószínűséggel nem azt nézi majd elsősorban, hol tudna környezettudatosan öltözködni, vásárolni magának. Legszívesebben csak valami zsákba rejtené idomait és a túlélésre játszik.

Pedig erre semmi szükség! Te is szép vagy, legyél büszke a testedre! Ha a tükörbe nézve nem ezt látod, akkor lehet, hogy nem is az alakoddal, hanem a ruháiddal van a baj.

Ebben tud segíteni új partnerünk, Gyűgyi Évi, a U Tell Me Style stílustanácsadója. Vele okosan kialakíthatod a régi- új ruhatáradat, hogy ne csak a babázás legyen környezettudatos, átgondolt és trendi. Te adod saját magad, tehát a formát, és ő adja a formára tökéletesen illő fazont!

Azért, hogy rendben lehess önmagaddal, és a környezeteddel is, április 29 és május 12 között minden Temiti online vásárlót egy 20%-os U Tell Me Style kuponnak ajándékozunk meg, amit bármilyen szolgáltatásra felhasználhatsz. Ha pedig feliratkozol ÉVI hírlevelére, akkor szuper ajándékokat nyerhetsz – de erről később mesélünk :D.

Mire jó egy mosható pelenka applikáció?

Mostanában mindenre van már app, a telefonunk néha okosabb mint mi magunk. De ez nem baj, mert ha okosan használjuk, segítségünkre lesz!  
Ezért született ez a mosható pelenka applikáció is.

Sok szülőtől hallottuk, hogy elakadnak a mosipelus fazon kiválasztásnál. Tapasztalat nélkül honnan is tudhatná bárki, hogy az ő babájára milyen fazonú pelenka lesz jó?! Hiszen magadnak is csak akkor tudsz online ruhát rendelni, ha tisztában vagy vele pontosan mi áll jól.

Ebben fog segíteni a Temiti MOSHATÓ PELENKA applikáció, amit ingyenesen letölthetsz, egyelőre Androidos telóra innen. (ez a neve ha inkább rákeresel: Mosipelus). Kicsit olyan, mint anno a Jetson család sorozat: csak bepötyögöd a babád méreteit, és az app már sorolja is, hogy melyik fazonú pelenkák között érdemes szemezgetned. Onnan pedig, ha már ismert a megfelelő fazon, sokkal egyszerűbb választani, csak el kell döntened, hogy a felsorakoztatott szépségek közül melyik tetszik neked a legjobban. Szóval ha bizonytalan vagy a tökéletes fazonban, akkor appra fel!

Mit nyerhetsz a feliratkozással és/vagy letöltéssel?

Úgy döntöttünk, hogy megszórjuk egy kis nyereményesővel azokat, akik kipróbálják az appunkat, vagy feliratkoznak a U Tell Me Style hírlevelére. A játékban résztvevők között kisorsolunk:

 • 5 db Mamabarát stílustanácsadás workshop belépőt
 • 5 db Pelenkatapogató jegyet
 • 5 db Mosható Pelenka videótanfolyamot
 • És fődíjként pedig egy ONLINE stílustanácsadást Gyűgyi Évivel és ráadásul egyet a legstílusosabb babádra való mosható pelenkából, a Hamac francia dizájner pelenkájából

És ehhez tényleg nem kell mást tenned, csak feliratkoznod, és/vagy letöltened. Ha mindkettőt megteszed, dupla esélyekkel indulsz!

SŐT!

Ha április 29 és május 12 között vásárolsz a temiti.hu webáruházban, akkor biztos, hogy teszünk neked a csomagba:

Hírlevélre, applikációra és JÁTÉKRA fel!

piros pelenkalenyomat

Segítség, piros pelenkalenyomat van a babám bőrén! Mi a teendő ilyenkor?

Segítség, megnyomta a pelenka a baba bőrét! Mi a teendő ilyenkor?

Veled is előfordult már, hogy amikor kicserélted a baba pelusát, akkor vörös csíkokat láttál a bőrén? Ennek láttán sokan frászt kapnak, pedig fölösleges aggódni: egészen egyszerű jelenségről van szó, ami egyáltalán nem ok a pánikra. Olvass tovább és beavatunk a részletekbe!

Amikor kibontod a pelust, gyönyörű látvány fogad: két tökéletes fokhagyma gerezd, formás sonkák és hibátlan, puha bőr (meg a pelus tartalma, de abba inkább most ne menjünk bele.) Azonban néha megesik, hogy egy nem várt meglepetést találunk eme remeken: a pelenka-lenyomatot, csúnya, vörös csíkokat, amik teljesen elcsúfítják babánk tökéletes bőrét.
De nem kell egyből megrémülni ettől: mai cikkünkben bemutatjuk, hogy mikor van tényleg baj, mikor nem kell aggódni, és mit is tehetsz, ha meglátod a rettegett benyomódást.

Mi az a pelenkalenyomat?

Egy piros csík a bababőrön, ahol a pelus egy kicsit megszorította. Ez gyakrabban alakul ki a mosható pelenkák esetében, ezeket ugyanis szorosabbra kell húzni, mint az eldobhatósakat. De ez nem azt jelenti, hogy kényelmetlenek lennének, sőt! Nézd csak meg jobban: ha félreteszed az anyaparát, akkor a lenyomat nem is tűnik már olyan vörösnek és rusnyának, épp csak egy sötétebb, rózsaszín csík a pocaknál, combinál, szóval ahol a pelenka véget ér. Ezt leginkább ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor te este leveszed a zoknidat, és ott marad a gumi nyoma. Kicsit rózsaszínes, nyomódott, de perceken belül már nyoma sincs. Ha sima pelenkalenyomatról van szó, akkor ez nem fáj, sőt észre sem veszi a babó. A csecsemők ösztönlények, ha valami nem stimmel náluk, azt hidd el, a tudomásodra fogják hozni!

piros pelenkalenyomat

Lenyomatot nem csak a pelenka és a pirinyó test találkozásánál találhatsz, hanem a pelenkabelső és külső találkozásánál is. Vannak ugyanis olyan külsők, amikbe a belsőket patenttal, ilyen-olyan kapoccsal, klippel lehet befixálni, ezek szintén hagyhatnak nyomokat, de ez csak akkor baj, ha valami hiba van a képletben.

Amikor tényleg bajt jelent a pelenkalenyomat…

A pelenkalenyomatok olyanok, mint a boszorkányok az Ózban: vannak jók és rosszak is.

A rossz lenyomat nem rózsaszín, hanem égővörös, nem múlik el perceken belül, és hosszú távon akár hámlásnak is indulhat ott a pici bőre. Ha ilyet tapasztalsz, akkor tényleg változtatnotok kell! Ilyenkor vagy a pelenkafazon, vagy a méret a rossz, és ezért tényleg túl szoros. Nem minden baba egyforma: vannak pocakosabbak, vannak akik sonkára gyúrnak, és vannak akik popsisak. Ezért is jobb a mosható pelenka az eldobhatónál, mert itt a babád alkata szerint is választhatsz kedvedre való pelenkát.  

Honnan tudod, hogy melyik a megfelelő pelenka?

Ha kezdő mosható pelenka felhasználók vagytok, akkor eleinte sehonnan, ezért nem szabad kezdéskor sok pelenkát venni, főleg nem egyformát. Először tapasztaljátok ki, hogy melyik fazon a legjobb a picinek. Ebben mi is tudunk segíteni, ha kikölcsönzöl egy mosható pelenka próbacsomagot, vagy ha eljöttök az Öko Babapontra egy peluspróbára.

Az első időszakban érdemes váltogatni a fazonokat, és megnézni, hogy melyiktől, mennyire pirosodik a baba bőre; ha pedig már megvan a nyertes modell, akkor jöhet a nagybevásárlás!KIK VAGYUNK MI?

Mosható pelenka tudnivalók

Farkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók, a temiti.hu honlap és az ÖkoBaba PONT alapítói. 

Azért vagyunk itt, hogy segítsünk megtalálni a babádra való mosható pelenkát.

– megmutatunk mindent a mosható pelenkázással kapcsolatban a Pelenkatapogatón, vagy Budapesten az Ökobaba PONTon (1203, Bp., Téglagyár tér 7-9.)
– megválaszolunk minden, a mosható pelenka használatával kapcsolatos kérdést (helyes feladás, mosás, kezelés) az e-mail-tanfolyamunk keretében, és bármikor írhatsz nekünk az info@temiti.hu e-mail címre
– ha olyan egészségügyi problémával küzdötök, amelyre megoldás a mosható pelenka (gombásodás, pelenkakiütés, ekcéma, helytelen csípőtartás), elmondjuk a pontos használatát
– védőnőknek, egészségügyi szakembereknek tartunk szakmai bemutatót
– minőségi, mégis elérhető árú mosható pelenkákat és kiegészítő termékeket kínálunk MOSHATÓ PELENKA BOLTunkban
ÖKO Babapont

Temiti&Magyarinda Öko Babapont MEGNYITÓ

Helló! Kitermelte magából a köz, hogy nyissunk egy ilyet :). Akár ma is jöhetsz, de a héten megnyitóval és akciókkal várunk!

ÖKO Babapont

Ecoegg Háztartási termékek TESZTJE

Ecoegg Háztartási termékek TESZTJE

A három leggyakoribb érv a környezetbarát termékek használata ELLEN, hogy azok drágábbak, nehezebben használhatóak és beszerezni sem egyszerű őket.

Nos mi mutatunk neked 5 olyan takarító cuccot, ami amellett, hogy hatásos, kíméletes a bőrödet és sokkalta kevesebb szemetet is termelsz vele. A tesztben az Ecoegg angol gyártó termékeit vesszük górcső alá, pro és kontra érvekkel.

tovább olvasom

hordozni jó

Tegyük rendbe: hordozni jó! Mindenkinek az :).

Mikor egy baba világa jön, minden új neki, és valljuk be, többnyire minden új nekünk is.

9 hónapnyi szimbiózist nem lehet egyik pillanatról a másikra elengedni egyik félnek sem. Épp ezért szokták az első időszakot negyedik trimeszternek hívni. A babád, igénye és valószínűleg a tiéd is, a folyamatos testkontaktus, ami  nem mindig valósítható meg könnyen, pedig a kicsi fejlődéséhez és életben maradásához is nagyon fontos.

tovább olvasom

TMAC csónak

Csónakos mosható pelenka teszt

Csónakos mosható pelenka? Az meg mi lehet?! Tán úszik benne a gyerek? Neem. Ebben evezünk ki a nehéz helyzetekből? Nem, nem, hanem…
… mindjárt kiderül :). Összegzünk egy kicsit és aztán azt is megmutatjuk mi mit tapasztaltunk több féle ár-értékű, gyártmányú, szidott vagy egekig magasztalt fajtával.

tovább olvasom

Mosható pelenka kölcsönzés vélemény

Mosható pelenka kölcsönzés vélemény – Melinda írta

A héten volt szerencsém kipróbálni a TEMITI mosható pelenka kölcsöncsomagját, aminek nagyon örültem. Sajnos a kisfiam épp nagyon fogzós-náthás korszakában tart, így igazán nehéz dolguk volt a pelusoknak, már ami a nagydolgokat illeti… De ilyenkor gyakrabban is szoktam pelust cserélni, így ázásunk nem is volt, csak egyszer, majd kitérek rá.
De vegyük sorra a típusokat!

 

tovább olvasom

Mosható pelenka éjszakára?

Mosható pelenka éjszakára? Háát, ezt én még nem merem…

…mondjátok sokan. De miért is? Mert átázik, vagy mert kényelmetlennek gondolod? Attól tartasz, hogy egész éjszaka a pisiben fog feküdni a babád és a nedves pelenka kicsípi a fenekét?  Vagy az eldobható számodra egyszerűbb?

Mi sem vagyunk mosható pelenka szentek és nálunk is előkerült az eldobható, főleg éjszakára, de most megtudhatod, hogyan “szoktunk le” és azt is, milyen válaszokat találtunk a fenti kérdésekre.

tovább olvasom

Karácsonyi Öko Baba-Mama vásár

December 19-én lesz az első Karácsonyi Öko Baba-Mama vásár, ahol az ország legzöldebb baba és mamaholmikat, szolgáltatásokat kínáló kisvállalkozási mutatkoznak be, köztük mi is, a TEMITI csapata!

Hogy miért gyere el mindenképpen?

tovább olvasom

13 tudatos karácsonyi ajándékötlet babáknak – a jelképestől a csúcsszuperig

Bár még látszólag messziről, de határozottan közeleg a Karácsony és az ünnepi, családi összejövetelek ideje. Ha már most az ajándékokon gondolkozol, akkor az alábbi pár sor segíteni fog neked, hogy baba és környezetbarát szempontból is tökéletes legyen a választásod. Ha úgy érzed, hogy a rokonságnak is jól jön egy ilyen útmutató, ne habozz megosztani a bejegyzést :)!

Az összeállításunkban 13 olyan karácsonyi ajándékötletet mutatunk, amely baba-, és környezetbarát,örömet szerezhetsz vele, ráadásul mind nagyon trendi.

Biztosan találsz éppen megfelelő ajándékot, legyen az jelképes gesztus, vagy egy nagyobb ajándék a legfontosabb személynek!

~ 1500 – 5500 Ft

Ezért az összegért kedves játékot, vagy más apró figyelmességet kaphatsz nálunk. Mert a figyelem és a szeretet kicsiben is kifejezhető.

1) Sophie, a zsiráf – karácsonyi gömb

Ezt a cikket pont négy éve írtuk, de Sophie zsiráf karácsonyi gömbjét töretlenül imádják a babák. Ez nem is csoda, mert Sophie a babajátékok sztárja már 50 éve!

Sophie karácsonyi gömbje jótékonyan hat a baba érzékszerveire, mert a zsiráf kontrasztos pöttyei magára vonják a babatekintetet, a gömböt élvezet felrázni és a benne szálló hópelyheket pedig csak figyelni. Ez a játék aktivitásra serkenti a mindig kíváncsi babát.
Sophie karácsonyi gömbje a babaszoba vagy az első közös karácsonyfa dísze lehet.

======> SOPHIE KARÁCSONYFADÍSZ

2) SQUIZ újratölthető ételtasak

Mi az? Cuki, a gyerkőc imádja és pontosan tudod mi van benne?

Na jó, előre lelőttük a poént a címben. Szóval ez egy olyan szuper újratölthető ételtasak, amibe te készítheted el az ennivalót. Ez lehet gyümölcspüré vagy joghurt, de akár egy egészséges smoothie is.

A tasak alján keresztül fél pillanat alatt betöltheted a finomságot és már mehettek is a karácsonyi bevásárló körútra, vagy egy hosszabb utazásra a rokonokhoz.

A tudatos ajándékok listáján a helyezését azzal vívta ki, hogy legalább 50-szer használhatod újra és újra. Ha vigyázol rá, akkor pedig sokkal többször.

======>SQUIZ ÉTELTASAK

3) KulcstartóBambinoMio Minisolo kulcstartó - Tukán

Ezt betrollkodtuk ide, mert bár ez egy mini apróság maximális cukisággal, de inkább Neked és nem a babádnak szól.
Ugyanis Minisolo kulcstartóval világgá kürtölheted, mennyire szereted a mosipelusokat.
Ajándéknak is tökéletes választás!

======> Kulcstartó

4) Mosható törlőkendők

Popsitörléshez, maszatos szájacska törölgetéséhez, vagy akármi máshoz felhasználhatod ezeket a cuki mintás, puha törlőkendőket.

A babádnak egy tenyérnyi puhaság, nektek pedig öröm, hogy vigyáztok a babátok jövőjére!

======> Petit Lulu mosható törlőkendő

5) Magyar kézműves popsikrémekCsupa szeretet baba popsikrém 100ml

Pillanatok alatt elmúlik a piros, viszkető folt, mintha nem is lett volna. Ez nem is olyan nagy csoda, hisz annyi minden finomságot, értékes összetevőt tartalmaznak ezek a Herbarting és Pom-pom popsikrémek, amennyit csak bele lehet sűríteni a tégelybe. Egy valamit viszont mindegyikből kihagytak: az illóolajat, mivel egy éves kor alatt a babák érintetlen bőrére ez nem ajánlott.

====== Herbaring és Pompom popsikrémek

6) Babával együtt növő body JBIMBI egyméretes pamut body - 4 évszakos, víziló

Na ezzel, tuti nem lősz mellé, hiszen még a méretet sem kell tudnod, ha ajándékba veszed!
Pamut és elasztán keverékéből készülnek ezek a különleges, olasz tervezésű JBIMBI bodyk. Újszülött kortól egészen a 98-as méretig (2-3 éves kor) hordhatóak.

Így a karácsonyi meglepetés amellett, hogy jópofa és praktikus, még környezetbarát is lesz, hiszen az egyméretes body használatával majdnem tizedére csökken a gyártás során felhasznált alapanyag, víz és a széndioxid kibocsátás.

==========>JBIMBI bodyk

7) Sophie barátai:  Chan, Pie, Gnon játékok kaucsuk játékgombák

Ezeket a rágcsálnivalókat egyszerűen imádják a babák: a gombák babamarokba valók , babaínyre, és még sípolnak is.
Anyaguk 100% kaucsuk, színük ételfesték, így nyugodtan rágcsálhatók, nyálazhatók és nyúzhatók.
Te pedig azért fogod imádni Chan-Pie-Gnon-ékat, mert a jelenlétükben mindenkinek, kicsinek és nagynak is, jut 10 nyugodt, szabad perc!

======> CHAM, PIE, GNON JÁTÉKOK

~5-10000 Ft

8)  Pura termoszos kulacsok

Téged télen még lepkehálóval sem lehet elkapni ? Mi is tudjuk, hogy a hidegben sem áll meg az élet, csak más dolgokra van
szükség. Ilyen például a rozsdamentes és termo kulacs és cumisüveg, ami folyamatosan idomul a
baba és a mama igényeihez. Sőt! A flaskát akár még tiniként is tudja majd használni a gyerkőc, jó lesz
például ételhordónak, ha valami finomat vinne a suliba vagy az osztálykirándulásra. Örök darab,
elnyűhetetlen túrakellék és egy igazi környezetbarát meglepetés!

======> Pura kulacsok

+ 10000 Ft

9) Egy kis francia igényesség: a Hamac csónakos mosható pelenka 

Hamac csónakos pelenkakülső - Libellule

A finom dizájn és a megbízhatóság ünneppé varázsolja a környezetbarát pelenkázást.
A Hamac csónakos pelenka minden része a kényelmet szolgálja: nincs combgumírozás, így a legdundibb babalábakon sem hagy nyomot, öblös csónakja a nappali és az éjszakai belsőknek is teret ad,  mégis  pici, csinos csomag lesz a babád popsiján. Tisztítása és szárítása is pofonegyszerű és a csúcsminőségű anyagok megbirkóznak a mindennapos strapával.

Mivel hipp-hopp feladható a rendkívül elfoglalt babára, és akár szuper környezetkímélő eldobható betéttel is használhatod, ezért az ünnepi sürgés-forgásban is megbízható társ a Hamac!

======> HAMAC CSÓNAKOS PELENKA

10) Teby állítható nadrágok és a hozzájuk passzoló csónakos pelus

Ha szereted a praktikus ruhákat, a Culla di Teby nadrágjait imádni fogod!
A derekán és lábán lévő passzék fel-és lehajtásával ugyanis könnyedén szabályozhatod méretét, így 7 hónapostól 3 éves koráig kényelmes viselet babádnak.
Ráadásul mosható pelenka- és hurcikompatibilis nadrág.

A Culla di Teby csónakos pelenka egy olasz dizájner pelenka, amit úgy alakítottak ki, hogy lágy és könnyű legyen kisbabád bőrén, miközben kettős zárórendszer biztosítja, hogy semmi se szivárogjon ki.

======> Teby, olasz manufatúrás szépségek

11) Ajándékutalvány13 karácsonyi ajándékötlet

A Joly Joker. Az utolsó pillanatos. “Az én nem tudom eldönteni, mit szeretnél a babádnak” ajándék.

A megajándékozottnak egy teljes éve van eldönteni, mit szeretne választani a kínálatból, de az az igazság, hogy egy hétnél tovább ritkán húzza bárki is!

======> AJÁNDÉKUTALVÁNY

+ 20000 Ft

12) Magyarinda hordozós takaró

Ölelős melegséget ajándékoznál? Akkor szerezd be egy Magyarinda hordozós takarót! Ezt az egyszerűen felvehető kiegészítőt bármely tesalkatra, bármely babahordozóhoz és bármekkora hordozott babához is tökéletesnek fogod találni! És a csavar a történetben az, hogy nem csak télen, de ősszel és tavasszal is kihasználhatod, mert a bélése és a gallérja levehető!

======> Hordozós takarók

13) Teljes mosható pelenka készlet mosható pelenka csomag

A leghasznosabb ajándék ami a fa alá kerülhet: egy teljes, igényes mosható pelenka készlet! Nem kell azon gondolkodnod, mi kerüljön bele, hiszen mindent beletettünk amire szükséged lesz, és semmi olyat, amire nem. Sőt ajándékba kapsz egy szuper videótanfolyamot is, ami nem hagy sohasem egyedül, bármilyen kérdésed is van a környezetbarát pelenkázással kapcsolatban. Születéstől a szobatisztaságig, a nap 24 órájában vegyszermentes, pihepuha, jól szellőző pelenkában lehet a babád. Ráadásul így hosszútávon is gondoskodsz róla, mert a környezetkímélés mellett akár 200 ezer forint is a családi kasszában marad (babánként)! Ja, és most már mindig lesz otthon pelenka :)!

======>TELJES MOSHATÓ PELENKA KÉSZLETEK

amit eddig nem tudtál a mosható pelenkáról

5+1 tény, amit eddig nem tudtál a mosható pelenkáról

Nem hallottál még a modern mosható pelenkáról? Nem vagy egyedül mert, a temiti.hu felmérése szerint a Magyarországon élő szülők 80%-ának ez vadiúj dolog. Nekik egyből a hajtogatós textilpelenka jut az eszükbe. Pedig! Ha megismered ezt az 5 tényt, nem is fogsz tovább gondolkodni azon, hogy mi legyen a babád fenekén!

tovább olvasom

büdös marad a pelenka

6 ok, amitől büdös marad a pelenka

Megvetted az első mosható-pelenkakészletedet és 2-3 hónap után azt érzed, hogy büdösek a pelenkák. Kimosod és mégis. Vagy épp, hogy egy cseppet pisilt a baba és nem lehet megmaradni mellette. Sőt, mintha a nedvszívás se lenne az igazi.

Ne izgulj, nem vagy egyedül, segítünk kibogozni a Gordiuszi pelenkát.. Mind a szagoknak, mind a nedvszívás csökkenésének megvan a maga oka, ami nagyon egyszerűen kezelhető.

tovább olvasom

zsebes pelenka

A zsebes pelenka – videó

Lássuk, hogy néz ki a zsebes pelenka. Ha kezdő vagy: az alapoktól indulunk, és lépésről lépésre megnézzük hogy néz ez a típus. Aki már gyakorlatban is használja, annak is mutatunk a videó végén egy trükköt, amivel még jobban kihasználhatod a zsebes pelenkádat!

Ha tetszett, nyomj egy lájkot  Youtubon is 😉

tovább olvasom

mosható pelenkák az Uzsokis Anyák Napján

Mosható pelenkák az Uzsokis Anyák Napján

Az Uzsoki kórház szervezésében holnap színvonalas rendezvényre látogathatsz el. Sok hasznos, információdús előadás lesz és már most készülhetsz a babád érkezésére, mert a kiállítók babahintákkal, hordozási tanácsadással és sok egyéb érdekességgel várnak.

tovább olvasom

Újszülött baba pelenkázása

Újszülött baba pelenkázása – moshatóval I.

Ha újszülött babádat a mosható pelenka előnyeivel szeretnéd fogadni, ez a cikksorozat neked szól. Az első részben a baba megfelelő fejlődését szolgáló terpesztartást, a helyes gerinctartással és a köldökcsonkkal kapcsolatos szempontokat vesszük sorra.

Újszülött babádra külön “újszülött” készlettel számolj, ami pont az ő, hamarosan már elképzelhetetlenül pici méreteire van szabva. A csontos popsira és a pálcikacombokra a kis csomagot képező pelenka illik, ami a köldökcsonkot sem zavarja.
Hogy ez pontosan mit jelent, máris megmutatjuk.

tovább olvasom

mosható pelenkákat

Az Európai Unió és a Magyar Állam is támogatja a mosható pelenkákat

Angliában eddig is teljesen bevett szokás volt önkormányzati támogatásra vásárolni a mosható pelenkát és 1-2 éve már nálunk, Budapest néhány kerületében is van rá lehetőség, hogy a modern, hiper-szuper mosható pelenka csomagot 90%-os támogatással szerezzük be. Aki nem budapesti lakos, annak az is jó hír, hogy a mosható pelenkák Egészségpénztári számlára elszámolhatóak, tehát az amúgy is igen kedvező pelenkázási költségeket így még 20%-al lehet csökkenteni.

tovább olvasom

Kézműves pelenka

Kézműves pelenka Szombati Kláritól

A modern mosható pelenka nem csak a pelenkázás funkcióját látja el, hanem szemet is gyönyörködtet. Szombati Klári 2 éves kisfia inspirációjának ,stílustervezői végzettségének és a varrás iránti szerelmének közös gyümölcse a Minion kézműves pelenka.

tovább olvasom

Bambinex mintás mosható pelenka

Új Bambinex mintás mosható pelenka külső

A Bambinex belga pelenkavarroda végre engedett a nyomásnak és kihozta az első mintás pelenkakülsőjét! Eddig 9 színben volt elérhető a kitesztelten szuper minőségű combszárnyas külső rész, és most először nyitottak a minták felé.
A cég első körben ezt az 5 mintát versenyeztette meg az európai moshatózós szülőknél a helyi forgalmazókon keresztül:

tovább olvasom

Farkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók

Kertvárosi Babahordozó Hét

Október 10-én, 10 órakor Pelenkatapogató előadással várunk benneteket  az Erzsébetligeti Színházban, a Kertvárosi Babahordozó Hét keretében!
Sok-sok érdekes és hasznos programmal vár titeket a rendezvény, ha már javában mosható pelenkáztok, akkor is érdemes eljönni!

tovább olvasom

Egy mosható pelenka naplója

Egy mosható pelenka naplója

Jó reggelt!
Engem valaha megvarrtak erre a világra, de már homályosak az emlékeim. Apropó, tudod, milyen nap van ma? A születésnapom, az örökbefogadásom első évfordulója, és egyben Bencebaba első születésnapja.
Nagy nap ez a mai, de nekem az a legfontosabb, hogy ma is helyt álljak Bencebaba popóján.

tovább olvasom

Egy pelenka naplója

Helló világ, hívtál, itt vagyok!
0,25 másodperc alatt érkeztem e világra, ahogy sok-sok milliárd társam is. Nagy bevetés előtt állok, érzem magamban az erőt, ide nekem az oroszlánt is! Egy emberbabán leszek csinos kis csomag, a popóját minden körülmények között szárazon tartom, a kis bőrét balzsamosságommal ápolom. Én leszek a 4500 boldog pillanat egyike! tovább olvasom
Természetes csecsemőhigiénia

EC, avagy természetes csecsemőhigiénia a gyakorlatban

Az EC, angolul elimination communication, azaz ürítéses kommunikációnak nevezett babagondozási irányzat Magyarországon természetes csecsemőhigiénia néven kezd egyre ismertebbé válni. Az elméletét Gyarmati Andrea foglalta össze nagyszerűen a Vihar a bili körül c. cikkében.
A természetes csecsemőhigiénia gyakorlása azt jelenti, hogy a baba egy-kéthetes korától figyeled, hogyan jelez a baba, mielőtt pisilnie vagy kakilnia kell és felkínálod neki az ürítés lehetőségét (bilibe, tálkába, wc-be stb.). tovább olvasom
mutasd