TMAC csónak

Csónakos mosható pelenka teszt

Csónakos mosható pelenka? Az meg mi lehet?! Tán úszik benne a gyerek? Neem. Ebben evezünk ki a nehéz helyzetekből? Nem, nem, hanem…
… mindjárt kiderül :). Összegzünk egy kicsit és aztán azt is megmutatjuk mi mit tapasztaltunk több féle ár-értékű, gyártmányú, szidott vagy egekig magasztalt fajtával.

 

 

Na tehát: a csónakos pelenka külső része egy dekor anyagból készült réteg, ami a nedvességzáró részt, magát a csónakot hivatott a babára rögzíteni. Mivel ennek a résznek más feladata nincs, sokféle változatos anyagból készítik, így kedvedre találsz neked tetsző tapintásút és mintájút.
Ebbe jön bele a csónak, tulajdonképpen ez a vízzáró rész. Anyaga hasonlít a PUL külsőhöz, csak a szegélyein körbefut egy gumi, aminek köszönhetően egy kis csónakot képez: ebbe teheted bele a nedvszívó belsőket.
A csónakos pelenkákat általában fix méretű csónakkal vásárolhatod meg (egy kivétel azért akad), ezért a baba növekedésével nagyobb méretre lesz szükséged.Hamac csónakos pelenkakülső
Számtalan előnye van ennek a fajtának, mert kicsi, formás csomagot képez a popsin, nedvességzáró PUL csak a szükséges részen van, nincsenek combgumik és általában csak a csónak szennyeződik. Sőt, ehhez a pelenkához találták ki a 100%-ban lebomló  eldobható betétet, ezért hibrid pelenkának is nevezik.
A töltelék, azaz a belső nedvszívó rész akármi lehet, ami kényelmesen belefér a csónakba: húzott szélű, gumis betétek, szénszálas betét, tetra pelenka téglalapnak hajtogatva, prefoldok, vagy a hozzá tartozó betétek. De ha nincs kedved vagy lehetőséged sokat mosni, pl. nyaralás, utazás alkalmával, akkor eldobható betéttel is használhatod.
Általában nappali, villantós pelenkának szoktuk ajánlani, és kezdőknek és ajándéknak is tökéletes!
A csónakos pelusoknál az egyik legfontosabb kérdés az, hogy a külső anyaghoz hogyan kapcsolódik a csónak.
 1. Vannak egybevarrt megoldások (Hamac, Zizipakk, Smartnappy), de előfordulhat, hogy csak a csónak lesz szennyezett, és a külsőt nem kell kicserélned. Ilyenkor praktikus, ha egy másik csónakot beleteszel és máris újra bevethető a kedvenc darabod.
 2.  A két réteg kapcsolódhat patenttal (gDiapers, Recycling, Kokobaby), vagy melltartókapoccsal (Gladbaby).Itt jön a kényes rész: ha nem megfelelő a méret, vagy ha nagyon husis a babád, előfordulhat, hogy a kapocs vagy a patent megnyomja a bőrét. Ez nem veszélyes, kb. olyan érzés lehet nekik, mint amikor a lábunkat megnyomja a zokni tetején a gumi… De azért nem kellemes látni a patent nyomokat. Igazából ez a probléma egy kis anyag pótlással könnyen megoldható, és vannak olyan készítők, akik eleve úgy is varrják a csónakos pelusokat, hogy egy kis anyagdarab megvédi babád bőrét a patent nyomától. (pl Recycling) Vagy, pl a Kokobaby-nél a csónak alatt vannak a patentok, ez is bababőr-kímélő megoldás.
 3. Klippes megoldás nemrég találkoztunk ezzel a fajta csónakos pelenkával (Hamac), ahol egész különleges módon kapcsolódik össze a külső réteggel a csónak: a külső rétegen lévő kis zsebekbe lehet bújtatni a két végét. Ez talán a legpraktikusabb, mert egyrészt ki tudod csak a csónakot cserélni, másrészt viszont semmi patent, kapocs-nyom nincs babád bőrén.

A másik fontos dolog, maga a csónak!

Felsorolunk néhány kipróbált márkát, a tapasztalatainkkal:
gladbaby véleményGladbaby
A gDiapers prémiumpelenka kínai utánzata. Mi leginkább esti vagy kertezős pelusnak használtuk. Előnye egyértelműen az ára, és az, hogy patentok helyett melltartókapcsok tartják össze a külsőt a csónakkal (van patentos véltozta, mi azt nem próbáltuk), így kevesebb nyomot hagy baba popsiján. Hátránya viszont annál több van: a csónak hamar repedezik, könnyen ázik és olyan alacsony, hogy két betét már szűkösen fér bele. Nagyon, de nagyon csípőfazon ez a pelus. Összefoglalva olcsó húsak híg a leve pelenka, őszintén nem érdemes pénzt kiadni érte. Azért a minták egész jók.

 

14225401_511218345738128_4730690317407394567_n

Recycling
Ez egy wahm pelenka (otthonról dolgozó édesanya készítette), amit egyedi mintákkal választhatsz, ilyen nem jön veled szemben a játszón, sem a klubban. Ahogy a neve is mutatja, újrahasznosított anyagokból készül, ezért többszörösen is kíméli a környezetet. Használtan is jó ára van, így ha kinövitek, vélhetően hamar el tudod adni, majdnem újonnani árában. A készítő anyagdarabokkal védi babád bőrét a patentok nyomásától. Csónakja kompatibilis a gDiapers csónakokkal. Ami jól jön, ugyanis sokan panaszkodnak az eredeti csónakra, könnyen ázhat. Kedves, aranyos és szerethető nappali pelenka. Egyetlen hátrányát tapasztaltuk, hogy a készítő egy időpontban tölti fel a termékeit a csoportba, és aki-kapja-marja alapon tudsz vásárolni tőle :). Vagy használtan.

 

smartnappySmartnappy
Angol csónakos pelenka, egybevarrt csónak-külső kombinációjának köszönhetően bababőr-barát megoldás. Viszont használat után az egész  külsőt mosni kell. Így ha erre szeretnéd alapozni a pelenka-készleted, több darabbal kell számolnod. A belevaló prefold egész jól szív, és szárazontartós a teteje, ami jó elgondolás, ha babád bőre nem érzékeny az anyagra. Nálunk már kell kiegészítés, a csónakba a prefold alá, vagy belehajtogatva egy ikeás arctörlővel viszi a 2,5-3 órát a pelus. A tépőzárja viszont egy idő után alig fog, cserélni kell.. Csak egyszínű, fehéret kapni belőle, ami egy idő után unalmas lehet.

 

 

Kokobabykokobaby
Amikor a kezünkbe vettük a Kokobabyt,  egy ideig nem mertük bevetni, csak fogdostuk. Ugyanis annyira puha az egész, hogy sajnáltuk beáldozni. Aztán mégis kipróbáltuk. Sajnos a husis pocakot csúnyán kidörzsölte a tépőzár, tehettek volna több anyagot fölé. A betétje bambuszos, oldala húzott, így könnyen belesimul a csónakba. Jó nedvszívó, de nagyon-nagyon lassan szárad. A Kokobaby előnye még, hogy tudtunkkal ez az egyetlen egyméretes csónakos pelenka. Bár azt nem tudjuk, kicsire állítva hogy tart a csónak (vagy mi van akkor, amikor bekövetkezik az így már kicsi, de a következő gomnál még nagy helyzet), de legalább a lehetőség adott…

 

 

zizipakkZizipakk
Ez a pelenka egy álom. Volt, mivel sajnos nem varrnak belőle többet. Egybevarrt csónakos, tépőzárai egymásra is tépőzhetőek. Betétjei közül a zorb-os a tökély. Nappal nagyon megbízható pelenka volt. Ez is wahm termék, és itt jön a rossz hír: a készítő nem csinál többet, így csak használtan lehet esetleg egy-egy darabhoz hozzájutni, ha szerencséje van az embernek.

 

gDiapersgdiapers
A csónakos pelenkák krémje. Sok szép színben és limitált mintában található, mi egy csíkos mintába szerettünk bele. Sok anyukánál státuszszimbólum a gDiapers, és már nem is azon megy a verseny, hogy kinek van ilyenje, hanem azon, kinek van több limitált mintájú. Kislányoknak fodrocskásat is választhatsz.
Saját betétje elmegy, nem visz túl sokat, de kicsi babánál egész megbízható. A betét teteje szárazontartós, ami szimpatikus. Nagy babánál, vagy sokat pisilőknél már muszáj turbózni, viszont a csónak miatt ennek a lehetősége korlátozott Ami nem olyan jó a g pelusokban, az az a lenyomat, amit a patentok okoznak a kis combokon.  Mindenesetre a hátrafele tépőzárazásnak köszönhetően a pocakot legalább nem dörzsöli. Ezt a típust állva, gyerek után szaladva is játszva feladhatod. Saját és más anyukák tapasztalata, hogy a csónak 3-4 hónap után elkezd átnyirkosodni és csak rövidebb időket bír ki.
Az újszülött változata szörnyen cuki, el is tettük emlékbe, hogy amikor már nagy lesz, megmutathassuk a gyerekeknek, mekkorka kis pelusuk volt 10 naposan.
Jut eszünkbe: a csíkos külső megrepedezett, igaz jó sokat használtuk. A következő babánál is lehet használni, csak már nem olyan mutatós.

 

Hamac csónakos nappali és úszópelenkaHamac, T.MAC
A habon a meggy nálunk a francia újdonság, a Hamac. Nagyon szemeztünk vele, csak hát az ára… Aztán arra jutottunk, hogy az ördögeinknek engedni kell, mert szép, minimál stílusú és gyönyörűséges limitált mintákkal kapható. Itt aztán nagyon odafigyeltek a minőségre, mikor kibontottuk a pelenkát, nem akartuk elhinni, hogy ez a pihe-puha anyag hogy tud magába szívni annyi ….nedvességet. Külső része valóban luxusfehérnemű tapintású és hihetetlen gyorsan szárad. Van egybevarrt csónakos változata, ás kivehető csónakos is, ami praktikus ha nem akarod minden peluscserekor az egész pakkot mosni. Ez az a klippes megoldás, amiről fentebb írtunk.
Az egyik érdekessége ennek a pelenkának, hogy a csónakja nagy és mélyebb a megszokottnál, így  éjszakára is jó volt, belefértek az hozzá kapható éjszakai betétek és bizony vitték is a 11 órát. A másik, hogy a tépőzárakat önmagukba kell visszahajtani, ami nem  kényelmetlen, csak meg kell szokni. Még egy szimpatikus dolog: a csónakot 60 fokon lehet mosni a gyártói ajánlás szerint.
Ami furcsa benne,hogy a méretei eléggé átjárhatóak, ezért a méretválasztásnál érdemes tüzetesen megvizsgálni a mérettáblázat diagrammját, amelyből a baba hossza és súlya alapján olvasható ki a jó méret. Nálunk ez lett a szerelmem, egy kis francia luxus (parfüm helyett pelenka :)) mert szép, gyorsan szárad, mert apa-barát és mert tényleg éjjel-nappal használható és a játsszón is lehet vele villogni).

Trükkök és tippek, hogy boldog és megelégedett csónakos pelenka-tulajdonos legyél:

 • A csónak szegélyeit feladáskor mindig simítsd végig ujjaddal! Így nem tud begyűrődni, megelőzheted az esetleges ázást!
 • Mosáskor mindig patentold/kapcsozd szét a pelenkát, illetve ha egybevarrt csónakosod van, fordítsd ki. Így megkönnyíted mosógéped munkáját. (Azt már mondanunk sem kell, hogy a tépőzárakat a tépőparkolókba vagy önmagukba kell hajtanod mosás előtt, ugye? 🙂 )
 • A csónakot és a külsőt a PUL-ok mosási szabályai szerint tisztítsd! (Kivétel itt is van: a Hamac csónakja 60C-on mosható, csak a külsőt kell 40C-on mosni!)
 • A gDiaperst eleve hátrafelé kell tépőzárazni, de ezt a trükköt más hibrideknél is bevetheted, így totyogósod nem fogja könnyen lebontani magáról. Ez megoldás lehet akkor is, ha attól tartasz, a tépőzárak kidörzsölik a husis pocakot.Ráadásul ezt a technikát felhasználhatod a “villámpelenkázás problémakörére” is, azaz, amikor totyogósodat két kör szaladgálás között, állva próbálod bepelenkázni…
 • Ha beszennyeződik a pelenka, a kakis foltot a csónakból könnyen kipezsegtetheted egy kis natrium-perkarbonátos áztatással, de arra ügyelj, hogy a belsőkkel, betétekkel ellentétben a csónakot max 1 óra után vedd ki.
 • praktikus több csónakot venni egy-egy külsőhöz, így ha csak pisis lett, amíg az egyik csónak szellőzik, a másikkal vissza tudod adni babádra ugyanazt a külsőt

TE MELYIKET PRÓBÁLTAD ÉS MI A VÉLEMÉNYED? ÍRD MEG KOMMENTBEN!

 

 

KIK VAGYUNK MI?

Farkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók. Azért vagyunkFarkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók
itt, hogy segítsünk neked olyan vegyszermentes mosható pelenkát választani, ami örömmé teszi a pelenkázást. 

– megmutatunk mindent a mosható pelenkázással kapcsolatban a Pelenkatapogatón
– megválaszolunk minden, a mosható pelenka használatával kapcsolatos kérdést (helyes feladás, mosás, kezelés) az e-mail-tanfolyamunk keretében, és bármikor írhatsz nekünk az info@temiti.hu e-mail címre
– ha olyan egészségügyi problémával küzdötök, amelyre megoldás a mosható pelenka (gombásodás, pelenkakiütés, ekcéma, helytelen csípőtartás), elmondjuk a pontos használatát
– védőnőknek, egészségügyi szakembereknek tartunk szakmai bemutatót
– minőségi, mégis elérhető árú mosható pelenkákat és kiegészítő termékeket kínálunk MOSHATÓ PELENKA BOLTunkban

1 hozzászólás: “Csónakos mosható pelenka teszt”

 1. Sziasztok!

  Vándorpelenka használó vagyok.Hamac és Tmac pelenkák voltak nálam.
  Nagyon foglalkoztatott a csónakos pelenka és meg kell mondanom nagyon tetszett!
  Könnyű,puha,könnyen és gyorsan kezelhető.
  A külső anyaga nagyon finom,ami nálam elsődleges szempont,mert kis méretű a kislányom és eddig minden gumírozás elnyomta.
  Praktikus a csónak,a Tmac kivehető belseje megkönnyíti a használatát.
  A biopamut és mikrofrottír betét szintén gyors használatot tesz lehetővé.
  Az éjszakai betétet nem próbáltam ki….:-(
  Eddig nem sikerült jól választanom és el is kedvtelenített a moshatózás.
  De ez a modell nagyon megnyerte a tetszésem!
  Köszönöm:Adri

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to Top