büdös marad a pelenka

6 ok, amitől büdös marad a pelenka

Megvetted az első mosható-pelenkakészletedet és 2-3 hónap után azt érzed, hogy büdösek a pelenkák. Kimosod és mégis. Vagy épp, hogy egy cseppet pisilt a baba és nem lehet megmaradni mellette. Sőt, mintha a nedvszívás se lenne az igazi.

Ne izgulj, nem vagy egyedül, segítünk kibogozni a Gordiuszi pelenkát.. Mind a szagoknak, mind a nedvszívás csökkenésének megvan a maga oka, ami nagyon egyszerűen kezelhető.

Ha büdösnek érzed a mosás után:

1) A babák vizeletének összetétele megváltozik, amikor elkezdenek szilárd ételeket is elfogadni. A pisi ilyenkor már sárga és bizony van szaga is. Ez általában még nem okoz gondot, de aki nem készül fel rá, meglepődhet a fejleményeken. Talán banálisnak tűnhet erről írni, mégis több szülőnek szolgált megnyugtatásul ez az információ, sőt volt aki a szokatlan szagok miatt orvoshoz fordult. Persze állhat a háttérben húgyúti fertőzés is, de ennek nem csak a büdös pelenka a jele, hanem láz és opálos/zavaros vizelet is kísérheti a betegséget.

2) Mosás előtt kiöblíted a pelenkákat? Az előkezelés fontos része a mosható pelenkák mosásának, akkor is, ha a nagydolgok nem kerültek bele. A pisis pelenkákat is mindig öblítsd ki (ha lehet, forró vízben), annyira, hogy tiszta (nem sárga :)) vizet csavarj ki utoljára. Nem csak a szagokat tompítod így, hanem a pelenkákat is megvéded, mert az ammónia egy idő után szétmarhatja az anyagot.

3) Mosógépgondok is állhatnak a háttérben. Két saját példával is szolgálhatunk: a régi mosógép valahogy már semmilyen ruhát nem mosott tisztára, az ecetes és trisós tisztítás hatására sem. Szivattyú, motorhiba, vízkő-, és öblítőlerakódások is lehettek az okai annak, hogy olyan dohos-pisis szaguk maradt a pelenkáknak. Az új mosógépnél is ki kellett tapasztalni, melyik program a megfelelő: az új Zanussi gyönyörűen mos, de a rövid program ideje és az eco program vízmennyisége nem volt elég a tisztasághoz.

4) Ha használtál popsikrémet és nem volt eldobható papírbetét a baba alatt, akkor a krém víztaszító tulajdonsága miatt romolhat a nedvszívás, eltömődhet a pelenka. Erre a problémára a megoldás az #2-es RECEPT.

5) A vizeletben lévő ammónia is lerakódhat, megmaradhat a szálak között.  Ekkor tényleg nagyon kellemetlen szagúak maradnak a pelenkák mosás után is. Érdekes tapasztalat, hogy a némely mikroszálas pelenkák sokkal hamarabb érnek meg az ammóniátlanításra, mint pamut társaik. Nekünk erre a #1-es RECEPT vált be.

6) Végül, de nem utolsósorban a mosószerek is okozhatnak eltömődést. Azt már tudod, hogy ha lehet válassz környezet-, de legalábbis bababarát mosószert, de ezek is felhalmozódhatnak a szálak között és megkeseríthetik az életünket. Ez nem feltétlenül a mosószer hibája, lehet, hogy túl sok ruha van a dobban és a gép nem tudja jól kiöblíteni vagy a több mosószert használsz, mint amennyire szükség van. Erre is a #1-es RECEPT a megoldás.

Az ammóniátlanítást 2-3 havonta, illetve az igény felmerülése során végezd. A PUL-os külsőkre vigyázz, ne mosd őket 60 foknál magasabb hőmérsékleten!

#1-es RECEPT:

“Végy egy büdös pelenkát. Vagy kettőt. Vagy amennyi van :). Keverj egy lavór forró vízbe (amit még elbír a kezed) 2-3 evőkanál folttisztító sót és áztasd be egy éjszakára az előzőleg már kimosott pelenkákat. Reggel mosd át őket tiszta vízzel mosógépben, a legmagasabb hőfokon, amit a címkéjük megenged, majd még egyszer a szokásos módon.”

#2-es RECEPT:

“A lavórba a pelenkák mellé most mosogatószer kerül, a zsírtalanítás végett. Mi a mosogatószeres vízbe nem csak beáztattuk, hanem át is dörzsöltük vele a pelenkákat. Reggel alaposan öblítsd ki a mosogatószert a pelenkákból, hogy a mosógéped ne habozzon, majd mosd ki őket hosszú programon, a legmagasabb hőfokon, amit a címkéjük megenged.”

Kész. Helló, illatos mosható pelusok!

EGYSZERŰ ÉS KÖRNYEZETBARÁT MOSÁSRA VÁGYSZ? >>> “ECOEGG mosótojás” — 3 évre elegendő mosószer, nincs cipekedés, 12 Ft/mosás

[woo-product-slider-pro id=”22303″]

KIK VAGYUNK MI?

Farkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók. Azért vagyunkFarkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók
itt, hogy segítsünk neked olyan vegyszermentes mosható pelenkát választani, ami örömmé teszi a pelenkázást. 

– megmutatunk mindent a mosható pelenkázással kapcsolatban a Pelenkatapogatón
– megválaszolunk minden, a mosható pelenka használatával kapcsolatos kérdést (helyes feladás, mosás, kezelés) az e-mail-tanfolyamunk keretében, és bármikor írhatsz nekünk az info@temiti.hu e-mail címre
– ha olyan egészségügyi problémával küzdötök, amelyre megoldás a mosható pelenka (gombásodás, pelenkakiütés, ekcéma, helytelen csípőtartás), elmondjuk a pontos használatát
– védőnőknek, egészségügyi szakembereknek tartunk szakmai bemutatót
– minőségi, mégis elérhető árú mosható pelenkákat és kiegészítő termékeket kínálunk MOSHATÓ PELENKA BOLTunkban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to Top