4.rész – Mosható pelenka kiegészítők

e-mail-tanfolyam
4. Mosható pelenka kiegészítők

A mosható pelenkát különböző kiegészítőkkel teheted még kényelmesebbé és igazán praktikussá. 

Ismerd meg a napi szinten használatos, ‘időkímélő’ kiegészítőket és a csekélységnek tűnő, ám a baba bőrét annál hatékonyabban védő extrákat.

Eldobható betét, másnéven: kakifogó betét, vagy székletfogó lap.

 Anyaga:  úgy képzeld el, mint a papírtörlőt, csak ez nem mállik szét a nedvességtől. Lebomló és komposztálható, legtöbbször klórmentes cellulózból vagy kukoricarostból készül.

 Használata:  a babapopsi alá, közvetlenül a pelenkára kell helyezni.

 Funkciója:  megvédeni a pelenkát a nagydolgok nagy és szilárd részétől.

 Kezelése:  ha csak átnedvesedett, öblítés és kézi vagy gépi mosás után újrahasználható. Ekképpen 1 lapot akár 4-5-ször is hasznosítani lehet. Helyes használata: kaka a wc-ben, lap a szemetesbe, illetve pisi esetén a mosásba
1. tipp: Ha a pelenkabelső és a betét mérete engedi, hajtsd be a pelenkabelső alá, így annak szélét is megvédi.
2. tipp: anyatejes kakinál érdemes a pelenkabelső teljes felületét elfedni. Szilárdabb nagydolgokkal számolva elég a babapopsi alá helyezni.
3., egyben a legfontosabb tipp: ha popsikrémmel kened be a babád bőrét, mindenképp tegyél alá eldobható betétet. A popsikrémek lanolin (gyapjúviasz-) tartalma a pelenkaszövet közé jutva rontja annak nedvszívó képességét.

eldobható székletfogó lapok>>>

Szárazontartó betét 

 Funkciója:  ideális kiegészítő a vizeletükre érzékeny babáknál, mert elvezeti a nedvességet a bababőrről, így szárazabb érzést biztosít. 

Nem szükségszerű a használata, csak akkor vásárolj belőle, ha fogzás, hasmensés miatti pirosodást tapasztalsz, vagy azt látod, hogy nagyon kiázik a babád bőre mondjuk egy hosszú éjszakai alvás alatt.

 Sokan az eldobható székletfogó lap kiváltására használják.

 Használata:  tedd közvetlenül a babapopsi alá. A szárazontartó betétre már nem kell székletfogó lapot tenni.

 Kezelése:  könnyen tisztítható. 40 fokon mosógépben moshatod. Ha lanolinos vagy más vízzáró anyagokat tartalmazó popsikrémet használtál hozzá, akkor egy idő után mélytisztítani kell.

szárazontartók >>>

Bourette-selyem (nyersselyem) betét 

 Érzékeny bőrre.  Akkor ajánlott, ha kipirosodott vagy pelenkakiütéses lett a baba bőre. Fogzáskor illetve hasmenésekkor megváltozik a pisi és kaki összetétele, és ez okozhatja a kipirosodást. Előfordulhat, ha szoptatás mellett sok citrusos gyümölcsöt fogyasztasz, vagy hozzátápláláskor egy-egy új étel bevezetésekor. Ilyenkor a pisibe került új anyaghoz még nem szokott hozzá a baba bőre és érzékenyen reagál rá. Gyulladásgátló hatása révén bármilyen érzékeny bőrre használható!

A bourette selyem egyáltalán nem selyem tapintású, cserébe antbakteriális,, antifungális tulajdonságokkal bír és segít helyrehozni a gyulladt bababőrt.

 Használata:  közvetlenül a babapopsi alá. Ha a szárazontartó nem opció – pl. a babád bőre nem szereti a mikroszálat, akkor ezt használd.

1. tipp: a bourett selyem betétet ne sajnáld és tényleg ne tegyél fölé kakifogó lapot, hogy gyógyíthassa a babád bőrét. Inkább szerezz be belőle több darabot, hogy lehessen cserélgetni

2. tipp: a bourette selyem betét gyógyhatását kiegészítheted lanolinnal. Csodákat tesz!

bourette selyem betétek>>>

Pelenkacsat  vagy Snappi kapocs.

Ami régen a biztosítótű volt, az ma a műanyag pelenkacsat.

 Használata:  az anyatejes székletű babáknál lehet rá szükséged ennél a  pelenkahajtogatási módnál, tetrapelenka vagy prefold pelenkabelsővel. Őszintén, ez legyen az utolsó kiegészítő amit megveszel, mert ritkán szoktuk alkalmazni ezt a bonyolult hajtási módot.

Tipp: max. két-három darabra lehet szükség, és leginkább az anyatejes korszak alatt. 

snappi kapocs>>>

snappy pelenkacsat

Kiegészítő nedvszívó betét

Nagyon FONTOS kiegészítő!
Tulajdonképpen a kiegészítő betét használatának megértése az egyik kulcsa az ázásmentes mosható pelenkázásnak.

Ugyanis, ha azt szeretnéd, hogy a mosipelust akár nappalra, akár éjjelre bevethesd, a nedvszívó résznek bírnia kell azt a bizonyos mennyiséget.

Ezért a pisisebb, nagyobb babák számára a terheltebb időszakokra jól jön egy olyan vékony, önmagában általában kevés, de kiegészítőként remek betét, ami pont azt a pluszt teszi hozzá, amire szükségetek van.

1. tipp:  a mikroszálas nappali betéteknél természetes anyagú kiegészítő betétet használj

 2.tipp: kisfiúknak vagy hasonalvó babáknak válassz hosszú kiegészítő betétet, amit a pelenka elejébe félbehajthatsz

turbó betétek>>>

 

Vissza az előző részhez >>> 3. – Mosható pelenka-rendszerek

Ha szeretnéd megosztani másokkal, amit itt olvastál, ezt a linket küldd el nekik. Így az e-mail-tanfolyam többi 8 részét is meg fogják kapni. Köszönjük
Scroll to Top