Prefold, zsebes, all in one – most melyiket válasszam?

Ha érdekel a mosható pelenkázás és szívesen belevágnál, biztosan felmerült benned a kérdés, hogy a sok interneten fellelhető típus közül vajon melyik az, amelyik igazán beválik nektek?

Prefold, zsebes, all in one ? Macerás a külön külső és belső? A “mindenegyben” pelenka vajon a legjobb?

Az itt következő pelenkatípusokat a mi babáinknál mind kipróbáltuk, kitapasztaltuk az előnyeit és hátrányait és azóta már sok-sok szülő alátámasztotta a meglátásainkat. Láss neki, és válaszd ki a Ti igényeiteknek legmegfelelőbb típust.

Persze kizárólag internetes infók alapján nehéz eldönteni, melyik lesz az, amit szívesen használsz, de elöljáróban annyit, hogy mindenképpen célszerű előbb tájékozódni és több pelenkafajtát ki-, de legalábbis felpróbálni, minthogy véglegesen elköteleződnél egy mellett.

Miután megismerted a különböző fajtákat, azok előnyeit és hátrányait, könnyebb lesz kiválasztani az élesben legjobbnak bizonyuló megoldást.  A mosható pelenkák alapvetően két részből állnak. A külső, vízzáró réteg benntartja a nedvességet. A belső, nedvszívó rétegek többféle anyagból készülhetnek – pamut, bambusz, kender, bébiplüss – , és többféle kivitelben is kaphatók: nadrágpelenka, hajtogatós pelenkák, formázott betétek. Egy kis jártassággal e két részt ízlés és igény szerint variálhatod.
A pelenkakülsők fajtái | A pelenkabelsők fajtái || Kombinált pelenkarendszerek

A pelenkakülsők fajtái

Az alábbiakban ismertetett külsőket különböző tulajdonságuk (anyag, méret, felépítés) miatt emeljük ki. A nálunk is  megtalálható típusok általában több tulajdonságot ötvöznek.

‘PUL’ PELENKAKÜLSŐPetit Lulu PUL újszülött mosható pelenka külső - Sünik

Meghatározó tulajdonsága: az anyaga. Poliuretán-réteggel bevont (laminált) textil pelenkakülső. Légáteresztő, ám vízhatlan réteget képez a textil külső felületén, megakadályozva ezzel a nedvesség átszivárgását, és biztosítva a bőr szellőzését. Bőrbarát anyag, vasalni nem szabad! A teherbírása minőség- és vastagságfüggő, próbáltunk már ki olyan vékony fajtát, ami hamar átázott.

Ajánljuk:

 • Mindenkinek és kezdő moshatózóknak, mert egyszerű a kezelése.
 • Éjszakára és nappalra is jó választás.

 

biogyapjú pelenkakülső
Biogyapjú, nadrágfazonú pelenkakülső

 

GYAPJÚ PELENKAKÜLSŐ

Meghatározó tulajdonsága: az anyaga. Kötött, gyapjúfilc vagy bolyhosított gyapjú alapanyagú pelenkakülső. Elsőre furcsának tűnhet gyapjút választani vízzáró rétegnek, de lanolinos kezelés után egyáltalán nem ázik át, pedig sok folyadékot képes magába szívni, a nedvesség érzete nélkül. Használat után csak ki kell tenni – lehetőleg szabad levegőre – szellőzni, és száradással a szagok is elillannak, bármily meglepő. Mosni elegendő 4-6 hetente, illetve akkor szükséges, ha bepiszkolódik. Gyapjú külsőből éppen ezért csak pár darabra van szükség, és akár házilag is elkészíthető. Télen-nyáron jól szellőzik, melegben sem fog belesülni a babapopsi.

Ajánljuk:

 • Ha a maximálisan természetes megoldások híve vagy, és a lehető legkevesebbet szeretnél pelenkát mosni.
 • Az “árvizes” időszakokra, például éjszakára.

 

ONE-SIZE ‘OS’ – állítható méretű pelenkakülső

temiti.hu - Állítható méretű PUL pelenkakülső
Állítható méretű PUL pelenkakülső

Meghatározó tulajdonsága: a mérete. Állítható méretű pelenkakülső, amelyet újszülött kortól egészen a szobatisztaság eléréséig használható. Tépőzáras és/vagy műanyag patentos változatok, gyapjú és PUL anyagú fajták is léteznek belőle. Gazdaságos és praktikus megoldás, de hátránya, hogy az újszülött babára a legszűkebb beállítással is sokszor túl nagy csomagként kerül fel, illetve, hogy méretváltásoknál – ahogy a baba előbb hízik, majd nyúlik – előfordulhat átmeneti “így még nagy, de úgy már kicsi” állapot. A baba alkatához jól illeszkedő típus vagy márka tökéletes és gazdaságos megoldás.

Ajánljuk:

 • Ha a leggazdaságosabb pelenkakészletre vágysz.

FIX MÉRETES PELENKAKÜLSŐ

newborn baby real nappies
temiti.hu – újszülöttre való S-es pelenka külső

Meghatározó tulajdonsága: a mérete. Általában 4 méretben kapható (S, M, L, XL). A baba növekedésével a pelenkakülsőt cserélni kell. Előnye, hogy kisebb csomagot képez a babapopsin és egy pelenkakülső rövidebb ideig (4-6 hónap) van használatban. Hátránya ebből fakadóan az, hogy méretenként kell belőle teljes készletet tartani. Akkor érdemes vásárolni, ha beleszerettél egy márkába, vagy ha az újszülött babád első 1-2 hónapjára szeretnél “kis csomagú” pelenkát. Akkor is jó megoldás, ha több gyerekre tervezel, mert így egy-egy méret tovább kitart és szebb állapotban marad a kistestvérig. Továbbá, akkor is jól jön, ha a baba combjára vagy derekára éppen nem megy rá a ONE SIZE pelus (majd megnyúlik, és akkor megint jó lesz – van ilyen is).

Ajánljuk:

  • Újszülött babáknak
  • Ha több babát terveztek
  • Kiegészítő megoldásnak
  • Ha nagyobb (1-1,5 éves) babával először moshatózol

 

A pelenkabelsők fajtái

“Pelenkabelsők” vagy röviden “pelenkák”.

Disana_bio_pamut_500c5793ddb6a
temiti.hu – bio pamut tetra pelenka

1/ TETRAPELENKA

Ez az a négyzetrácsos anyagmintás pelenka, amit talán a te szüleid is használtak, és mostanra megörökölted a megmaradt, elnyűhetetlen darabokat. Ma már nem csak pamutból, hanem bambuszból és biopamutból is készül. Érdemes tartani belőle néhányat, mert mindenre jó: fürdetéshez, törléshez, büfiztetéshez, rajta heverészni vagy tisztába tenni a babát, sőt, pelenkabelsőnek is még mindig alkalmas. Előnye, hogy a megöröklött darabok semmibe nem kerülnek, a hátránya, hogy gyengébb nedvszívó, mint az új fejlesztésű pelenkák, ezért csak kiegészítő betétként, vagy dupla rétegben ajánljuk.

Ajánljuk:

 • Mindenkinek, mert sokoldalúan használható és több generációt is kiszolgál.
 • Amikor kis nedvszívó képességű belső is elég, vagy ha kiegészítő betétre van szükséged.

 

prefold pelenka belső
Prefold pelenka

2/ PREFOLD PELENKA

Elővarrott, több rétegű pelenkabelső, különböző méretekben: S, M, L, XL. Téglalap alakú pelenka, mely három részre van osztva. Általában a két szélső rész 4, míg a középső 8 rétegből áll. A három alapvető hajtogatási módot érdemes kipróbálni és kitapasztalni melyik mikor a legjobb. A baba növekedésével szükség lesz méretváltásra, de ügyesen hajtogatva a kisebbek később is használatban maradhatnak kiegészítő betétként, vagy ha rövid időre nem szeretnél egy nagy pelenkát elhasználni. Gazdaságos, strapabíró és jól variálható pelenka. A száradási ideje kedvezőtlen időben egy-másfél nap, napon vagy fűtőtesten alig pár óra.

Ajánljuk:

 • Ha gazdaságos, jó nedvszívó és strapabíró belsőket szeretnél.
 • Nappalra és éjszakára, nagy pisiterhelésre.
 • Szinte bármelyik külsőbe, akár plusz betétnek.

 

3/ NADRÁGPELENKA BELSŐ

bambusz nadrágpelenka belső
bambusz nadrágpelenka belső

Anyaga pamut, bambusz, kender vagy frottír, szabását tekintve pedig olyan, mint az eldobható pelenka, csak tépőzárral záródik. Van ONE SIZE – patenttal állítható méretre – és fix méretes is. A ONE SIZE előnye, hogy egyetlen készlet elegendő a születéstől a szobatisztaságig, viszont látványra nagyobb csomagot képez a babapopsin, mint a fix méretes belső. De ez csak a szülőket zavarja. Kényelmesen ráadható a babára, nem fog elmozdulni rajta. Nedvszívó képességét a kiegészítő betétekkel jól be lehet állítani. Újszülött babáknál bent tartja a gyorsan távozó, anyatejes kakit.

Ajánljuk:

 • Újszülött babáknak, ha tetszik a nadrágpelenka fazon és ha szereted a kényelmet.
 • Gyapjú külsőbe és betétekkel variálva bármely napszakra.

Kombinált pelenkarendszerek

Ezeknél a mosható pelenkáknál a pelenkakülső és -belső pozíciója egymáshoz képest rögzített, így egyszerre és gyorsan feladhatók a babára. Bambinex all-in-one pelenka

1/ ALL-IN-ONE (‘AIO’) PELENKA

A vízzáró külső és a nedvszívó belső réteg egybe van varrva. A külső anyaga általában PUL, a belsőé pedig többféle lehet (pamut, bambusz, kender stb.). Előnye a gyors feladhatóság, a divatos design és a szülők kényelme. Egyes márkáknál hátrány, hogy lassan száradnak a vastag, több rétegű pelenkák, ezért gyakran, a tapasztalatok szerint két naponta kerül sor mosásra.

Ajánljuk:

 • Ha az elsődleges szempont a kényelem, és van helyed állandó jelleggel teregetni.
 • Nappalra, és a pisisebb időszakokra betétekkel kiegészítve.
All in two pelenka
“All in two” pelenka

2/ ALL-IN-TWO (‘AI2’) PELENKA

Az AIO pelenka továbbfejlesztett változata. A nedvszívó rétegek (általában 2) patenttal rögzítendők a külsőhöz és egymáshoz. Ily módon megmarad a kényelem, ráadásul gyorsabban szárad, mint AIO társa. Jól variálhatók a saját külsői és belsői, sőt, a külsőbe más pelenkákat (nadrágpelenka, prefold, tetra) is bele lehet tenni.

Ajánljuk:

 • Ha a kényelem és a praktikum is fontos.
 • Nappalra, és a pisisebb időszakokra betétekkel kiegészítve.

3/ ZSEBES PELENKA

Trezy - manufaktúrában gyártott zsebes pelenka
Trezy – manufaktúrában gyártott zsebes pelenka

A PUL anyag egy textilréteggel van összevarrva, amely a baba feneke felőli végén nyitott, mintegy zsebet képez. A zsebbe kell belecsúsztatni a nedvszívó réteget, ami lehet előre formázott, direkt a pelenkához tartozó betét, de használhatjuk akár prefolddal, tetrával vagy kis törülközővel is. Mivel előre összeállítható a pelenka, szintén könnyű ráadni a babára, a kivehető betét pedig gyorsítja a száradást. Általában belevaló, formás betéttel kapható, de használható prefolddal, tetrapelenkával és más pelenkabetétekkel is. A zsebes pelenka hátránya, hogy sok darabot kell vásárolni belőle, hiszen két mosás között csak egyszer adható rá a babára.

Ajánljuk:

 • Ha variálható készletet keresel és szeretnéd minél hamarabb ráadni a pelenkát a babára.

NA és ebből a fajta pelenkából rengeteget találhatsz az interneten, számtalan cukibbnál cukibb mintával. ebay-en és vaterán remekbe szabott árakkal. Vannak igazán jó minőségű, bátran ajánlható márkás darabok, de nagyon sok a gagyi, amibe ha belefutsz, bizony simán lehetséges, hogy lemondasz a mosható pelenkázásról.

 

KAPCSOLÓDÓ >>> “PELENKATAPOGATÓ” – ahol élőben megnézheted, megismerheted a legújabb, baba- és környezetbarát pelenkákat.

 

KIK VAGYUNK MI?

Farkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók. Azért vagyunkFarkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók
itt, hogy segítsünk neked olyan vegyszermentes mosható pelenkát választani, ami örömmé teszi a pelenkázást. 

– megmutatunk mindent a mosható pelenkázással kapcsolatban a Pelenkatapogatón
– megválaszolunk minden, a mosható pelenka használatával kapcsolatos kérdést (helyes feladás, mosás, kezelés) az e-mail-tanfolyamunk keretében, és bármikor írhatsz nekünk az info@temiti.hu e-mail címre
– ha olyan egészségügyi problémával küzdötök, amelyre megoldás a mosható pelenka (gombásodás, pelenkakiütés, ekcéma, helytelen csípőtartás), elmondjuk a pontos használatát
– védőnőknek, egészségügyi szakembereknek tartunk szakmai bemutatót
– minőségi, mégis elérhető árú mosható pelenkákat és kiegészítő termékeket kínálunk MOSHATÓ PELENKA BOLTunkban

 

Scroll to Top