Csónakos mosható pelenka teszt

Csónakos mosható pelenka eligazító és márkateszt

Csónakos mosható pelenka? Az meg mi lehet?! Tán úszik benne a gyerek? Neem. Ebben evezünk ki a nehéz helyzetekből? Nem, nem, hanem…
… mindjárt kiderül :). Megnézzük milyen ez a típus és utána rátérünk arra, hogy mi mit tapasztaltunk több féle ár-értékű, gyártmányú, szidott vagy egekig magasztalt fajtával. A cikkre szánj legalább 15 nyugodt percet :)!

 

A csónakos pelenka külső része egy dekor anyagból készült réteg, ami a nedvességzáró részt, magát a csónakot hivatott a babára rögzíteni. Mivel ennek a résznek más feladata nincs, sokféle változatos anyagból készítik, így kedvedre találsz neked tetsző tapintásút és mintájút.
Ebbe jön bele a csónak, tulajdonképpen ez a vízzáró rész. Anyaga hasonlít a PUL külsőhöz, csak a szegélyein körbefut egy gumi, aminek köszönhetően egy kis csónakot képez: ebbe teheted bele a nedvszívó belsőket. Nemrégiben ezt a kivitelt elkezdték gyapjú csónakokkal is gyártani.
A csónakos pelenkákat általában fix méretű csónakkal vásárolhatod meg (egy kivétel azért akad), ezért a baba növekedésével nagyobb méretre lesz szükséged.
Csónakos mosható pelenka teszt

Számtalan előnye van ennek a fajtának:

 • kicsi, formás csomagot képez a popsin, 
 • nedvességzáró PUL csak a szükséges részen van
 • nincsenek combgumik és 
 • általában csak a csónak szennyeződik
 • Sőt, ehhez a pelenkafajtához találták ki a 100%-ban lebomló  eldobható betétet, ezért hibrid pelenkának is nevezik. 
A töltelék, azaz a belső nedvszívó rész akármi lehet, ami kényelmesen belefér vagy belehajtogatható a csónakba: keskenyebb betét (pl. a Teby bambuszos betétje), tetra pelenka téglalapnak hajtogatva, prefold pelenkák és természetesen a gyártók saját betétei. Nyaralás, utazás vagy rokonlátogatás alkalmával pedig akár lebomló, eldobható betéttel is használhatod.
A legtöbb márka csónakos pelenkáit leginkább nappali, csini pelenkának fogod szeretni. Itt is nagyon sok múlik a babád alkatán, mert azokat a márkákat fogod megszeretni, amik passzolnak rá. (+ a ráadási trükk, de erről később)
A csónakos pelenkákat részint csoportosíthatjuk aszerint, hogy a csónakot külön vehetjük-e a külső résztől vagy sem..

Vannak egybevarrt megoldások például  a Hamac klasszikus és a Teby Soft Touch csónakosa, amelyek kifejezetten azt az igényt szolgálják ki – ráadásul tökéletesen – , hogy a mosható pelenka összekészítése 5 másodperc legyen.

Itt nem kell patentolni, tépőzárazni, klippet csúsztatni, hanem csak beleteszed a csónakba a betétet és már mehet is fel a babára.

Azt említett márkák a csónakhoz kapcsolódó külső részt olyan anyagokból készítik, hogy szinte a csónakkal egy időben száradnak. 

Az egybevarrt csónakos pelenkák a legeslegpuhább mosható pelusok, mert sehol nincs olyan, patent, kapocs vagy klipp, ami megnyomná a babádat.

Illetve nagyon praktikusak a külsőtől külön szedhető csónakos megoldások, mint például a Tmac, Teby biopmaut és a Popolini csónakosai.

Két oka van annak, hogy egy csónakos pelenkából kivehető a csónak: az egyik, hogy a pamut/biopamut külső részek jóval lassabban száradnak, ezért praktikus, hogy a külsőből ki lehessen venni a csónakot.

A másik ok, hogy amennyiben a színes pamut külső nem lett koszos (ritkán lesz) elég csak a szennyezett csónakot cserélned. Meg persze a csónakkal együtt a betétet és máris újra bevethető a kedvenc darabod.

A csónakot különféle ötletes megoldásokkal rögzítik a külső részekhez, pl. patenttal, tépőzárral vagy klippekkel. Nézd meg a galériát!

A csónakos mosható pelenkák LEGÚJABB változatait a PUL csónakon kívül már gyapjú csónakkal is megtalálhatod. 

A 100%-os puha, nem szúrós merinói gyapjú egy lanolinos áztatás után vízhatlan lesz és a gyapjúcsónakos pelenka a barik szőrének számtalan jó tulajdonságát ötvözi ennek a fajta pelenkának a popsirasimuló kis méretével.

 

Culla di Teby gyapjú csónak

Tehát összefoglalva van egy szép pamut, vagy mikroszálas külső rész, amivel a patenttal, klippel, vagy tépőzárral rögzített és nedvszívó betéttel megtöltött csónakot a baba nemes részeihez illesztjük, mint ahogyan ezen a videón is látszik..

Trükkök és tippek, hogy boldog és megelégedett csónakos pelenka-tulajdonos legyél:

 • A csónak szegélyeit feladáskor mindig simítsd végig ujjaddal!  A gumi nézzen befelé, sose húzd ki, mint az eldobható fodrocskáit.
 • Mosáskor mindig patentold/kapcsozd szét a pelenkát, illetve ha egybevarrt csónakosod van, fordítsd ki. Így megkönnyíted mosógéped munkáját. (Azt már mondanunk sem kell, hogy a tépőzárakat a tépőparkolókba vagy önmagukba kell hajtanod mosás előtt, ugye? 🙂 )
 • A csónakot és a külsőt a PUL-ok mosási szabályai szerint tisztítsd! A csónakok és finom külsők a folyékony, kímélő mosószereket szeretik, itt felejtsd el a mosószódát, a mosótojást és a saját főzésű mosószert (viszont ezek tökéletesek a betétek mosásához).
 • Ha beszennyeződik a pelenka, a kakis foltot a csónakból könnyen kipezsegtetheted egy kis nátrium-perkarbonátos áztatással, de arra ügyelj, hogy a belsőkkel, betétekkel ellentétben a csónakot max 1 óra után vedd ki.
 • praktikus több csónakot venni egy-egy külsőhöz, így ha csak pisis lett, amíg az egyik csónak szellőzik, a másikkal vissza tudod adni babádra ugyanazt a külsőt

és ÍME a teszteredmények:

Próbáltunk Gladbabyt, Kokababyt, Zizipakkot, illetve Gdiaperst, de ezek a pelenkák már vagy nem kaphatóak,  szünetel a gyártásuk, vagy olyan kínai pelusok, amelyeket leginkább azért vesz meg az ember mert igen jó áron vannak, de amolyan olcsó húsnak híg a leve típusok.. Ha már elkezdesz mosható pelenkázni, érdemes egyből jót próbálni, hogy megmaradjon a lendület :).
Hol történtek a tesztek: nos ez most nem egy magánteszt, hanem be kell valljam azt a tapasztalatot írom meg, amit a több száz mosható pelenka tanácsadáson láttam és amikről beszámoltak a kölcsönzőink és a vásárlóink.
A következő márkák pedig reményeim szerint lefedik a kínálat sokszínűségét. 

Popolini Easy Free csónakos pelenka

A Popolini egy jó értelemben vett csónakos monstrum. Szívesen fogadok is rá, hogy egy gyerek képtelen lestrapálni.

Kicsit merevebb az a külső anyaga és a csónak is, cserébe ez egészen biztosan nem fog kiázni, cserbenhagyni.

A gyártó által adott betét nem rossz, de azoknak a babáknak akiknek ez a pelus tervezve lett, leginkább kiegészítő betétnek lesz jó. Szépen bele lehet hajtogatni a tetrapelenkát, prefoldot és jó bele sok fajta betét is.

A Popolini magasra szabott pelenka, tehát a husis combok kényelmesen elférnek benne. A husis vagy hosszú babáknak áll jól és működik megbízhatóan. 

A méretezéséről azt érdemes tudni, hogy túlméretezett, azaz nagyobb lesz az M-es mérete, mint például a Teby-é, ezért átlagos vagy vékony babáknak eggyel kisebb méretet érdemes rendelni, vagy érdemes próbálni.

Még egy: ez a pelenka EC-hez is tökéletes. Erről itt olvashatsz bővebben: Ec- avagy pelenkátlankodás

Popolini csónakos pelenkák>>>

 

Teby csónakos pelenka

Egy olasz ékszer. Nagyon precízen varrják ezt a márkát is. Én azt tapasztaltam, hogy a rengeteg kölcsönzés, különböző mosószerek sem befolyásolják a tartósságát. Azonban jó, ha tudod, hogy a mintás biopamut megfakulhat a kevésbé tartós öko festékek használata miatt. 

A Teby kifejezetten alacsony pelenka, sokan meglepődnek, amikor először kerül fel a babára. Pont ezért nagyon helyes, kicsi marad a popsi, de a hosszú babáknak nem fazon. Ha éppen jó is, nagyon hamar kinövik.

A PUL csónakjai szuperek, puha az anyaguk és olyan rejtett patenttal kapcsolódnak a külsőhöz, ami nem nyomja meg a pelenkázott alanyt. A gyapjú csónak elsőre túl nagynak tűnnek, de egy-két lanolinozás után szépen összemennek.

Meglepetés még ennél a pelenkánál, hogy ez is hátrafele tépős. Ezt a pici babáknál nem szerettük, ezért a csónakot megfordítva inkább előre került a tépő. A nagyobb babáknál, főleg a krokodil módra kifordulósaknál áldás volt.

 Culla di teby csónakos pelenkák >>>

Hamac csónakos pelenka

Légies, könnyű, szinte alig valami ez a francia csónakos pelus. A csónakja a többi márkához képest öblös, ezért jól elférnek benne az éjszakai betétek is.

A legtöbben ezért jönnek hozzánk, hogy ebbe a pelusba bújjon bele a bébi. 

Amikor már rajta van a babán, mindenki imádja, de a legelső ráadás szokott kényelmetletnséget okozni.

Hogy ezt elkerüld, három dologra figyelj: 1) a csónak szélei feladás után befelé nézzenek 2) a betét inkább keskenyre legyen hajtva 3) a pelenka passzentosan legyen a babádon és elől-hátul egy vonalban legyen

Méretezés: a gyorsan gyarapodó, husis babáknak válassz egy mérettel nagyobbat. A nagyon hosszú és vékony babáknak, vagy a combos ámde vékony derekú babáknak a Hamac nem igazán fazon.

Hamac klasszikus csónakos pelenkák >>>

TMAC csónakos pelenka

Fazonban szinte azonos a Hamac-kal, ugyanaz az anyag, ugyanaz a csónakméret, de maga a csónak rugalmas, szilikonklippek segítségével cserélhető.

A TMAC mérete egy icipicit hosszabban kihasználható, mint a klasszikus Hamac.

Aki nem szerette a próbák vagy a kölcsönzés során, a klippekre panaszkodott, mert van olyan csöppség, akinek pont dörzsöli a pociját. Illetve olyan babát is láttam már, akinek a klipp miatt visszapöndörödött a teteje. 

A TMAC verzióval a mosható pelenkázást minimálkészlettel is meg lehet csinálni. 2 külső 6 csónak bőven elegendő (ezért a mondatért már látom is magam előtt a lincselésre összegyűlt tömeget, mert hát ki az aki megelégszik csak 2 db TMAC külsővel? :))

TMAC kivehető csónakos pelenkák >>>

Ha eljutottál idáig az olvasásban: gratulálok! Remélem, hogy most már a babád alkatára pont megfelelő csónakos pelust fogsz tudni választani. Ha még bizonytalan vagy, akkor 1) kölcsönözz, 2) gyere be egy mosipeluspróbára a Bemutatótermünkbe vagy 3) kérdezz itt :)!

.
 

 

 
 
 
 
 

5 hozzászólás: “Csónakos mosható pelenka eligazító és márkateszt”

 1. Pozderka Annamária

  Kedves Veronika!

  Hasonló problémával küzdök mint az első hozzászóló. Vettem M-es Hamacot a kisfiamnak, de mintha kicsi lenne rá,pedig benne van a súlyhatárban.
  Ha küldök képet a kisfiamról, tudsz nekem segíteni, hogy melyik csónakos lenne neki megfelelő?
  Az alany 4 és fél hónapos, 65 centi és 7,5 kg.
  Nagyon szépen köszönöm,
  Pozderka Annamária

  1. Farkas Veronika

   Kedves Annamária!

   Persze, természetesen segítek. Írd bele kérlek az emailbe a babád adatait is :)!

   Szép hétvégét!
   Veronika

 2. Sziasztok!
  Én folyton bajban vagyok,hogy milyen alkatú is a babám.Mi számít combosnak/pocakosnak..? Vannak kis fodrok a combiján ettől már combos fajta?
  Az S-es G olyan mintha kicsi lenne rá,túl alacsony,ha úgy tépőzárazom,hogy ne álljon el pocaknál,szörnyen megszorítja mindenfelé,pedig most 4 hónapos és nincs 5 kg.
  Próbált egy Wham csónakosat,de annak a csónakjával volt gond,mert úgy nézett ki,mint amit visszahajtottak. Ebből a csónakfajtából kipisil a lányom.
  Tudnátok segíteni,hogy melyik csónakos pelus lehetne a megfelelő választás?
  Köszönöm: Vivi

  1. Farkas Veronika

   SZia Vivi!
   Ha gondolod, szívesen ránézek a babád fotójára (az info kukac temiti pont hu-n :)), de első olvasatra a Hamac M-es csónakos pelenka tökéletesen állna a babádon. A Vándorpelenka programunkban tudsz is próbálni ilyen márkát :): https://temiti.hu/vandorpelenka/

 3. Sziasztok!

  Vándorpelenka használó vagyok.Hamac és Tmac pelenkák voltak nálam.
  Nagyon foglalkoztatott a csónakos pelenka és meg kell mondanom nagyon tetszett!
  Könnyű,puha,könnyen és gyorsan kezelhető.
  A külső anyaga nagyon finom,ami nálam elsődleges szempont,mert kis méretű a kislányom és eddig minden gumírozás elnyomta.
  Praktikus a csónak,a Tmac kivehető belseje megkönnyíti a használatát.
  A biopamut és mikrofrottír betét szintén gyors használatot tesz lehetővé.
  Az éjszakai betétet nem próbáltam ki….:-(
  Eddig nem sikerült jól választanom és el is kedvtelenített a moshatózás.
  De ez a modell nagyon megnyerte a tetszésem!
  Köszönöm:Adri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to Top