3. rész – A mosható pelenkák fajtái – különböző rendszerek

e-mail-tanfolyam
3. A mosható pelenkák fajtái
– pelenkarendszerek

Pelenkarendszere válogatja, hogy a pelenkakülsőbe milyen módon illeszkedik bele a pelenkabelső. Az alábbi megoldásokat mutatjuk be:

(1) külön külső + külön belső;
(2) zsebes pelenka;
(3) ‘All-in-One’ (AiO) pelenka;
(4) ‘All-in-Two’ (Ai2) pelenka;
(5) csónakos v. hibrid pelenka

mosható pelenka rendszerek
külön külső + külön belső

(1) külön külső + külön belső 

A legegyszerűbb és éppen ezért a legjobban kombinálható rendszer. A két rész teljesen különálló, ezért a külsőt nem kell minden alkalommal kimosni és elég belőle néhány darab. A pelenkakülső különböző változatait (fix és állítható méretű, PUL és gyapjú) az előző részben mutattuk be.

A belső, nedvszívó részről most azt nézzük meg, melyiket mikor érdemes választanod. Véleményünk szerint megéri többfélét használni, de legalábbis kipróbálni, mielőtt egy mellett letennéd a voksot. Az aktuális igényeitek fogják meghatározni, éppen melyik a legjobb. Lesz, ami inkább nappal válik be, és lesz, ami meg éjszakára lesz pótolhatatlan számodra.

1a. Tetrapelenka

Disana biopamut tetrapelenka
Biopamut tetrapelenka

Ez az a négyzetrácsos anyagmintás pelenka, amire talán a te szüleid is azonnal visszaemlékeznek, ha meghallják: ‘mosható pelenka’. Ha megőriztek agyonhasználatot túlélt, elnyűhetetlen darabokat, akkor most feltétlenül kérd el tőlük, mert nagyon-nagyon jó hasznát fogod venni. Anno csak pamutból, ma már viszont bambuszból és biopamutból is készülnek tetrapelenkák, általában 70×70 vagy 90×90 cm-es méretben.
Abszolút érdemes tartani néhány tetrapelenkát, mert nem csak pelenkázáshoz jó: fürdetéshez, törölközéshez, büfiztetéshez, rajta heverészni vagy tisztába tenni a babát. Pelenkabelsőként használva az előnye, hogy a megörökölt darabok semmibe nem kerülnek, a hátránya, hogy – a vastagságához viszonyítva – gyengébb nedvszívó, mint az új fejlesztésű pelenkák, ezért elsősorban kiegészítő betétként, vagy félbehajtva ajánljuk. A különböző hajtogatási technikák által sokféle pelenkafunkciót is kiválóan betölt.

Mikor válassz tetrapelenkát?
– Ha igazán sokoldalúan használható, több generációt kiszolgáló, elnyűhetetlen pelenkabelsőket szeretnél.
– Ha többféle módon is bevethető, kiegészítő betétre is szükséged van

>>>>Tetrapelenka

 

1b. Prefold pelenka

Prefold pelenka

Több rétegű, téglalap alakúra hajtogatott és összevarrott, vékony pamutszövet. A varrással három sávra osztott – általában középen 8, a két szélén 4-4 rétegű – szövet a méretre hajtogatással vékony, mégis nagy nedvszívó képességű pelenkát eredményez. Több méretben kapható, gyártótól függően akár 4 különböző – S, M, L és XL – méretben is.
Ahogy a baba és a pisi mennyisége növekszik, szükség lesz a nagyobb méretű prefoldokra. A kisebb darabokat sem kell azonban eltenni, mert később kiválóan kombinálhatók, kiegészítő betétként is használhatók lesznek, vagy ha rövid időre – pl. elindulás vagy fürdetés előtti fél órára – nem szeretnél egy “egész” pelenkát elhasználni. A hajtogatása egyszerű, hamar rutinná válik, és külön kislánynak, kisfiúnak, illetve anyatejes széklethez való hajtogatási mód is létezik – íme egy példa a kislányos hajtogatásra.
A prefold nagyon gazdaságos, strapabíró és sokféleképpen variálható pelenka.

Mikor válassz prefold pelenkát?

– Ha gazdaságos, jó nedvszívó és strapabíró belsőket szeretnél.
– Nappalra és éjszakára, nagy pisiterhelésre.
– A legtöbb pelenkakülsőbe, vagy akár plusz betétnek.

>>>>Prefold pelenka (olvasd mit írtak más szülők a ‘VÉLEMÉNYEK résznél)

1c. Nadrágpelenka belső

Bambusz nadrágpelenka
Bambusz nadrágpelenka

Anyaga lehet bambusz, frottír vagy kender.
Szabását tekintve olyan, mint egy eldobható pelenka, csak ragasztócsík helyett tépőzárral záródik. Szintén a szabása miatt szokták elsőre pelenkakülsőnek is nézni.
Kényelmesen ráadható a babára, biztosan nem fog elmozdulni rajta. Nedvszívó képességét a kiegészítő betétekkel lehet állítani. Éjszakára megbízható választás, de csak akkor, ha nem hirtelen pisil sokat a baba és van ideje az anyagnak felszívni a nedvességet. Újszülötteknél bent tartja a gyorsan távozó, anyatejes kakit (nekik az 1-es méretet javasoljuk, hogy a hátukon fekve se homorítsanak a nagy pelenka miatt).
Arra számíts, hogy tisztábatételkor a baba egész csípője és dereka, ameddig a nadrágpelenkával érintkezett, nedves lesz, ezért alaposabb mosdatásra lesz szükség.

Mikor válassz nadrágpelenka belsőt?
– Újszülött babádnak, az anyatejes széklet biztos megfogásához.
– Éjszakára, nagy pisiterhelésre.
– Gyapjú külsőbe

>>>>Nadrágpelenka

 

1d. Formázott betét, ‘piskóta’ betét

Formázott bambusz pelenkabetét
Formázott bambusz pelenkabetét

A formázott betét hajtogatás nélkül, közvetlenül a külsőbe helyezve feladható a babára. Igény szerint akár 3 betét is egyszerre használható. Típustól, kialakítástól függően önállóan bevethető vagy kiegészítő nedvszívó betétként javasolt. Kisfiúknak célszerű lehet egy betétet félbehajtva előre tenni, a nagyobb pisiterhelés miatt.

Mikor válassz formázott betétet?
– Ha gyorsan összekészíthető pelenkát szeretnél.
– Ha jól variálható és egyszerű belsőt szeretnél.
– Ha gyorsan száradó és kis helyigényű betétekre van szükséged.

>>>>Formázott betét

 

(2) Zsebes pelenka

Zsebes pelenka
Zsebes pelenka

A pelenkakülső két rétegű: a PUL anyag egy textilréteggel van összevarrva, a baba feneke felőli végén viszont nyitott, mintegy zsebet képezve. A zsebbe kell belecsúsztatni a pelenkához tartozó saját betétet. Jól kombinálható hozzá prefold és tetrapelenka is, illetve más, kiegészítő nedvszívó pelenkabetét.
Mivel előre összeállítható a pelenka, könnyű ráadni a babára, a kivehető betét pedig gyorsítja a száradást.
Arra ügyelj, hogy a pelenkához megfelelő mennyiségű nedvszívó réteget vásárolj, mert a gyártó általában csak egy betétet ad hozzá.
Fontos információ, hogy ebből a fajta pelenkából van a legnagyobb, legmintásabb, és minőségben a legeltérőbb választék, jól nézd meg mire ruházol be!

Mikor válassz zsebes pelenkát?
– Ha az izgő-mozgó babádra gyorsan feladható pelenkát szeretnél (pl. sétához vagy vendégségben).
– Leszoktatáshoz, 1,5-2 éves babának.

>>>>Zsebes pelenka

Bambinex all-in-one pelenka
All-in-one pelenka

(3) All-in-One (‘AiO’) pelenka 

Az AiO pelenkában a pelenkakülső és -belső egybe van varrva, így gyakorlatilag az eldobható pelenkának a mosható mása. Az AiO külsője általában PUL, a nedvszívó belső anyaga többféle lehet. Előnye a gyors feladhatóság, a divatos design és a szülők kényelme. Egyes márkáknál hátrány, hogy lassan száradnak a vastag, több rétegű pelenkák, ezért gyakran, a tapasztalatok szerint két naponta kerül sor mosásra. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ezeket a pelusokat nehéz plusz réteggel felturbózni, mert hatalmas lesz a baba popója.

Mikor válassz AiO pelenkát?
– Őszintén? Sose. Nem praktikus, drága belőle egy készletet összehozni és irtó lassan szárad.

Az AI2 pelenka összepatentolható rétegei
AI2 pelenka összepatentolható rétegei

(4) All-in-Two (‘Ai2’) pelenka 

Az AiO pelenka továbbfejlesztett változata. A nedvszívó rétegek általában patenttal rögzíthetők a külsőhöz és egymáshoz. Ily módon megmarad a kényelem, ráadásul gyorsabban szárad, mint AiO társa.
Jól variálhatók a saját külsői és belsői, sőt, a külsőbe más pelenkákat (nadrágpelenka, prefold, tetra) is bele lehet tenni.

Mikor válassz Ai2 pelenkát?
– Ha a kényelem és a praktikum is fontos.
– Ha nappalra gyorsan feladható pelenkát keresel.
– Ha jól variálható és egyben trendi készletet szeretnél.

>>>>AI2 pelenka

(5) Csónakos v. hibrid pelenka

Érdekes és új megoldás, hogy egy textil, nem vízzáró külső részbe egy PUL csónakot varrnak, patentolnak, vagy csúsztatnak. Ebbe kerül a nedvszívó réteg. Nagy előnye, hogy kis csomagot képez a popsin és, hogy csak a baba két lába között lesz nedves réteg. A csónakos pelenkák fix méretűek, a baba növekedésével cserélni kell a készletet. Kapható hozzá 100%-ig környezetkímélő és lebomló eldobható betét, ami utazáskor tesz jó szolgálatot.

Mi legelőször olyan típusokat próbálgattunk, amelyek inkább nappalra voltak jók, de aztán találtunk éjszakára is kihasználható változatot. Erről itt egy hosszabb írásunk: Csónakos mosható pelenka teszt

Vigyázat: ezt is hamisítják, a kínai változatnak sokszor lemállik a csónakja és a tépőzárak sem az igaziak.

Mikor válassz csónakos pelenkát?
– Ha kicsi csomagot szeretnél a babádra.
– Ha több babára terveztek
– Ha olyan pelust keresel, amely biztosan nem hagy lenyomatot a babád combján

 

Vissza az előző részhez >>> 2. – A mosható pelenkák fajtái

Ha szeretnéd megosztani másokkal, amit itt olvastál, ezt a linket küldd el nekik. Így az e-mail-tanfolyam többi 8 részét is meg fogják kapni. Köszönjük.

Scroll to Top