e-mail-tanfolyam
1/2. Az eldobható pelenka - tudod miből áll?

Az eldobható pelenka az 1960-as évek elején jelent meg Amerikában és gyorsan tömegtermékké nőtte ki magát, majd a ’80-as évektől kezdve Európában is töretlen sikert aratott. Legfőképpen a reklámokból és saját tapasztalatból tájékozódhatsz arról, hogy mire számíthatsz egy-egy márkánál, de ugye ritkán olvasod el a pelenkacsomag apróbetűs részét, ami leírja, mit is adsz valójában a babádra?

 Miből áll az eldobható pelenka?  

(1) Nedvességelvezető réteg: közvetlenül a babapopsival érintkező, nedvességelvezető polietilén-fólia, vagy más, selyem tapintású műanyag.
(2) Nedvszívó mag: cellulózőrlemény alap és általában nátrium-poliakrilát golyócskák, amelyek nedvesség hatására zselévé állnak össze. Felszívja a közvetlen környezetében előforduló nedvességet.
(3) Nedvességzáró réteg: polipropilén-fólia, amely megakadályozza a vizelet kiszivárgását.
(4) Egyebek: gumi, ragasztó, illatanyagok.

 Mit jelent a… 
…fehérített pelenka?  Az eldobható pelenka klórral történő fehérítése során melléktermékként dioxin keletkezik. A dioxin bizonyítottan, erősen mérgező anyag, ezért más, higiéniai termékek (női betétek, tamponok stb.) gyártásánál és a legtöbb országban ma már be van tiltva a klóros fehérítés technológiája. Ennek ellenére mind a vezető márkák, mind a diszkontpelenkák között is találkozhatsz az ilyen technológiát látott termékkel.

…12 órán át tartó száraz érzés?  A pelenkák a selyem tapintású műanyag kelme és a nedvszívó mag által biztosítják a száraz érzést. A műanyag kelme bőrpirosodást, allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékeny babáknál. A nedvszívó mag nedvesség-megkötő képessége nem válogat: a bababőrből is elvonja a vizet, és a kiszáradt bőr érzékenyebben reagál a sérülésekre, kipirosodhat, kiütések jelenhetnek meg rajta, elfertőződhet. Ezen tüneteket megelőzendő használjuk lelkiismeretesen a reklámokból név szerint ismert popsikrémeket. A nedvességtől összefüggő zselévé duzzadt mag továbbá nem engedi levegőzni a baba bőrét, így növeli az esélyét a bepállásnak és a pelenkakiütésnek. Akár 12 órán keresztül. Vajon létezik jobb, természetesebb megoldás annál, hogy minden egyes pelenkázáskor popsikrémezni kelljen a babád bőrét?

…balzsamos kivitel?  Az illatanyagok és balzsamok tartósságát a pelenkában kőolajszármazékok és egyéb mesterséges anyagok garantálják. Rákkeltő hatásukon kívül, akadályozhatják a bőr természetes légzését. Elfedik a babád higiéniai állapotának információértékű, természetes szagait, amikre reagálhatnál, azaz hamarabb tisztába tennéd.

…4500 boldog pillanat?  Milyen elő- és utóélete van annak a pelenkának, ami számodra 4500 boldog pillanatot hivatott adni? 4500 db pelenkát egy gyártósor kevesebb mint 19 perc alatt legyárt, a vegyszereken kívül ipari mennyiségű vizet és áramot is fogyasztva. Majd pár óra használat után, ugyanilyen mennyiségű, 1-1,5 tonnányi, immáron veszélyes hulladéknak minősül, ami legalább 50 évet tölt el szemétlerakóban, de később sem tűnik el, nem bomlik le sem el természetes vegyületekké. Igazság szerint, a hosszú távú jövőbeni hatásairól nem tudunk semmit, csak sejteni lehet, hogy nem tartogat semmi jót.

Mindemellett, az eldobható pelenkának is megvan a létjogosultsága, pl. kórházban, újszülött-osztályon vagy utazáskor, esetleg betegség esetén, kinek mikor és miért. Ami számít, az az, hogy a pelenkaválasztásoddal is tudd, pontosan mit adsz a babád csupasz bőrére és ennek milyen következményei vannak és lehetnek.

Ha úgy érzed nem tudsz eltekinteni a használatától, nem a te utad a mosható pelenka vagy csak egyszerűen a baba születéséhez, utazáshoz, nyaraláshoz keresel B verziót, akkor válassz 

1) eldobható betétet a mosható pelenkába. Az eldobható betét nedvszívó mag nélkül készül és 100%-ban lebomlik. Nem olyan extrém nedvszívású, mint az eldobható pelenkák, de tökéletesen megfelel utazáshoz, nyaraláshoz. 

Eldobható nedvszívó betétek >>

2) öko eldobható pelenkát. Az öko eldobható pelenkák nagy része a hiedelem ellenére nem bomlik le teljesen, de maximálisan odafigyelnek a vegyszermentességre, az újrahasznosított anyagok és energia felhasználására a gyártás során.

Öko eldobható pelenkák >>

Scroll to Top