Hogyan kezdtem el mosható pelenkát használni? – 1.

Vannak, akik egyből, teljes felszereléssel és fegyverzettel, újszülött babájukkal vágnak neki a mosható pelenkázásnak. Én hiszek a fokozatosságban, a fellélegzés utáni, “második” nekifutásban. Az euforikus, vagy olykor éppen sokkoló első hetek, az egymásra hangolódás, majd a magunkhoz térés és megnyugvás érzékeny időszaka után valamikor eljön a kísérletezés ideje is, amikor nekivágunk a külvilágnak.

Az első mosható pelenkákat testközelből akkor láttam először, amikor barátnőm három gyermekét kiszolgált darabjait, az 56-os méretű ruhácskákhoz mellékelve, kölcsönkaptam. Újszülöttre valók, mintásak voltak. Hogyan áll össze egy pakk, mi kell bele a babapopsin kívül, hogyan hajtogatva, hol szerezzem be – nem voltam képben, csak a bonyodalmat láttam benne. Futtában kipróbáltam egy-kétszer, de gyors átázás lett a vége (hiszen a három gyerek után már nem az igazi… erről lesz még külön szó). Azt hittem, ezt kellene elfogadnom és megszoknom, ha ráállnék a mosható pelenkázásra, ám egyáltalán nem voltam meggyőzve.

A mi időnkben (2012 elején) még pont üzemelt a mamami fizikai boltja, amit az első látogatás után törzshelyemmé avattam, annyira nekem, a friss anyukának volt kitalálva és tálalva. Pici helyiség, sok gusztusos kis mütyürrel, a babás-mamás életet megédesítő praktikus és kedves kellékekkel. A színes mosható pelenka külsők szemmagasságban, a pelenkák és a moshatózós babatisztaság egyéb kellékei meg körülöttük. Az eladólányok hagytak szabadon nézelődni, ha meg segítséget kértem és kérdeztem, készséges és kimerítő válaszokat kaptam. Ha nem így lett volna, valószínűleg rövid távon felhagytam volna a moshatózással.

Egyszer, a gyermekágy vége felé, elmentem a boltba körülnézni, tájékozódni, kérdezni, megtapogatni. A bolt varázsa (számomra tényleg volt) hatására megvettem az első pelenka külsőt és a belevaló prefold-csomagot. Ez a “kezdőcsomag” számomra vállalható kiadást és elhanyagolható kockázatot jelentett. A jó minőség bevált, tetszettek a tapasztalatok, ezért bővítettem a készletet, és így egyre ritkábban kellett elővenni eldobható pelenkát a pelenkázóasztal alól.

Állítólag 30 napba kerül megszoknunk egy újonnan bevezetett szokást (legyen az alvásbeli, napirendi vagy diéta stb.). Addigra agyban is átállunk rá és megszűnik terhesnek lenni. Nálam is így lett: egy hónap alatt akkorára bővítettem a mosható készletet, hogy körbeért, találkozott az eleje és a vége, már nem kellett eldobhatóval kitoldani a kört. Nálam a bevált készletméret, a lazítás lehetőségének beépítésével, az alábbiak szerint alakult:

  • 5 db pelenkakülső: egyméretes és fix méretű darabok vegyesen
  • 20-25 db pelenka: különböző méretű prefoldok és tetrapelenkák (a régi időkből) vegyesen
  • kakifogó papírlap (tekercs)

Tapasztalatom szerint, a mosható pelenkázás nem feltétlenül jár egyszeri, jelentős összegű befektetéssel, valójában egyáltalán nem jár vele. Másrészt, különösebb kockázat sincs benne, ha kis lépésenként mi magunk alakíthatjuk ki a számunkra mind minőségben, mind összetételben kényelmes készletméretet. Természetesen mindenkinek mások az igényei, lehet többfajta pelenkát összeválogatni, vagy az előre összeállított csomagok közül is választani, nincsen egyen recept. A számomra működő módszer a beletanulás és a napi rutin finomítása volt, nem a fejest ugrás. A legfontosabb mégis a rugalmasság és a kísérletezésre való nyitottság. Segít, ha megfigyeljük a baba ürítési szokásait, kiismerjük a ritmusát: pl. hogy délelőtt többet pisil, mint az esti órákban; ébredés vagy evések után, naponta egyszer vagy többször kakil, keveset vagy sokat; éjszaka alig pisil stb. Ezek ismeretében (sejtésében) lehet váltogatni a kisebb, nagyobb és legnagyobb pelenkákat, és minél gazdaságosabban felhasználni őket.

A rendszer teljes elsajátításával együtt jár, hogy nem kacsingat ránk az eldobható peluscsomag mumusként a sarokból, hogy nem jelent gondot az otthonunkból kimozdulva is mosható pelenkát vinni magunkkal. A mosás, teregetés, száradás, hajtogatás, tárolás, elhasználás, tárolás ciklikussága a magunk érdekében hamar időkímélő rutinfeladattá válik, pl. a hajtogatás mellék-, a teregetés a babával közös tevékenységgé fejlődhet. És ezt a szemléletet és viselkedést valahol ő, a babánk biztosan meg- és eltanulja tőlünk.

szo.

[border ]

KAPCSOLÓDÓ >>> “PELENKATAPOGATÓ” — ha szeretnéd élőben megnézni, milyenek a popsi-, és környezetbarát pelenkák ma.
>>> Pelenkaválasztási útmutató  — 5 szempont és 1 ajánlat mielőtt pelenkát adnák a babádra.

[border ]
[border ]

KIK VAGYUNK MI?

Farkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók. Azért vagyunkFarkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók
itt, hogy segítsünk neked olyan vegyszermentes mosható pelenkát választani, ami örömmé teszi a pelenkázást. 

– megmutatunk mindent a mosható pelenkázással kapcsolatban a Pelenkatapogatón
– megválaszolunk minden, a mosható pelenka használatával kapcsolatos kérdést (helyes feladás, mosás, kezelés) az e-mail-tanfolyamunk keretében, és bármikor írhatsz nekünk az info@temiti.hu e-mail címre
– ha olyan egészségügyi problémával küzdötök, amelyre megoldás a mosható pelenka (gombásodás, pelenkakiütés, ekcéma, helytelen csípőtartás), elmondjuk a pontos használatát
– védőnőknek, egészségügyi szakembereknek tartunk szakmai bemutatót
– minőségi, mégis elérhető árú mosható pelenkákat és kiegészítő termékeket kínálunk MOSHATÓ PELENKA BOLTunkban

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to Top