Természetes csecsemőhigiénia

EC, avagy természetes csecsemőhigiénia a gyakorlatban

Az EC, angolul elimination communication, azaz ürítéses kommunikációnak nevezett babagondozási irányzat Magyarországon természetes csecsemőhigiénia néven kezd egyre ismertebbé válni. Az elméletét Gyarmati Andrea foglalta össze nagyszerűen a Vihar a bili körül c. cikkében.
A természetes csecsemőhigiénia gyakorlása azt jelenti, hogy a baba egy-kéthetes korától figyeled, hogyan jelez a baba, mielőtt pisilnie vagy kakilnia kell és felkínálod neki az ürítés lehetőségét (bilibe, tálkába, wc-be stb.).

A babát ilyenkor egy olyan kényelmes pózban tartod, amely lehetővé teszi a higiénikus ürítést és biztonságosan meg van támasztva a baba teste. A baba a póz, és az esetleges kísérő hangjezés (pss, most pisilünk, stb.) segítségével egy pár napon belül megtanulja, hogy ez egy lehetőség, amellyel élni fog, ha szüksége van rá.

Biztosan észrevetted már, hogy egyes újszülött babák kifejezetten szeretnek akkor pisilni, vagy nagydolgukat végezni, amikor éppen pelenkacsere van. Ez a babák természetes ösztöne arra, hogy ne maguk alá ürítsenek. Amikor elkezdjük pelenkázni őket tulajdonképpen azt tanítjuk meg nekik, hogy ezekkel a szükségleteikkel nekik nem kell foglalkozni. Ezért kényes téma a szobatisztaságra szoktatás, hiszen az ösztönszinten elfeledett dolgokat kell újra megtanítani a babánknak, akkor, amikor amúgy is sok új inger (beszéd, mozgásfejlődés, bölcsőde stb.) éri őket.

A természetes csecsemőhigiénia alkalmat ad arra, hogy a babád a maga szintjén mindig aktívan vegyen részt a cselekvésben. Példaként az evést hoznám fel. Gondolj csak bele, a baba az első pillanattól fogva szól, ha éhes és miután megtanultad értelmezni a jelzését egyből felkínálod neki a szopizás, később a evés lehetőségét. Feltételezem, hogy egyszer sem jutott  eszedbe, hogy csak akkor adj neki enni, amikor már el tudja mondani mit kér reggelire. Ugyanez igaz itt is: egy folyamaton segíted át a babádat, tanítva-támogatva őt abban, hogy tisztán lehessen, hogy lépésről-lépésre haladjon a szobatisztaság felé.

Mivel ez egy párbeszéden alapuló hozzáállás, ezért mindketten alakítjátok a folyamatot, nincs kőbe vésve a mikor-hányszor-hogyan. Lehet teljesen pelenkátlanul, mosható-, vagy eldobható pelenkával kiegészítve gyakorolni. Belefér az is, ha naponta csak párszor próbálkozol a pisiltetéssel, de az is, ha kicsit nagyobb korában pár napig-hétig nincs kedve a babának együttműködni. Kiemelem: itt erőltetésről, bilihez kötözésről és egyéb hasonló rémálmokról, amivel a “korai szobatisztaság” fogalmát sajnálatos módon összekötötték, nincs szó.

Az egész “EC” egy nagyon egyszerű és természetes dolog. Ha bonyolultnak, barbárnak vagy időrablónak tartod, akkor őszintén elmondom neked, hogy mi is innen indultunk. Amikor Szonjától hallottam róla, akkor csak legyintettem, hogy persze, csak csináld :)!

Engem nagyon megfogott a fent említett cikk, de kissé túlzásnak éreztem a kivitelezést, még a természetes csecsemőhigiéniát gyakorlók beszámolói sem győztek meg. Amiért Matyi három hónapos korában mégis belevágam, az elősorban az volt, hogy figyeltem és rájöttem, hogy mikor jön a kaka és tényleg csak egy lépés volt, hogy levegyem róla pelust. A másik maga a pelenka volt, a mosható fajta. Így amellett, hogy a kisfiam popója tiszta maradt, nekem kevesebb kakis pelust kellett mosnom.

Aztán az első próbálkozások után láttam, hogy mennyivel egyszerűbb, ha a babám nagyrészt tiszta marad és egy gyors törlés vagy csap alatti popómosás és kész. A nagydolgok mind a helyükre kerülnek. Szóval nem a baba bőrére, a kezemre, a ruhájára vagy a pelenkájába.

Kivitelezés:

Ahogy az előbb is írtam, az egész nagyon egyszerű. Kezdésnek próbáld ki, hogy minden felkelés/evés/megérkezés után, vagy elindulás előtt felkínálod az kakilás/pisilés lehetőségét a babádnak.

Hogy hogyan?

Először is öltöztesd olyan holmikba, amelyeket könnyű levenni és visszaadni a babádra. Pl. body, felső, kényelmes gatyó.

Amikor felkínálod a lehetőséget vetkőztesd le annyira, hogy kényelmesen meg tud pisiltetni. Ilyenkor már mondhatod neki, hogy mentek pisilni-kakilni és hogy várja meg amíg levetkőzteted.

A baba hátát támaszd a mellkasodnak, a lábait húzd fel és tartsd a wc/mosdókagyló/kád felé, vagy tarts alá EC bilit/kiszuperált kisebb keverőtálat.

Fontos, hogy ha kisfiad van, figyelj a kukackára és az egyik ujjaddal irányítsd lefelé.

Mond el a babádnak, hogy most pisilhet/kakilhat, ha kell neki. Egy pár percig (max. 5) maradjatok így, ha jön-jön, ha nem nem. Nem kell órákig így maradni.

Amikor a babád elvégezte a dolgát, töröld meg vagy mosd le csap alatt a popsiját és készen is vagytok. Ha nem történt semmi, akkor sincs semmi gond, folytassátok tovább a napotokat.

Fogd fel úgy, hogy ez egy tanulási folyamat mindkettőtök részére, együtt tanuljátok, együtt finomítjátok a rendszereteket. Saját tapasztalatból mondom, hogy ne görcsölj rá! Ha mégis a pelenkába megy, az is teljesen ok, hiszen erre van a pelus.

Minél rendszeresebben gyakorlod az EC-t annál több sikerélményetek lesz és mindketten nyertek vele – egymásra figyelést, tisztaságot, apró előrelépéseket!

Sok sikert!

Veronika

 KIK VAGYUNK MI?

Farkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók. Azért vagyunkFarkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók
itt, hogy segítsünk neked olyan vegyszermentes mosható pelenkát választani, ami örömmé teszi a pelenkázást. 

– megmutatunk mindent a mosható pelenkázással kapcsolatban a Pelenkatapogatón
– megválaszolunk minden, a mosható pelenka használatával kapcsolatos kérdést (helyes feladás, mosás, kezelés) az e-mail-tanfolyamunk keretében, és bármikor írhatsz nekünk az info@temiti.hu e-mail címre
– ha olyan egészségügyi problémával küzdötök, amelyre megoldás a mosható pelenka (gombásodás, pelenkakiütés, ekcéma, helytelen csípőtartás), elmondjuk a pontos használatát
– védőnőknek, egészségügyi szakembereknek tartunk szakmai bemutatót
– minőségi, mégis elérhető árú mosható pelenkákat és kiegészítő termékeket kínálunk MOSHATÓ PELENKA BOLTunkban

1 hozzászólás: “EC, avagy természetes csecsemőhigiénia a gyakorlatban”

  1. Bettina Kiss

    Nagyon hasznos volt ez az email tanfolyam, rengeteget tanultam, alig várom, hogy elkezdjem a mosizást.
    Köszönöm Temiti! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to Top