3. rész – A mosható pelenkák fajtái – különböző rendszerek

e-mail-tanfolyam
3. A mosható pelenkák fajtái
- pelenkarendszerek

Pelenkafajtája válogatja, hogy a pelenkakülsőbe milyen módon illeszkedik bele a pelenkabelső. Az alábbi megoldások a legelterjettebbek:

1) külön külső + külön belső;
2) zsebes pelenka;
3) All-in-One (AiO) pelenka;
4) All-in-Two (Ai2) vagy Snap in One (SIO) pelenka;
5) csónakos pelenka

(1) külön külső + külön belső 

A legegyszerűbb és éppen ezért a legjobban kombinálható rendszer. A két rész teljesen különálló, ezért a külsőt nem kell minden alkalommal kimosni és elég belőle 6-8 darab. A pelenkakülső különböző változatait (fix és állítható méretű, PUL és gyapjú) az előző részben mutattuk be.

A belső, nedvszívó részhez a legjobb tanácsom: most tekintsd át mik vannak, hogy képben legyél, de ne tanuld meg őket. Ráér akkor választani, amikor megtaláltad a babád alkatához illeszkedő vízzáró részeket.

Egyébként megéri többfélét használni, de legalábbis kipróbálni, mielőtt egy mellett letennéd a voksot. Az aktuális igényeitek fogják meghatározni, éppen melyik a legjobb. Lesz, ami inkább nappal válik be, és lesz, ami meg éjszakára lesz pótolhatatlan számodra.

1a. Tetrapelenka

Ez az a négyzetrácsos anyagmintás pelenka, amire talán a te szüleid is azonnal visszaemlékeznek, ha meghallják: ‘mosható pelenka’. Hívják még simán textilpelenkának, vagy mull pelenkának is. 

Ha megőriztek agyonhasználatot túlélt, elnyűhetetlen darabokat, akkor most feltétlenül kérd el tőlük, mert nagyon-nagyon jó hasznát fogod venni. 

Anno csak pamutból, ma már viszont bambuszból és biopamutból is készülnek tetrapelenkák, általában 70×70 vagy 90×90 cm-es méretben.

Abszolút érdemes tartani néhány darabot, mert nem csak pelenkázáshoz jó: fürdetéshez, törölközéshez, büfiztetéshez, rajta heverészni vagy tisztába tenni a babát. 

A hagyományos textilpelenka gyengébb nedvszívó, de az újabb, bambuszos kivitelek már igen jó nedvszívók és bármely pelusba jól illenek.

Mikor válassz tetrapelenkát? 
– Ha igazán sokoldalúan használható, több generációt kiszolgáló, elnyűhetetlen pelenkabelsőket szeretnél.
– Ha többféle módon is bevethető, kiegészítő betétre is szükséged van

>>>>Tetrapelenka

 

1b. Prefold pelenka

Példaként már volt róla szó, de most nézzük részletesen. A prefold pelenka egy hajtogatós betét. A legtöbben finoman megjegyzik a tanácsadáson, hogy ha lehet, nem szeretnének ilyet. De aztán megmutatom milyen valójában és legalább egy csomag “prefivel” távoznak.

Mondom miért.

Ez egy nagyon egyszerű, olcsó, rengeteg nedvességet elbíró, strapálható, mégis minőségi anyagokból készült nedvszívó rész. 

Több méretben kapható, azonban a kisebb darabokat sem kell azonban eltenni, mert később kiválóan kombinálhatók a nagyobbakkal, vagy más betétekkel.

A hajtogatása egyszerű, hamar rutinná válik, és külön kislánynak, kisfiúnak, illetve anyatejes széklethez való hajtogatási mód is létezik.

Mikor válassz prefold pelenkát?

– Ha gazdaságos, jó nedvszívó és strapabíró belsőket szeretnél.
– Nappalra és éjszakára, nagy pisiterhelésre.
– A legtöbb pelenkakülsőbe, vagy akár plusz betétnek.

>>>>Prefold pelenka

1c. Nadrágpelenka belső

Anyaga lehet bambusz, frottír vagy kender.

Szabását tekintve olyan, mint egy eldobható pelenka, csak ragasztócsík helyett tépőzárral záródik. Szintén a szabása miatt szokták elsőre pelenkakülsőnek is nézni, de nem. Kell rá egy vízzáró réteg! (itt a fotón pont nincs, de tényleg kell :)!)

Kényelmesen ráadható a babára, biztosan nem fog elmozdulni rajta. Nedvszívó képességét a kiegészítő betétekkel lehet állítani. Éjszakára nagyon megbízható választás.

Újszülötteknél ritkábban szokták használni, mert a picúr popsin nagynak hat ez a megoldás vagy gyorsan kinövi a baba a csöpp méretet. Ha beleszeretsz néhányba xs méretben is, akkor azért fogod szeretni, mert bent tartja a gyorsan távozó, anyatejes kakit.

Mikor válassz nadrágpelenka belsőt? 
– Újszülött babádnak, az anyatejes széklet biztos megfogásához.
– Éjszakára, nagy pisiterhelésre.
– Gyapjú külsőbe

>>>>Nadrágpelenka

Bambinex bambusz nadrágpelenka 1 db

1d. Formázott betét

A formázott betét hajtogatás nélkül, közvetlenül a külsőbe helyezve feladható a babára.

Nagyon sok féle létezik belőle. Van sima téglalap formájú, csont alakú, vagy olyan megfoghatatlan formájú és többrétegű, mint amilyet a képen is látsz.

Márkától és típustól függően használhatod a külsőhöz patentolva, simán beletéve vagy kiegészítő betétnek.

Mikor válassz formázott betétet?
– Ha a mosható pelenkázást a legminimálisabb időráfordítással szeretnéd űzni
– egyes márkáknál, pl. Petit Lulu a hozzá kapható bepatentolható betét kiváló éjszakára

>>>>Formázott betét

Petit Lulu SIO Basic Start bepatentolható nedvszívó betét (2 db)

(2) Zsebes pelenka

A pelenkakülső két rétegű: a PUL anyag egy textilréteggel van összevarrva, a baba feneke felőli végén viszont nyitott, mintegy zsebet képezve. A zsebbe kell belecsúsztatni a pelenkához tartozó saját betétet. Jól kombinálható hozzá prefold és tetrapelenka is, illetve más, kiegészítő nedvszívó pelenkabetét.

Mivel előre összeállítható a pelenka, könnyű ráadni a babára, a kivehető betét pedig gyorsítja a száradást.

 

Mikor válassz zsebes pelenkát? 
– Ha az izgő-mozgó babádra gyorsan feladható pelenkát szeretnél (pl. sétához vagy vendégségben).
– Leszoktatáshoz, 1,5-2 éves babának.

>>>>Zsebes pelenka

Így néz ki így kerül bele a betét

(3) All-in-One (AiO) pelenka 

A hagyományos AiO pelenkában a pelenkakülső és -belső egybe van varrva, de ezt máris elfelejtheted, mert se nem kényelmes, se nem praktikus. Ilyen hagyományosat már csak kicsikínai verzióban találsz.

DE! Több gyártó is ‘All in one’-nak nevezi a pelenkáját, mert amikor megvásárolod megkapod vele a betétet is. Például szuper minőségű a Petit Lulu “zsebesszerű” pelenkája, amit AIO-nak hívnak és egy biopamut réteg alá lehet betenni a betéteket, hogy ne gyűrje össze őket a baba.

A Bambinomio is idesorolja az egyébként zsebes pelusát, mert a betét rögzítve van a külsőhöz. (ez persze minket nem zavar, hogy nyisszantásos technikával szétválasszuk őket, csak mert úgy praktikusabb)

Mikor válassz “újkori “AiO pelenkát? 
– remek szolgálatot tesz pl, bölcsiben, vagy mamának kiszervezve a pelusozást

(4) All-in-Two (‘Ai2’) vagy ‘Snap in one’ (SIO) pelenka 

Az AiO pelenka továbbfejlesztett változatai. A nedvszívó rétegek  patenttal rögzíthetők a külsőhöz és egymáshoz. Ily módon megmarad a kényelmes feladhatóság, a mosáshoz és szárításhoz pedig a praktikus különszedhetőség.

Jól variálhatók a saját külsői és belsői, sőt, a külsőbe más pelenkákat (nadrágpelenka, prefold, tetra) is bele lehet tenni.

Mikor válassz Ai2 /SIO pelenkát? 
– Ha a kényelem és a praktikum is fontos.
– Ha nappalra gyorsan feladható pelenkát keresel.
– Ha jól variálható és egyben trendi készletet szeretnél.

>>>>AI2 pelenka

 

(5) Csónakos  pelenka

Nem véletlenül hagytuk utoljára, mert ez a típus adja vissza leginkább, milyen is a modern mosható pelenka.

Tulajdonképpen egy textil, nem vízzáró külső részbe egy PUL csónakot varrnak, patentolnak, vagy csúsztatnak. Ebbe kerül a nedvszívó réteg. 

Nagyon helyes, pici marad a babapopsi, mert a csónak rész csak a baba két lába között helyezkedik el. De ne aggódj, amikor feladod a babádra, akkor csónak mindent megfog, amit kell (kivéve, ha rosszul adod rá, de ez az össze többi típusnál is előfordulhat).

 A csónakos pelenkák fix méretűek, a baba növekedésével cserélni kell a készletet. Az mindenképp jó pont, hogy így az egyes darabok kevésbé lesznek elhasználva, így ha terveztek következő babát, akkor jó szolgálatot fog tenni, de akár el is adhatod őket.

 

Vannak cserélhető és nem cserélhető csónakos változatok, PUL és gyapjúcsónakos megoldások is. Ezekről bővebben ebben a blogbejegyzésben írok: Csónakos mosható pelenka teszt

Ami nagyon fontos: itt is sokat számít a fazon! A Popolini csónakos pelenkái a nagyobb, combosabb és a hosszú babákon mutatnak jól, a Teby csónakosai az átlagos, se nem túl husis, se nem túl vékony babákon, a Hamac pelenkái általában jók minden alkatra kivéve a nagyon hosszú bébiket.

Mikor válassz csónakos pelenkát? 
– Ha kicsi csomagot szeretnél a babádra.
– Ha több babára terveztek
– Ha olyan pelust keresel, amely biztosan nem hagy lenyomatot a babád combján

Csónakos pelenkák >>>

csónakos mosható pelenka

 

Vissza az előző részhez >>> 2. – A mosható pelenkák fajtái

Ha szeretnéd megosztani másokkal, amit itt olvastál, ezt a linket küldd el nekik. Így az e-mail-tanfolyam többi 7 részét is meg fogják kapni. Köszönjük.

Scroll to Top