büdös marad a pelenka

6 ok, amitől büdös marad a pelenka

Megvetted az első mosható-pelenkakészletedet és 2-3 hónap után azt érzed, hogy büdösek a pelenkák. Kimosod és mégis. Vagy épp, hogy egy cseppet pisilt a baba és nem lehet megmaradni mellette. Sőt, mintha a nedvszívás se lenne az igazi.

Ne izgulj, nem vagy egyedül, segítünk kibogozni a Gordiuszi pelenkát.. Mind a szagoknak, mind a nedvszívás csökkenésének megvan a maga oka, ami nagyon egyszerűen kezelhető.

Ha büdösnek érzed a mosás után:

1) A babák vizeletének összetétele megváltozik, amikor elkezdenek szilárd ételeket is elfogadni. A pisi ilyenkor már sárga és bizony van szaga is. Ez általában még nem okoz gondot, de aki nem készül fel rá, meglepődhet a fejleményeken. Talán banálisnak tűnhet erről írni, mégis több szülőnek szolgált megnyugtatásul ez az információ, sőt volt aki a szokatlan szagok miatt orvoshoz fordult. Persze állhat a háttérben húgyúti fertőzés is, de ennek nem csak a büdös pelenka a jele, hanem láz és opálos/zavaros vizelet is kísérheti a betegséget.

2) Mosás előtt kiöblíted a pelenkákat? Az előkezelés fontos része a mosható pelenkák mosásának, akkor is, ha a nagydolgok nem kerültek bele. A pisis pelenkákat is mindig öblítsd ki (ha lehet, forró vízben), annyira, hogy tiszta (nem sárga :)) vizet csavarj ki utoljára. Nem csak a szagokat tompítod így, hanem a pelenkákat is megvéded, mert az ammónia egy idő után szétmarhatja az anyagot.

3) Mosógépgondok is állhatnak a háttérben. Két saját példával is szolgálhatunk: a régi mosógép valahogy már semmilyen ruhát nem mosott tisztára, az ecetes és trisós tisztítás hatására sem. Szivattyú, motorhiba, vízkő-, és öblítőlerakódások is lehettek az okai annak, hogy olyan dohos-pisis szaguk maradt a pelenkáknak. Az új mosógépnél is ki kellett tapasztalni, melyik program a megfelelő: az új Zanussi gyönyörűen mos, de a rövid program ideje és az eco program vízmennyisége nem volt elég a tisztasághoz.

4) Ha használtál popsikrémet és nem volt eldobható papírbetét a baba alatt, akkor a krém víztaszító tulajdonsága miatt romolhat a nedvszívás, eltömődhet a pelenka. Erre a problémára a megoldás az #2-es RECEPT.

5) A vizeletben lévő ammónia is lerakódhat, megmaradhat a szálak között.  Ekkor tényleg nagyon kellemetlen szagúak maradnak a pelenkák mosás után is. Érdekes tapasztalat, hogy a némely mikroszálas pelenkák sokkal hamarabb érnek meg az ammóniátlanításra, mint pamut társaik. Nekünk erre a #1-es RECEPT vált be.

6) Végül, de nem utolsósorban a mosószerek is okozhatnak eltömődést. Azt már tudod, hogy ha lehet válassz környezet-, de legalábbis bababarát mosószert, de ezek is felhalmozódhatnak a szálak között és megkeseríthetik az életünket. Ez nem feltétlenül a mosószer hibája, lehet, hogy túl sok ruha van a dobban és a gép nem tudja jól kiöblíteni vagy a több mosószert használsz, mint amennyire szükség van. Erre is a #1-es RECEPT a megoldás.

Az ammóniátlanítást 2-3 havonta, illetve az igény felmerülése során végezd. A PUL-os külsőkre vigyázz, ne mosd őket 60 foknál magasabb hőmérsékleten!

#1-es RECEPT:

“Végy egy büdös pelenkát. Vagy kettőt. Vagy amennyi van :). Keverj egy lavór forró vízbe (amit még elbír a kezed) 2-3 evőkanál folttisztító sót és áztasd be egy éjszakára az előzőleg már kimosott pelenkákat. Reggel mosd át őket tiszta vízzel mosógépben, a legmagasabb hőfokon, amit a címkéjük megenged, majd még egyszer a szokásos módon.”

#2-es RECEPT:

“A lavórba a pelenkák mellé most mosogatószer kerül, a zsírtalanítás végett. Mi a mosogatószeres vízbe nem csak beáztattuk, hanem át is dörzsöltük vele a pelenkákat. Reggel alaposan öblítsd ki a mosogatószert a pelenkákból, hogy a mosógéped ne habozzon, majd mosd ki őket hosszú programon, a legmagasabb hőfokon, amit a címkéjük megenged.”

Kész. Helló, illatos mosható pelusok!

EGYSZERŰ ÉS KÖRNYEZETBARÁT MOSÁSRA VÁGYSZ? >>> “ECOEGG mosótojás” — 3 évre elegendő mosószer, nincs cipekedés, 12 Ft/mosás

KIK VAGYUNK MI?

Farkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók. Azért vagyunkFarkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók
itt, hogy segítsünk neked olyan vegyszermentes mosható pelenkát választani, ami örömmé teszi a pelenkázást. 

– megmutatunk mindent a mosható pelenkázással kapcsolatban a Pelenkatapogatón
– megválaszolunk minden, a mosható pelenka használatával kapcsolatos kérdést (helyes feladás, mosás, kezelés) az e-mail-tanfolyamunk keretében, és bármikor írhatsz nekünk az info@temiti.hu e-mail címre
– ha olyan egészségügyi problémával küzdötök, amelyre megoldás a mosható pelenka (gombásodás, pelenkakiütés, ekcéma, helytelen csípőtartás), elmondjuk a pontos használatát
– védőnőknek, egészségügyi szakembereknek tartunk szakmai bemutatót
– minőségi, mégis elérhető árú mosható pelenkákat és kiegészítő termékeket kínálunk MOSHATÓ PELENKA BOLTunkban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .