piros pelenkalenyomat

Segítség, piros pelenkalenyomat van a babám bőrén! Mi a teendő ilyenkor?

Segítség, megnyomta a pelenka a baba bőrét! Mi a teendő ilyenkor?

Veled is előfordult már, hogy amikor kicserélted a baba pelusát, akkor vörös csíkokat láttál a bőrén? Ennek láttán sokan frászt kapnak, pedig fölösleges aggódni: egészen egyszerű jelenségről van szó, ami egyáltalán nem ok a pánikra. Olvass tovább és beavatunk a részletekbe!

Amikor kibontod a pelust, gyönyörű látvány fogad: két tökéletes fokhagyma gerezd, formás sonkák és hibátlan, puha bőr (meg a pelus tartalma, de abba inkább most ne menjünk bele.) Azonban néha megesik, hogy egy nem várt meglepetést találunk eme remeken: a pelenka-lenyomatot, csúnya, vörös csíkokat, amik teljesen elcsúfítják babánk tökéletes bőrét.
De nem kell egyből megrémülni ettől: mai cikkünkben bemutatjuk, hogy mikor van tényleg baj, mikor nem kell aggódni, és mit is tehetsz, ha meglátod a rettegett benyomódást.

Mi az a pelenkalenyomat?

Egy piros csík a bababőrön, ahol a pelus egy kicsit megszorította. Ez gyakrabban alakul ki a mosható pelenkák esetében, ezeket ugyanis szorosabbra kell húzni, mint az eldobhatósakat. De ez nem azt jelenti, hogy kényelmetlenek lennének, sőt! Nézd csak meg jobban: ha félreteszed az anyaparát, akkor a lenyomat nem is tűnik már olyan vörösnek és rusnyának, épp csak egy sötétebb, rózsaszín csík a pocaknál, combinál, szóval ahol a pelenka véget ér. Ezt leginkább ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor te este leveszed a zoknidat, és ott marad a gumi nyoma. Kicsit rózsaszínes, nyomódott, de perceken belül már nyoma sincs. Ha sima pelenkalenyomatról van szó, akkor ez nem fáj, sőt észre sem veszi a babó. A csecsemők ösztönlények, ha valami nem stimmel náluk, azt hidd el, a tudomásodra fogják hozni!

piros pelenkalenyomat

Lenyomatot nem csak a pelenka és a pirinyó test találkozásánál találhatsz, hanem a pelenkabelső és külső találkozásánál is. Vannak ugyanis olyan külsők, amikbe a belsőket patenttal, ilyen-olyan kapoccsal, klippel lehet befixálni, ezek szintén hagyhatnak nyomokat, de ez csak akkor baj, ha valami hiba van a képletben.

Amikor tényleg bajt jelent a pelenkalenyomat…

A pelenkalenyomatok olyanok, mint a boszorkányok az Ózban: vannak jók és rosszak is.

A rossz lenyomat nem rózsaszín, hanem égővörös, nem múlik el perceken belül, és hosszú távon akár hámlásnak is indulhat ott a pici bőre. Ha ilyet tapasztalsz, akkor tényleg változtatnotok kell! Ilyenkor vagy a pelenkafazon, vagy a méret a rossz, és ezért tényleg túl szoros. Nem minden baba egyforma: vannak pocakosabbak, vannak akik sonkára gyúrnak, és vannak akik popsisak. Ezért is jobb a mosható pelenka az eldobhatónál, mert itt a babád alkata szerint is választhatsz kedvedre való pelenkát.  

Honnan tudod, hogy melyik a megfelelő pelenka?

Ha kezdő mosható pelenka felhasználók vagytok, akkor eleinte sehonnan, ezért nem szabad kezdéskor sok pelenkát venni, főleg nem egyformát. Először tapasztaljátok ki, hogy melyik fazon a legjobb a picinek. Ebben mi is tudunk segíteni, ha kikölcsönzöl egy mosható pelenka próbacsomagot, vagy ha eljöttök az Öko Babapontra egy peluspróbára.

Az első időszakban érdemes váltogatni a fazonokat, és megnézni, hogy melyiktől, mennyire pirosodik a baba bőre; ha pedig már megvan a nyertes modell, akkor jöhet a nagybevásárlás!KIK VAGYUNK MI?

Mosható pelenka tudnivalók

Farkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók, a temiti.hu honlap és az ÖkoBaba PONT alapítói. 

Azért vagyunk itt, hogy segítsünk megtalálni a babádra való mosható pelenkát.

– megmutatunk mindent a mosható pelenkázással kapcsolatban a Pelenkatapogatón, vagy Budapesten az Ökobaba PONTon (1203, Bp., Téglagyár tér 7-9.)
– megválaszolunk minden, a mosható pelenka használatával kapcsolatos kérdést (helyes feladás, mosás, kezelés) az e-mail-tanfolyamunk keretében, és bármikor írhatsz nekünk az info@temiti.hu e-mail címre
– ha olyan egészségügyi problémával küzdötök, amelyre megoldás a mosható pelenka (gombásodás, pelenkakiütés, ekcéma, helytelen csípőtartás), elmondjuk a pontos használatát
– védőnőknek, egészségügyi szakembereknek tartunk szakmai bemutatót
– minőségi, mégis elérhető árú mosható pelenkákat és kiegészítő termékeket kínálunk MOSHATÓ PELENKA BOLTunkban
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to Top