Prefold, zsebes, all in one – most melyiket válasszam?

Ha érdekel a mosható pelenkázás és szívesen belevágnál, biztosan felmerült benned a kérdés, hogy a sok interneten fellelhető típus közül vajon melyik az, amelyik igazán beválik nektek?

Prefold, zsebes, all in one ? Macerás a külön külső és belső? A “mindenegyben” pelenka vajon a legjobb?

Az itt következő pelenkatípusokat a mi babáinknál mind kipróbáltuk, kitapasztaltuk az előnyeit és hátrányait és azóta már sok-sok szülő alátámasztotta a meglátásainkat. Láss neki, és válaszd ki a Ti igényeiteknek legmegfelelőbb típust.

Persze kizárólag internetes infók alapján nehéz eldönteni, melyik lesz az, amit szívesen használsz, de elöljáróban annyit, hogy mindenképpen célszerű előbb tájékozódni és több pelenkafajtát ki-, de legalábbis felpróbálni, minthogy véglegesen elköteleződnél egy mellett.

Miután megismerted a különböző fajtákat, azok előnyeit és hátrányait, könnyebb lesz kiválasztani az élesben legjobbnak bizonyuló megoldást.  A mosható pelenkák alapvetően két részből állnak. A külső, vízzáró réteg benntartja a nedvességet. A belső, nedvszívó rétegek többféle anyagból készülhetnek – pamut, bambusz, kender, bébiplüss – , és többféle kivitelben is kaphatók: nadrágpelenka, hajtogatós pelenkák, formázott betétek. Egy kis jártassággal e két részt ízlés és igény szerint variálhatod.
A pelenkakülsők fajtái | A pelenkabelsők fajtái || Kombinált pelenkarendszerek

A pelenkakülsők fajtái

Az alábbiakban ismertetett külsőket különböző tulajdonságuk (anyag, méret, felépítés) miatt emeljük ki. A piacon megtalálható típusok általában több tulajdonságot ötvöznek.

temiti.hu - PUL pelenkakülső

temiti.hu – PUL pelenkakülső

‘PUL’ PELENKAKÜLSŐ

Meghatározó tulajdonsága: az anyaga. Poliuretán-réteggel bevont (laminált) textil pelenkakülső. Légáteresztő, ám vízhatlan réteget képez a textil külső felületén, megakadályozva ezzel a nedvesség átszivárgását, és biztosítva a bőr szellőzését. Bőrbarát anyag, vasalni nem szabad! A teherbírása minőség- és vastagságfüggő, próbáltunk már ki olyan vékony fajtát, ami hamar átázott.

Ajánljuk:

 • Mindenkinek és kezdő moshatózóknak, mert egyszerű a kezelése.
 • Éjszakára és nappalra is jó választás.

 

biogyapjú pelenkakülső

Biogyapjú, nadrágfazonú pelenkakülső

 

GYAPJÚ PELENKAKÜLSŐ

Meghatározó tulajdonsága: az anyaga. Kötött, gyapjúfilc vagy bolyhosított gyapjú alapanyagú pelenkakülső. Elsőre furcsának tűnhet gyapjút választani vízzáró rétegnek, de lanolinos kezelés után egyáltalán nem ázik át, pedig sok folyadékot képes magába szívni, a nedvesség érzete nélkül. Használat után csak ki kell tenni – lehetőleg szabad levegőre – szellőzni, és száradással a szagok is elillannak, bármily meglepő. Mosni elegendő 4-6 hetente, illetve akkor szükséges, ha bepiszkolódik. Gyapjú külsőből éppen ezért csak pár darabra van szükség, és akár házilag is elkészíthető. Télen-nyáron jól szellőzik, melegben sem fog belesülni a babapopsi.

Ajánljuk:

 • Ha a maximálisan természetes megoldások híve vagy, és a lehető legkevesebbet szeretnél pelenkát mosni.
 • Az “árvizes” időszakokra, például éjszakára.

 

ONE-SIZE ‘OS’ – állítható méretű pelenkakülső

temiti.hu - Állítható méretű PUL pelenkakülső

Állítható méretű PUL pelenkakülső

Meghatározó tulajdonsága: a mérete. Állítható méretű pelenkakülső, amelyet újszülött kortól egészen a szobatisztaság eléréséig használható. Tépőzáras és/vagy műanyag patentos változatok, gyapjú és PUL anyagú fajták is léteznek belőle. Gazdaságos és praktikus megoldás, de hátránya, hogy az újszülött babára a legszűkebb beállítással is sokszor túl nagy csomagként kerül fel, illetve, hogy méretváltásoknál – ahogy a baba előbb hízik, majd nyúlik – előfordulhat átmeneti “így még nagy, de úgy már kicsi” állapot. A baba alkatához jól illeszkedő típus vagy márka tökéletes és gazdaságos megoldás.

Ajánljuk:

 • Ha a leggazdaságosabb pelenkakészletre vágysz.

FIX MÉRETES PELENKAKÜLSŐ

newborn baby real nappies

temiti.hu – újszülöttre való S-es pelenka külső

Meghatározó tulajdonsága: a mérete. Általában 4 méretben kapható (S, M, L, XL). A baba növekedésével a pelenkakülsőt cserélni kell. Előnye, hogy kisebb csomagot képez a babapopsin és egy pelenkakülső rövidebb ideig (4-6 hónap) van használatban. Hátránya ebből fakadóan az, hogy méretenként kell belőle teljes készletet tartani. Akkor érdemes vásárolni, ha beleszerettél egy márkába, vagy ha az újszülött babád első 1-2 hónapjára szeretnél “kis csomagú” pelenkát. Akkor is jó megoldás, ha több gyerekre tervezel, mert így egy-egy méret tovább kitart és szebb állapotban marad a kistestvérig. Továbbá, akkor is jól jön, ha a baba combjára vagy derekára éppen nem megy rá a ONE SIZE pelus (majd megnyúlik, és akkor megint jó lesz – van ilyen is).

Ajánljuk:

  • Újszülött babáknak
  • Ha több babát terveztek
  • Kiegészítő megoldásnak
  • Ha nagyobb (1-1,5 éves) babával először moshatózol

 

A pelenkabelsők fajtái

“Pelenkabelsők” vagy röviden “pelenkák”.

Disana_bio_pamut_500c5793ddb6a

temiti.hu – bio pamut tetra pelenka

1/ TETRAPELENKA

Ez az a négyzetrácsos anyagmintás pelenka, amit talán a te szüleid is használtak, és mostanra megörökölted a megmaradt, elnyűhetetlen darabokat. Ma már nem csak pamutból, hanem bambuszból és biopamutból is készül. Érdemes tartani belőle néhányat, mert mindenre jó: fürdetéshez, törléshez, büfiztetéshez, rajta heverészni vagy tisztába tenni a babát, sőt, pelenkabelsőnek is még mindig alkalmas. Előnye, hogy a megöröklött darabok semmibe nem kerülnek, a hátránya, hogy gyengébb nedvszívó, mint az új fejlesztésű pelenkák, ezért csak kiegészítő betétként, vagy dupla rétegben ajánljuk.

Ajánljuk:

 • Mindenkinek, mert sokoldalúan használható és több generációt is kiszolgál.
 • Amikor kis nedvszívó képességű belső is elég, vagy ha kiegészítő betétre van szükséged.

 

prefold pelenka belső

Prefold pelenka

2/ PREFOLD PELENKA

Elővarrott, több rétegű pelenkabelső, különböző méretekben: S, M, L, XL. Téglalap alakú pelenka, mely három részre van osztva. Általában a két szélső rész 4, míg a középső 8 rétegből áll. A három alapvető hajtogatási módot érdemes kipróbálni és kitapasztalni melyik mikor a legjobb. A baba növekedésével szükség lesz méretváltásra, de ügyesen hajtogatva a kisebbek később is használatban maradhatnak kiegészítő betétként, vagy ha rövid időre nem szeretnél egy nagy pelenkát elhasználni. Gazdaságos, strapabíró és jól variálható pelenka. A száradási ideje kedvezőtlen időben egy-másfél nap, napon vagy fűtőtesten alig pár óra.

Ajánljuk:

 • Ha gazdaságos, jó nedvszívó és strapabíró belsőket szeretnél.
 • Nappalra és éjszakára, nagy pisiterhelésre.
 • Szinte bármelyik külsőbe, akár plusz betétnek.

 

3/ NADRÁGPELENKA BELSŐ

bambusz nadrágpelenka belső

bambusz nadrágpelenka belső

Anyaga pamut, bambusz, kender vagy frottír, szabását tekintve pedig olyan, mint az eldobható pelenka, csak tépőzárral záródik. Van ONE SIZE – patenttal állítható méretre – és fix méretes is. A ONE SIZE előnye, hogy egyetlen készlet elegendő a születéstől a szobatisztaságig, viszont látványra nagyobb csomagot képez a babapopsin, mint a fix méretes belső. De ez csak a szülőket zavarja. Kényelmesen ráadható a babára, nem fog elmozdulni rajta. Nedvszívó képességét a kiegészítő betétekkel jól be lehet állítani. Újszülött babáknál bent tartja a gyorsan távozó, anyatejes kakit.

Ajánljuk:

 • Újszülött babáknak, ha tetszik a nadrágpelenka fazon és ha szereted a kényelmet.
 • Gyapjú külsőbe és betétekkel variálva bármely napszakra.

Kombinált pelenkarendszerek

Ezeknél a mosható pelenkáknál a pelenkakülső és -belső pozíciója egymáshoz képest rögzített, így egyszerre és gyorsan feladhatók a babára. Bambinex all-in-one pelenka

1/ ALL-IN-ONE (‘AIO’) PELENKA

A vízzáró külső és a nedvszívó belső réteg egybe van varrva. A külső anyaga általában PUL, a belsőé pedig többféle lehet (pamut, bambusz, kender stb.). Előnye a gyors feladhatóság, a divatos design és a szülők kényelme. Egyes márkáknál hátrány, hogy lassan száradnak a vastag, több rétegű pelenkák, ezért gyakran, a tapasztalatok szerint két naponta kerül sor mosásra.

Ajánljuk:

 • Ha az elsődleges szempont a kényelem, és van helyed állandó jelleggel teregetni.
 • Nappalra, és a pisisebb időszakokra betétekkel kiegészítve.
All in two pelenka

“All in two” pelenka

2/ ALL-IN-TWO (‘AI2’) PELENKA

Az AIO pelenka továbbfejlesztett változata. A nedvszívó rétegek (általában 2) patenttal rögzítendők a külsőhöz és egymáshoz. Ily módon megmarad a kényelem, ráadásul gyorsabban szárad, mint AIO társa. Jól variálhatók a saját külsői és belsői, sőt, a külsőbe más pelenkákat (nadrágpelenka, prefold, tetra) is bele lehet tenni.

Ajánljuk:

 • Ha a kényelem és a praktikum is fontos.
 • Nappalra, és a pisisebb időszakokra betétekkel kiegészítve.

3/ ZSEBES PELENKA

Trezy - manufaktúrában gyártott zsebes pelenka

Trezy – manufaktúrában gyártott zsebes pelenka

A PUL anyag egy textilréteggel van összevarrva, amely a baba feneke felőli végén nyitott, mintegy zsebet képez. A zsebbe kell belecsúsztatni a nedvszívó réteget, ami lehet előre formázott, direkt a pelenkához tartozó betét, de használhatjuk akár prefolddal, tetrával vagy kis törülközővel is. Mivel előre összeállítható a pelenka, szintén könnyű ráadni a babára, a kivehető betét pedig gyorsítja a száradást. Általában belevaló, formás betéttel kapható, de használható prefolddal, tetrapelenkával és más pelenkabetétekkel is. A zsebes pelenka hátránya, hogy sok darabot kell vásárolni belőle, hiszen két mosás között csak egyszer adható rá a babára.

Ajánljuk:

 • Ha variálható készletet keresel és szeretnéd minél hamarabb ráadni a pelenkát a babára.

NA és ebből a fajta pelenkából rengeteget találhatsz az interneten, számtalan cukibbnál cukibb mintával. ebay-en és vaterán remekbe szabott árakkal. Vannak igazán jó minőségű, bátran ajánlható márkás darabok, de nagyon sok a gagyi, amibe ha belefutsz, bizony simán lehetséges, hogy lemondasz a mosható pelenkázásról.

 

[border ]

KAPCSOLÓDÓ >>> “PELENKATAPOGATÓ” – ahol élőben megnézheted, megismerheted a legújabb, baba- és környezetbarát pelenkákat.

[border ]
[border ]

KIK VAGYUNK MI?

Farkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók. Azért vagyunkFarkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók
itt, hogy segítsünk neked olyan vegyszermentes mosható pelenkát választani, ami örömmé teszi a pelenkázást. 

– megmutatunk mindent a mosható pelenkázással kapcsolatban a Pelenkatapogatón
– megválaszolunk minden, a mosható pelenka használatával kapcsolatos kérdést (helyes feladás, mosás, kezelés) az e-mail-tanfolyamunk keretében, és bármikor írhatsz nekünk az info@temiti.hu e-mail címre
– ha olyan egészségügyi problémával küzdötök, amelyre megoldás a mosható pelenka (gombásodás, pelenkakiütés, ekcéma, helytelen csípőtartás), elmondjuk a pontos használatát
– védőnőknek, egészségügyi szakembereknek tartunk szakmai bemutatót
– minőségi, mégis elérhető árú mosható pelenkákat és kiegészítő termékeket kínálunk MOSHATÓ PELENKA BOLTunkban

 

Az oldalon történő látogatásod során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználók oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő továbblépéssel elfogadod a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás