e-mail-tanfolyam
1/1. Hogy néz ki a mosható pelenka?

Mivel még nem megszokott a boltok polcain, bizonyára feltetted magadnak a kérdést: hogy néz ki a mosható pelenka?

A mosható pelenka 2 fő részből áll.

(1) A pelenkakülső egy VÍZZÁRÓ réteg – a nedvesség kijutását akadályozza meg.
(2) A pelenkabelső a nedvesség benntartásáért felel – ez a NEDVSZÍVÓ réteg.
(1) Vízzáró pelenkakülső
Mindig ez a rész kerül legkívülre. Különböző anyagokból készül, és a vízhatlanság mellett másik fontos tulajdonsága a légáteresztő képesség.

(1a) Praktikus és egyszerűen kezelhető a PUL pelenkakülső, ami vízhatlan réteggel bevont textília (pl. pamutfrottír, kevert anyag). Ennek gyártása során a textíliát poliuretán-filmrétegre laminálják rá. Ez egy vízzáró, légáteresztő anyag, ami ráadásul antiallergén. >>> PUL külső

(1b) A 100%-ban természetes pelenkakülső anyaga gyapjú. Bármilyen furcsa is ezt olvasnod, a gyapjúból készült pelenkakülsők remekül benntartják a nedvességet. A gyapjúfonalból kötött pelenkakülső lanolinos kezelés által nyeri el vízhatlanságát. Nyáron nagyon jól szellőzik, és éjszakára is remek megoldás. >>> Gyapjú külső

hogy néz ki a mosható pelenka

hogy néz ki a mosható pelenka

hogy néz ki a mosható pelenka

hogy néz ki a mosható pelenka

(2) Nedvszívó belső
Szintén többféle kivitelben és anyagból készülhet.

(2a) A prefold pelenka strapabíró és a legjobban, legsokoldalúbban kihasználható pelenkabelső. A  pamut- vagy mikroszál anyag 4-8 rétegben, téglalap alakúra hajtogatva van összevarrva, és több méretben kapható. Amolyan egyszerűen nagyszerű belső, mert mindig méretre hajtogatható a hossza és a szélessége is. Ezen felül pedig a kisfiúknak vagy a hason alvó babáknak előre is lehet extra réteget hajtani.
>>> prefold pelenka

(2b) A kényelmesen feladható nadrágpelenka anyaga lehet bambuszfrottír, pamutfrottír vagy kender-pamut frottír (55-45%). Főleg éjszakára, illetve nappali alvásokkor ajánljuk. Akkor is jó szolgálatot tesz, ha gyapjó külső rész alá keresel szomjas belsőt!
>>>bambusz nadrágpelenka

(2c) A formázott pelenkabetét, ún. ‘piskóta’ betét, ugyancsak készülhet pamutból, bambuszból, kenderből vagy bébiplüss anyagból. A vízzáró külsőhöz méretében és alakjában is igazodik, alap betétként vagy kiegészítő nedvszívó rétegként (pl. éjszakára) is használatos.
>>>piskóta betét

hogy néz ki a mosható pelenka hogy néz ki a mosható pelenka hogy néz ki a mosható pelenka hogy néz ki a mosható pelenka

 Mire figyelj a pelenkakülső vásárlásakor? 
Kerüld a kirívóan olcsó, többnyire aukciós internetes oldalakon kínált pelenkákat, főleg első tapasztalatszerzésnek. Sok, jó minőségű pelenkát is ki lehet fogni, de tanulj a mi példánkból. Láttunk már zacskószerű vízzáró réteget a textil külsőhöz patentolva, volt szerencsénk combgumírozás nélküli pelushoz és selejtes patentokhoz, a legmeglepőbb pedig az 5-6 kg-os “újszülöttre” való tigrismintás volt.

Egyetlen, személyes “találkozás” során, egyszerű tapintással biztonsággal megállapítható a pelenka minősége. A combgumírozás legyen kényelmes és megbízhatóan állítható (kellően, de nem túlságosan szoros). Mind a combszárnyas, mind a combszárny nélküli külsők között találni kényelmes, jól záró típusokat – érdemes többfélét fel- és kipróbálni.

 Mire figyelj a pelenkabelső vásárlásakor? 
Egymással kombinálható pelenkabelsőket szerezz be, amik a kiválasztott külsőkkel is kompatibilisek. Így mindig bevetheted a készleted valamennyi darabját.
Olyan pelenkabelsőket válassz, amelyek nedvszívó és száradási tulajdonságai is megfelelnek az igényeiteknek. Egy kis segítség: a belsőket nedvszívó képesség és száradási idő szempontjából a következő, növekvő sorrendbe lehet állítani (saját tapasztalataink szerint):
mikroszál : sok  nedvességet bír el és nagyon gyorsan szárad, prefold, piskótabetét vagy patentolható betét formájában is találkozhatsz vele;
pamut: nagyon jó nedvszívó, természetes és mindent bíró anyag. Mosás után, időjárástól függően fél-egy nap száradási idővel kell számolni;
bambusz: nadrágpelenkaként 2, formázott pelenkabetétként 2-4, vastagabb rétegben érvényesül, a varrásoknál, patentoknál lassabban szárad, kényesebb, mint a pamut;
kender-pamut: nadrágpelenka és formázott betét formájában, 2-4-8 rétegben nagy a nedvszívóképessége, viszonylag lassan szárad.

1/2. rész – Miből áll az eldobható pelenka? Tovább…>>>

Scroll to Top