próbáld ki a mosható betéteket is!

A babák mellett az anyukákra is gondoltunk: próbáld ki a mosható betéteket is!

Mosható pelenkát használtok? Szuper! De mi a helyzet a többi higiéniai termékkel – például a női betétekkel? Ha eddig még idegenkedtél tőlük, vagy nem merted kipróbálni, most olvass tovább, mert lehet, hogy a bejegyzés végére teljesen megváltozik a véleményed:)

Mire jó a mosható női betét? Egyáltalán mi ez?

A termék maga nem túl meglepő: ez egy olyan intim betét, amit használat után ki lehet mosni, és újra fel lehet használni:)
Előnyei közt ugyanazokat tudjuk megemlíteni, mint a mosható pelenkáknál:

  • környezetkímélő, hiszen nem dobsz el havonta 10-20, le nem bomló betétet a természetbe
  • pénztárcakímélő, hiszen csak egyszer kell megvenni
  • kényelmes, mert lelkiismeretfurdalás nélkül cserélheted, ahányszor csak akarod 
  • jobban szellőzik, így kisebb az esély a gombásodásra, fertőzésekre
  • egészségesebb, hiszen nincs tele fehérítővel, meg más vegyszerekkel

Technikailag a mosható betét olyan, mint egy mosható pelenka, annyi különbséggel, hogy ennek kizárólag a folyadékot kell magába zárnia – abból is jóval kevesebbet. Ezért a felépítése is hasonló: van benne egy PUL vízzáró réteg + megfelelő pamut vagy biopamut nedvszívó réteg. Semmi vegyszer, semmi parfüm, vagy műanyag. (Ellentétben a bolti betétekkel, amiken még csak fel sincs tüntetve, hogy mi mindennel kezelték!)
A pelenkákhoz hasonlóan a betétekből is lehetőséged van kisebb és nagyobb kapacitásúakat választani.

Miért ódzkodnak sokan a mosható betétektől?

A legtöbben, akik nemet mondanak a mosható női betétekre, a mosás és a hétköznapi használat, illetve csere miatt teszik ezt. De ettől sem szabad megrémülni, a betétet kimosni egyszerű. Használat után csak öblítsd ki hideg vízben, majd mehet is a mosógépbe.
Ha makacsabb folttal állsz szemben, akkor marhaepeszappant, vagy folttisztító sót hívhatsz segítségül. Ha pedig mégis foltos maradna egy kicsit… nos, megnyugodhatsz, hiszen ez csupán elszíneződés, ami higiéniai problémát nem jelent, maga a folt pedig rendszerint elveszik a szép, tarka mintában:)

A mosható betét egyetlen hátránya…

…ha nem otthon kell használni, akkor bizony használat után el kell csomagolnod és haza kell vinned, akárcsak a mosható pelenkát. Érdemes tartanod egy tökéletesen vízálló tasakot a táskádban erre a célra, amibe el tudod tüntetni a használt betétet. Ezt bizony meg kell szokni – nem a tasakot, hanem azt, hogy odafigyelj rá, és még véletlenül se rántsd ki a kisboltban a táskádból, mert ez valószínűleg bevonulna a „világtörténelem legkellemetlenebb szituációi” közé. 

Milyen környezetet hagysz gyermekedre?

Gondolj bele, mennyi felesleges, nehezen lebomló szemetet termeltél már életedben a rengeteg eldobható betéttel, és annak műanyag csomagolásával! És mennyi jövőbeli betéttől kímélheted meg a Földet, ha eldobható helyett moshatóra váltasz!
De ne is csak ezért fogj bele a mosható betétek használatába. Csináld magad miatt! Mert te is megérdemled azt, hogy egészségesebb, vegyszermentesebb életet élj. 

Ezek mellett pedig, mint valami bónusz, sokkal jobban fogod ismerni a saját testedet is, annak működését, hiszen a betétek mosásakor akarva akaratlanul kapcsolatba kerülsz magaddal. Ez nem csak elméleti síkon egészséges: hamarabb észre is veszed, ha bármi változás van, így korábban mehetsz orvoshoz, ha betegségre utaló nyomot találsz. 

Hogyan vágj bele a mosható betét használatába?

Nagyon örülünk, hogy egyáltalán elgondolkoztál ezen!
Mielőtt vásárolsz, arra figyelj, hogy csak megbízható helyről szerezd be a betéteket, mert az intim egészséged érdekében nagyon fontos, hogy valóban vegyszermentes, természetes anyagokból készüljenek. 

Ha a forrás már megvan, akkor talán a tisztasági betétekkel jó kezdeni. Kevesebb a rizikó, nem kell olyan nagy mennyiségű folyadékot megtartania, viszont használata arra elég, hogy megtudd tetszik-e egyáltalán a dolog.
Amikor már a „nagy” készletből vásárolsz be, minimum 2-3 db tisztasági, 3 db nappali és 2 db éjszakai betétre lesz szükséged.
Azzal viszont számolj, hogy minden betétnek adj időt száradni! Ha gyapjú belsejű a betét akkor akár több éjszakát is, tehát erre az időre kell, hogy legyen tartalékbetéted. (Nem takarékbetét – az más:))

Nem szereted a betétet?

Teljesen érthető, nem vagyunk egyformák. Ha ódzkodsz a betéttől, de mégis szeretnél egészségesebb, környezetkímélőbb alternatívát azokra a bizonyos nehéz napokra, akkor érdemes egy pillantást vetned a menstruációs kelyhekre, amikkel még egyszerűbb az élet:)

Kellemes kísérletezést kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to Top