e-mail-tanfolyam
1/1. Hogy néz ki a mosható pelenka?

Mivel a boltok polcain nem tudod megvizsgálni, bizonyára feltetted magadnak a kérdést: hogy néz ki a mosható pelenka?

A mosható pelenka 2 fő részből áll.

(1) A pelenkakülső egy VÍZZÁRÓ réteg – a nedvesség kijutását akadályozza meg.
(2) A pelenkabelső a nedvesség benntartásáért felel – ez a NEDVSZÍVÓ réteg.

(1) Vízzáró pelenkakülső 
Mindig ez a rész kerül legkívülre. Különböző anyagokból készül, és a vízhatlanság mellett másik fontos tulajdonsága a légáteresztő képesség.

(1a) Praktikus és egyszerűen kezelhető a PUL pelenkakülső, ami vízhatlan réteggel bevont textília (pl. pamutfrottír, kevert anyag). Ennek gyártása során a textíliát poliuretán-filmrétegre laminálják rá. Ez egy vízzáró, légáteresztő anyag, ami ráadásul antiallergén. >>> PUL külső

Pop-in pelenkakülső - Medve

 (1b) A 100%-ban természetes pelenkakülső anyaga GYAPJÚ

Bármilyen furcsa is ezt olvasnod, a gyapjúból készült pelenkakülsők remekül benntartják a nedvességet. A gyapjúfonalból kötött pelenkakülső lanolinos kezelés által nyeri el vízhatlanságát. 

Nyáron nagyon jól szellőzik, és éjszakára is remek megoldás. >>> Gyapjú külső

(2) Nedvszívó belső 
Szintén többféle kivitelben és anyagból készülhet.

(2a) A prefold pelenka strapabíró és a legjobban, legsokoldalúbban kihasználható pelenkabelső. A  pamut- vagy mikroszál anyag 4-8 rétegben, téglalap alakúra hajtogatva van összevarrva, és több méretben kapható. Amolyan egyszerűen nagyszerű belső, mert mindig méretre hajtogatható a hossza és a szélessége is. Ezen felül pedig a kisfiúknak vagy a hason alvó babáknak előre is lehet extra réteget hajtani.
>>> prefold pelenka

(2b) Egy kicsit trükkös a kényelmesen feladható nadrágpelenka, mert elsőre, a minták miatt esetleg nem jön rá az ember, hogy ez bizony csak nedvszívó rész. Mindenképpen kell fölé egy külső (PUL, vagy gyapjú).

Anyaga lehet bambuszfrottír, pamutfrottír vagy kender-pamut frottír.

 Főleg éjszakára, illetve nappali alvásokkor ajánljuk. Akkor is jó szolgálatot tesz, ha nadrágfazonú külső rész alá keresel szomjas belsőt!


>>> nadrágpelenka

(2c) A formázott pelenkabetét, amire csak simán mosható pelenka betétként szoktunk utalni, ugyancsak készülhet pamutból, bambuszból, kenderből vagy mikroszálas anyagból. 

A vízzáró külsőhöz méretében és alakjában is igazodik, alap betétként vagy kiegészítő nedvszívó rétegként (pl. éjszakára) is használatos.


>>>betétek

Culla di Teby kenderes mosható nedvszívó betét (3 darabos csomag)

Mire figyelj a pelenkakülső vásárlásakor? 

  •  Előre lelövöm a poént. Ez igaz lesz nem csak a pelenkakülsőkre, hanem az összes többi rendszerre: a zsebes, az összepatentolható (all in two, snap in one), a csónakos stb. pelenkákra is: a pelenka rendszere, az hogy hogyan kerül a nedvszívó rész a külsőbe, az neked a szülőnek fontos. A babádnak az a fontos, hogy kényelmes legyen. Azaz olyan pelenka kerüljön rá, amely mindenhol szépen illeszkedik, nem nyomja meg. Azaz arra kell figyelned, hogy a babádra való fazont válassz!

  • Hahh, Veronika és azt hogy? Kérdezed jogosan. Nos, ahogy a egy farmernadrágról is úgy tudod a legnagyobb biztonsággal megállapítani, hogy jó-e rád, ha felpróbálod, úgy a mosható pelenkákkal is hasonló a helyzet. Olvashatsz róla, nézhetsz videókat – én is készítettem – de a leggyorsabban úgy fogod átlátni ezt az egészet ha kipróbálod. Például eljöhetsz hozzánk körülnézni a Bemutatóterembe, vagy kikölcsönözhetsz egy pelenkakészletet, amit a babád alkatára állítunk össze, eljöhettek együtt tanácsadásra, ahol a fazonok kiválasztása mellett azt is megtanulod, hogy add rá jól a babádra a pelusokat.

 Mire figyelj a pelenkabelső vásárlásakor? 

Egymással kombinálható pelenkabelsőket szerezz be, amik a kiválasztott külsőkkel is kompatibilisek. Így mindig bevetheted a készleted valamennyi darabját.

Olyan pelenkabelsőket válassz, amelyek nedvszívó és száradási tulajdonságai is megfelelnek az igényeiteknek. 

Egy kis segítség: a belsőket nedvszívó képesség és száradási idő szempontjából a következő, növekvő sorrendbe lehet állítani (saját tapasztalataink szerint):
— mikroszál : sok  nedvességet bír el és nagyon gyorsan szárad, prefold, piskótabetét vagy patentolható betét formájában is találkozhatsz vele;
— pamut: nagyon jó nedvszívó, természetes és mindent bíró anyag. Mosás után, időjárástól függően fél-egy nap száradási idővel kell számolni;
— bambusz: nadrágpelenkaként 2, formázott pelenkabetétként 2-4, vastagabb rétegben érvényesül, a varrásoknál, patentoknál lassabban szárad, kényesebb, mint a pamut;
— kender-pamut: nadrágpelenka és formázott betét formájában, 2-4-8 rétegben nagy a nedvszívóképessége, viszonylag lassan szárad.

Scroll to Top