8. Mennyibe kerül a mosható pelenka?

e-mail-tanfolyam
8. Mosható pelenkakészlet
– mennyibe kerül?

Számold ki most velünk, mennyibe kerül egy cuki, csupa maszat pelenkázós korszak, és minden laikus véleményre lesz egy megalapozott, tömör válaszod. Merthogy a lelkesedés szép (mi is jól ismerjük ezt az érzést), de hogy ráadásul anyagilag is megéri tudatosnak lenni és változtatni, na az a nem mindegy.

 Mennyibe kerül a mosható pelenka mindenestül (készlet + kezelés)?

Itt a pelenka-kalkulátorunk – a segítségével könnyen kiszámolhatod a pelenkázással járó valamennyi költséget, részletről-részletre, eldobható pelenkára és mosható pelenkára is. Mered?

 A KÉSZLET
Ki fogod tapasztalni, miből és hány darabból épül fel a számodra optimális és szerethető mosható pelenkakészlet, legyen az a minimalista vagy a maximalista véglet.

“Újszülött készlet”
Az újszülöttnek való minimum készlet: 3 db pelenkakülső és 12 prefold vagy tetra, ami kevesebb mint 20 ezer forintból kijön. Ezt lehet bővíteni további külsőkkel és belsőkkel az igényeitek szerint. A jó hír az, hogy csak a külsőket növi ki a baba, a nedvszívó belsők a teljes pelenkázós korszak alatt, egy kis leleményességgel bármikor bevethetők.

Teljes készlet “külső + belső rendszer”
A takarékos (minimál) készlet:
5 db ‘OS’ külsőből és 12 db prefoldból áll – összesen kb. 30 ezer forint.
A bővítéshez beszerezhető további tételek:
– 6 db M-es prefold ~ 6 ezer Ft
– 6-12 db L-es prefold ~ 7-14 ezer Ft
– 3 db bambuszbetét ~ 3 ezer Ft
Opcionális kiegészítők:
– 6 db XL-es prefold – kisfiúknak ~ 10 ezer Ft
– 4-6 db nadrágpelenka – kényelmeseknek, éjszakára, gyapjú külsőhöz ~ 16-24 ezer Ft

Hosszú távra (több babára tervezve) fix méretes pelenkakülsőket éri meg beszerezni, mert nincsenek rajtuk óvni való patentok, sem visszapatentolt anyagtöbblet.
Ha a babád legalább 2-3 hónapos, amikor átváltotok a moshatózásra, akkor nagy valószínűséggel egyből az M-es (2-es / 5-9 kg /62-68-as babaruha) mérettel kezded, illetve sokszor az XL-es (4-es / 13-18 kg / 98-104) méretű korban már szobatiszta. Ezáltal a teljes pelenkakülső-készlet – 2×6 db, M-es és L-es külső – akár 30-35 ezer Ft-ból kihozható, és a kistesók is szebb állapotban öröklik meg, mivel kevesebbet volt használva, mint az ‘OS’ típusú külsők.

Teljes “zsebes” pelenkakészlet
15-20 db zsebes pelenkából és a hozzá tartozó saját betétekből áll. Ilyen készletet csak jó minőségű zsebesekből érdemes összeállítani, amik biztosan nem fognak cserben hagyni. Gyártótól, minőségtől függően 30-80 ezer forintba kerül.
Ha vegyes összetételű készletben gondolkodsz, akkor sétáltatós, kimozdulós, “dokihoz járós” pelenkának külsőként, prefoldokkal, egyéb nedvszívó betétekkel (lásd lejjebb)* használva is kiváló. Ebben az esetben 3-4 darab elegendő, ami a garanciális márkákból 12-16 ezer forintból kijön.
* Variálható extrák – a minden helyzetben biztos nedvszívásért:
– 6 db prefold ~ 6-8 ezer Ft
– 3 db bambuszbetét ~ 3 ezer Ft
– 5 db tetra ~ 5 ezer Ft

Teljes “Ai2” pelenkakészlet
A teljes “all-in-two” készlet is 15-20 db pelenkából épül föl. A 80-100 ezer Ft-ért, amennyibe kerül, általában éjszakai, un. “turbó” betéteket is kapsz hozzá.
Ha vegyes összetételű készletet tervezel, 5-6 darab elég belőle, és a gyorsan száradó külső részeket más pelenkabelsőkkel is bevetheted. Az így kihozott teljes készlet jutányosabb, és minden helyzetre nyújt ideális kombinációt.
Példa Ai2-alapú vegyes készletre:
– 5 db Ai2 pelenka ~ 28 ezer Ft
– 12 db M-es prefold ~ 12 ezer Ft
– 3 db turbóbetét ~ 4 ezer Ft
későbbi kiegészítés lehet:
– 6 db L-es prefold ~ 7 ezer Ft

 MOSÁS és KEZELÉS
Mosás és kezelés, természetesen öblítővíz-, mosóvíz- és áramfogyasztással, mosószerekkel együtt számolva, hogy kitérjünk az igen gyakran felemlegetett, legapróbb részletekre is.
Egyetlen gépi mosás alkalmanként 70 és 130 Ft közötti költséget jelent. Így a 3 naponta ütemezett pelenkamosás egy háztartásnak évi 15-25 ezer forintjába kerül. Az alábbi oldalon található kalkulátorral épp csak az emberi munkavégzést nem tudod beleszámolni a mosással kapcsolatos költségekbe, minden mást viszont kényes pontossággal figyelembe vesz.

Most, hogy már tudjuk, a mosás nem is mumus, az is kiderül, hogy számottevő plusz kiadást sem jelent a háztartás számára. Nézzük akkor, mit is jelent ez összesen:

Közepes méretű, 50 ezer Ft-os mosható pelenkakészlettel a pelenkázós két év összesen 90 ezer forintból kijön. A szobatisztaság elérése után ezt a készletet megörökli a kisebb gyermek, vagy megkapja az, akinek elajándékozod vagy eladod. Eközben, a pelenkázós két év 45 Ft-os átlag-darabárú, eldobható pelenkával 200 ezer forintba kerül.

 

[border]

Vissza az előző részhez >>> 7. A teljes mosható pelenkakészlet összeállítása

[border ]

Ha szeretnéd megosztani másokkal, amit itt olvastál, ezt a linket küldd el nekik. Így az e-mail-tanfolyam többi 8 részét is meg fogják kapni. Köszönjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to Top