e-mail-tanfolyam
2. A mosható pelenkák fő tulajdonságai
-- anyag, méretezés, patent vagy tépőzár

Az előző részben a mosható pelenka felépítését tekintettük át, most a fő tulajdonságait részletezzük, kitérve az erősségeikre, így az is kiderül, melyiket milyen esetben érdemes választani.

 ANYAG 

(1)  PUL vagy TPU pelenkakülső 
A ‘PUL’ technológia a poliuretán filmrétegre laminált textília, pl. pamut, pamutfrottír.
A PUL légáteresztő, ugyanakkor vízhatlan filmréteget képez a pelenkakülsőn, amely ezáltal lesz vízzáró, mégis szellőző anyag. Vasalni nem szabad! A teherbírása gyártás-, minőség- és anyagvastagság függő. 

A használata nagyon egyszerű, kezdő mosizóknak ideális.

Mikor válaszd a PUL pelenkakülsőt? 
– Ha egyszerű megoldást keresel.
– Ha most kezded a moshatózást, mert egyszerű a kezelése (tisztítás, mosás).
– Ha éjszakára és nappalra is bevethető külsőt szeretnél.

(2)  Gyapjú pelenkakülső 

Kötött, gyapjúfilc vagy bolyhosított gyapjú alapanyagú pelenkakülső.
Elsőre furcsának tűnhet gyapjút választani vízzáró rétegnek, de a lanolinos kezelés révén egyáltalán nem ázik át, és sok folyadékot képes magába szívni a nedvesség érzete nélkül. Használat után csak ki kell tenni szellőzni – lehetőleg szabad levegőre. Mire megszárad, a szagok is elillannak, bármily meglepő.


Mosni elegendő 4-6 hetente, illetve akkor, ha bepiszkolódik. Gyapjú külsőből éppen ezért csak pár darabra van szükség, és akár házilag is elkészíthető.


Télen-nyáron jól szellőzik, melegben sem fog belesülni a babapopsi.


Mikor válassz gyapjú pelenkakülsőt? 
– Ha a 100%-ban természetes megoldások híve vagy.
– Ha a lehető legkevesebbet szeretnél pelenkát mosni.
– Éjszakára, nagy pisiterhelésre.

 MÉRETEZÉS 

(3)  Állítható méretű mosható pelenka (one-size: ‘OS’) 
A pelenkát patentsor, tépőzár vagy gumírozás segítségével lehet a baba aktuális méretére állítani, így egy pelenka 5 kg-tól szobatisztaságig használható.

Gazdaságos és praktikus megoldás. Hátrányként előfordul, hogy újszülött korban a legszűkebb beállítással is túl nagy a csomag, illetve, hogy méretváltásoknál – ahogy a baba előbb hízik, majd megnyúlik – átmeneti “így már kicsi, de úgy még nagy” állapot állhat be.
A baba alkatához jól illeszkedő típus vagy márka tökéletes és gazdaságos megoldás lesz.

Mikor válaszd az állítható méretű pelenkát? 


– Ha rövid távon is gazdaságos pelenkakészletet szeretnél.
– A babád 5-6 kilós korától a szobatisztaság (14+ kg) eléréséig.
– Ha bármikor bevethető pelenkát szeretnél, biztonsági tartaléknak (bármikor kifogyhat még az eldobható pelenkacsomag is).

(4)  Fix méretes mosható pelenka 

A fix méretes pelenka általában 4 méretben kapható (S, M, L, XL). Ahogy a baba növekszik, úgy cserélődnek a méretek. Előnye, hogy:
– kicsi, csinos marad a babapopsi, senkinek sem fog emiatt feltűnni a mosható pelus
– egy-egy méret rövidebb ideig (4-12 hónapig) van használatban. Ezzel ugyanakkor együtt jár az a hátránya, hogy méretenként kell gondoskodni az aktuális teljes készletről (a babaruhákhoz hasonlóan).
Mikor válassz fix méretes pelenkát? 
– Az újszülött babádnak mindenképpen ajánljuk, mert kisebb csomagot képez, mint az OS pelenka.
– Ha hosszú távra, több babára tervezel, mert így egy-egy méret rövidebb ideig lesz használatban és szebb állapotban marad meg a következő csöppségnek
– Kiegészítő, biztos megoldásnak akkor, ha az OS pelenka hasnál vagy combnál éppen nem illeszkedik a babádra. Jellemzően, amikor megnyúlik a babád, az OS is megint rámegy majd.
– Ha nagyobb babára (1-1,5 éves) kezdesz csak mosható pelenkát adni.

PATENT VAGY TÉPŐZÁR?

A pelenka derékrészéről van szó, ahol a méretre állítás jellemzően patenttal vagy tépőzárral történik, OS és fix méretes pelenkáknál egyaránt. Nem összetévesztendő a kizárólag az ‘OS’ pelenkák lábközötti részén a hossz állítását szolgáló patenttal, gumírozással vagy cipzárral.

(5) Patentos pelenka 

A jó minőségű patent biztosan tart, figyelj rá, hogy ne legyen sorjás, mert akkor ki kell cserélni. A patentot csak fix helyzetekbe tudod kapcsolni, nem szabadon állítható. 

Mellette szóló, gyakori érv, hogy a patentot nem nyitja ki olyan könnyen a baba, de tapasztalatunk szerint ez elsősorban minőség kérdése.

Őszintén bevallom neked, hogy mivel a tépőzáras pelenkákat sokkal jobban szeretik a kezdő mosizók, így nálunk kevesebb a patentos pelenka, de itt azért találsz jópárat a Mama Koala és a Xkko márkák között.

Xkko Pul mosható pelenka külső - Nyári rét - Patentos

(6) Tépőzáras pelenka 

A tépőzáras derékrész a legegyszerűbb és legkényelmesebb megoldás. Mindig pontosan és egy mozdulattal a baba derekára illeszthető a pelenka –  nem kell izgulnod, hogy nem zár megfelelően. 

A kényelemért cserébe a tépőzárat tartsd karban: visszahajtva, becsukva tedd mosásba, hogy ne akadjon bele semmibe, és időnként takarítsd le róla a bennakadt szöszöket.  

Esetleges tönkremenetel esetén a tépőzár cseréjével a pelenka újra kifogástalanul használható.

 

Vissza az előző részhez >>> 1/2. – Miből áll az eldobható pelenka?

Ha szeretnéd megosztani másokkal, amit itt olvastál, ezt a linket küldd el nekik. Így az e-mail-tanfolyam többi 7 részét is meg fogják kapni. Köszönjük.

Scroll to Top