e-mail-tanfolyam
2. A mosható pelenkák fajtái
— anyag, méretezés, patent vagy tépőzár

Az előző részben a mosható pelenka felépítését tekintettük át, most az egyes pelenkafajták tulajdonságait részletezzük, kitérve az erősségeikre, így az is kiderül, melyiket milyen esetben érdemes választani.

 ANYAG 

(1)  ‘PUL’ pelenkakülső Blümchen OneSize PUL pelenkakülső, egyszínű
A ‘PUL’ technológia a poliuretán filmrétegre laminált textília, pl. pamut, pamutfrottír.
A PUL légáteresztő, ugyanakkor vízhatlan filmréteget képez a pelenkakülsőn, amely ezáltal lesz vízzáró, mégis szellőző anyag. Vasalni nem szabad! A teherbírása gyártás-, minőség- és anyagvastagság függő. Próbáltunk már olyan, vékony kivitelt, ami hamar átázott.
Mikor válaszd a PUL pelenkakülsőt?
– Ha egyszerű megoldást keresel.
– Ha most kezded a moshatózást, mert egyszerű a kezelése (tisztítás, mosás).
– Ha éjszakára és nappalra is bevethető külsőt szeretnél.

(2)  Gyapjú pelenkakülső 

Gyapjú pelenkakülső
Gyapjú pelenkakülső

Kötött, gyapjúfilc vagy bolyhosított gyapjú alapanyagú pelenkakülső.
Elsőre furcsának tűnhet gyapjút választani vízzáró rétegnek, de a lanolinos kezelés révén egyáltalán nem ázik át, és sok folyadékot képes magába szívni a nedvesség érzete nélkül. Használat után csak ki kell tenni szellőzni – lehetőleg szabad levegőre. Mire megszárad, a szagok is elillannak, bármily meglepő.
Mosni elegendő 4-6 hetente, illetve akkor, ha bepiszkolódik. Gyapjú külsőből éppen ezért csak pár darabra van szükség, és akár házilag is elkészíthető.
Télen-nyáron jól szellőzik, melegben sem fog belesülni a babapopsi.
Mikor válassz gyapjú pelenkakülsőt?
– Ha a 100%-ban természetes megoldások híve vagy.
– Ha a lehető legkevesebbet szeretnél pelenkát mosni.
– Éjszakára, nagy pisiterhelésre.

 MÉRETEZÉS 

temiti.hu - Állítható méretű PUL pelenka külső
Állítható méretű PUL pelenka külső

(3)  Állítható méretű mosható pelenka (one-size: ‘OS’)
A pelenkát patentsor, tépőzár vagy gumírozás segítségével lehet a baba aktuális méretére állítani, így egy pelenka 5 kg-tól szobatisztaságig használható.
Gazdaságos és praktikus megoldás. Hátrányként előfordul, hogy újszülött korban a legszűkebb beállítással is túl nagy a csomag, illetve, hogy méretváltásoknál – ahogy a baba előbb hízik, majd megnyúlik – átmeneti “így már kicsi, de úgy még nagy” állapot állhat be.
A baba alkatához jól illeszkedő típus vagy márka tökéletes és gazdaságos megoldás lesz.
Mikor válaszd az állítható méretű pelenkát?
– Ha rövid távon is gazdaságos pelenkakészletet szeretnél.
– A babád 4,5-5 kilós korától a szobatisztaság (18+ kg) eléréséig.
– Ha bármikor bevethető pelenkát szeretnél, biztonsági tartaléknak (bármikor kifogyhat még az eldobható pelenkacsomag is).

 

(4)  Fix méretes mosható pelenka 

újszülött mosható pelenkaA fix méretes pelenka általában 4 méretben kapható (S, M, L, XL). Ahogy a baba növekszik, úgy cserélődnek a méretek. Előnye, hogy:
– kisebb csomagot képez a babapopsin,
– egy-egy méret rövidebb ideig (4-12 hónapig) van használatban. Ezzel ugyanakkor együtt jár az a hátránya, hogy méretenként kell gondoskodni az aktuális teljes készletről (a babaruhákhoz hasonlóan).
Mikor válassz fix méretes pelenkát?
– Az újszülött babádnak mindenképpen ajánljuk, mert kisebb csomagot képez, mint az OS pelenka.
– Ha hosszú távra, több babára tervezel.
– Kiegészítő, biztos megoldásnak akkor, ha az OS pelenka hasnál vagy combnál éppen nem illeszkedik a babádra. Jellemzően, amikor megnyúlik a babád, az OS is megint rámegy majd.
– Ha nagyobb babára (1-1,5 éves) kezdesz csak mosható pelenkát adni.

 

PATENT VAGY TÉPŐZÁR?

A pelenka derékrészéről van szó, ahol a méretre állítás jellemzően patenttal vagy tépőzárral történik, OS és fix méretes pelenkáknál egyaránt. Nem összetévesztendő a kizárólag az ‘OS’ pelenkák lábközötti részén a hossz állítását szolgáló patenttal, gumírozással vagy cipzárral.

 

(5) Patentos pelenkaBlümchen OneSize PUL pelenkakülső, mintás 

A jó minőségű patent biztosan tart, figyelj rá, hogy ne legyen sorjás, mert akkor ki kell cserélni. A patentot csak fix helyzetekbe tudod kapcsolni, nem szabadon állítható. Mellette szóló, gyakori érv, hogy a patentot nem nyitja ki olyan könnyen a baba, de tapasztalatunk szerint ez elsősorban minőség kérdése.

 

 

(6) Tépőzáras pelenkaBambinex állítható méretű mosható pelenka BEUGRÓ csomag

A tépőzárat, a minőség megőrzése érdekében, célszerű karban tartani: visszahajtva, becsukva tedd mosásba, hogy ne akadjon bele semmibe, és időnként takarítsd le róla a bennakadt szöszöket. Cserébe mindig pontosan és egy mozdulattal a baba derekára illeszthető a pelenka –  igazán kényelmes megoldás. Esetleges tönkremenetel esetén a tépőzár cseréjével a pelenka újra kifogástalanul használható.

 

 

 

 

Vissza az előző részhez >>> 1/2. – Miből áll az eldobható pelenka?

Ha szeretnéd megosztani másokkal, amit itt olvastál, ezt a linket küldd el nekik. Így az e-mail-tanfolyam többi 8 részét is meg fogják kapni. Köszönjük.

Scroll to Top