Pelenkázás elvekkel, elhatározásból

Míg bizonyos csapokból ma már nagyon folyik a mosható pelenkázás mint a babaápolás modern alternatívája, addig a családok nagy többsége a passzentos csomagolású, 30 és 60 forint közötti darabáron mozgó eldobhatók közül keresgéli a számára tökéletes típust. Pedig.

Elfelejthetjük a régi idők pelenkarémségeit, mert másról, újról van szó. Nyissunk az új fejlesztésekre, amik által bevállalósan szerethetjük környezetünket, óvjuk pénztárcánkat és teszünk gyermekeink jövőjéért — legalább azzal, hogy nem teszünk ellene — .

A ‘moshatózás’ melletti propaganda piaci veszélyt nem jelentő, szelíd gerillának számít — és talán nem csak itthon — : nagy és mega üzletláncokban nem találkozunk sem a reklámjával, sem a különböző megoldásaival, márkáival. Eldobhatókkal van megtömve minden polc, eldobhatókkal dolgoznak a kórházakban, a kismamáknak ajándékcsomagokban osztogatott és külön borítékban is elpostázott pelenkaminta is mind eldobható. Mintha a pelenka azt jelentené: szuper diszkrét tranzitáru, amely kidobáskor magába csomagol mindent, ami kínos és gusztustalan.

A modern moshatózás életvitel, tudatos választás, és őszinte elfogadása a babánk testi szükségleteinek alfától egész’ ómegáig (ahol ómega a kínos és gusztustalan vége). Ha szerencsénk van, ismerősi körünkben akad valaki, aki néhány jó szóval elmozdít minket ebbe az irányba, és ajánl pár tuti megmondó honlapot a témában. Ám így is kevesen merünk és tudunk belevágni az ismeretlenbe, nemhogy egyedül, támogató és motiváló közeg nélkül.

Pár hónapos anyukaként és kezdő, elkötelezett moshatózóként részt vettem egy a mosható pelenkákról tartott információs délutánon, amin elhangzott, hogy valójában (az általános aggályok ellenére) alig kerül több időnkbe és energiánkba moshatózni, mint eldobni. Na ezt már akkor szemen szedett megtévesztésnek tartottam, mert nem így van, nem lehet így. Természetes, hogy több befektetett energiánkat veszi igénybe az a valami, amit megtartunk, mint amit egyszeri használat után eldobunk.
A kulcs nem ebben van, hanem az értékrendünkben. Abban, hogy szemet szúr, mennyi szennyes csomagot “termel” naponta a mi drága babapopsink, és felmérjük, ez mennyi lesz egy évre kivetítve, meg az utcán látott valamennyi babára összesen, és készek vagyunk ezen változ(tat)ni. A másik kulcsot a szociális környezetünk jelenti, hogy mennyire támogató, ösztönző és felelősségteljes. A két kulcs persze ugyanaz, különböző stádiumban és léptékben, egymással kölcsönhatásban.

A bizonytalankodó gondolatok eltántoríthatnak, hogy de jaj az állandó mosás, meg a vegyszer, a rengeteg víz, abból is a 60, de inkább a 90 fokos, a vasalás, az áram, sőt, még a tárolóvödör, meg a csatornadíj… miközben ó, a pehelykönnyű papírpelenka, ami csiribí-csiribá, volt nincs. Saját tapasztalatból és kalkulátorok számításai alapján állítom, hogy ennél, a régebbi időkből berögzült rutinnál jóval kevesebb cécó van a mai mosható pelenkákkal, a kezelésük sokkal egyszerűbb, barátságosabb és gazdaságosabb. Rutinra és időráfordításra persze szükség van, de ahogy egy barátnőm mondta, az eldobható pelenka utánpótlása is tud logisztikai kihívást jelenteni. Kinek mi.

Vannak akadályozó tényezők, melyek ellen nem feltétlenül lehet mit tenni — mint pl. az otthonunk méretei és sajátosságai, a mosható készletre egyszerre elkölthető 10-20-50 ezer forint, vagy a speciális igényű babapopsik — , azonban a kritikák zöme, amivel találkozom, merev és saját tapasztalat híján információhiányból merít.

A leggyakoribb racionalizáló érv a várható kiadások összehasonlításából születik. A számok alakíthatók úgy, hogy a végén alig kisebb összeg jöjjön ki a moshatózásra, mint az eldobásra. A valóság közben az, hogy aki az eldobhatóval takarékoskodik, feltételezhetően a moshatóval is ezt tenné, és a ráköltéseket így már tényszerűen lehet összehasonítani: az 50-70%-os megtakarítás teljesen reális, a moshatózás javára.

Ott van aztán a mindenütt jelenlevő, mégsem látható, “a védendő Környezet”, de hozzá már inkább a szkepticizmusunkat vesszük elő, ahogy a felgyülemlő (akár elégetett, tök mindegy) szemét is csak gyenge, a mi életünkben láthatatlan tényező.
Pedig mibe kerül nekünk, hogy odafigyeljünk rá és törődjünk a szűk és tágabb életterünkkel? Egy kis változtatásba kerül, átszokásba és jó példába, így az anyagiak egyből megerősítő melléktényezővé válnak.

Nem vagyok jó győzködő, de szeretnék hatással lenni életünknek erre az amúgy is mindent felforgató és próbára tevő időszakára. Gyermekünk érkezésével annyi változás történik bennünk és körülöttünk, olyan erőket és képességeket fedezünk fel magunkban, amelyek létezését korábban nem is sejtettük.
A pelenka mint olyan, csupán egy olykor pisis, kakis, máskor tiszta és gondoskodó hétköznapi részlet, nem kéne tőle viszolyognunk, menekülnünk.
Vajon ha választanunk kéne a nyugodt, eseménytelen éjszakák és a meglepetésektől mentes — a pikk-pakk zoknifelhúzással vetekedő — pelenkázások között, melyikről lennénk hajlandók lemondani a másikért? Valójában nem függenek egymástól, csak kíváncsiságból játsszunk el a gondolattal.

Sokszor hangzik el az a kötözködés, hogy az ivó minőségű csapvíz nagy mértékű használata ugyan mitől lenne környezettudatos. Bennem, terméktervezői képzettségemnél fogva, erre az a válasz ötlött fel, hogy a víz erőforrás és primer alapanyag, míg a háztartásunkból távozó szemetek mind erőforrásokat ((f)el)használt, alapanyagokból előállított termékek. Az arányérzetem azt súgja, hogy többszörös munka és energia megy el egyetlen darab papírpelenka legyártására, mint egy újrahasználható pelenka egyetlen kimosására. Míg az előbbi futósoron 0,25 másodperc alatt születik és 5 óra alatt “meghal”, addig az utóbbi valahogy megvarródik, majd évekig elél. Olyan nehéz ezt belátni?

A blog egyik célja az, hogy általa minél több családnak kedvet csináljunk és lendületet adjunk belevágni a mosható pelenkázásba. Ezt többek között azzal szeretnénk segíteni, hogy hiánypótló lehetőséget kínálunk a különböző típusokat megtapogatni és kipróbálni, mielőtt vásárlásra kerülne sor. Nagyon jól tudjuk, hogy így biztosan meg lehet találni a megfelelő típust, kidolgozni a saját praktikákat, és nem feladni az egészet. Csak általunk ismert és bevált pelenkarendszereket mutatunk, vagyis erősen szelektálunk — nálunk nincs zsákbamacska.
Kérdezzetek bennünket, szívesen válaszolunk, itt a blogon és személyesen is.
Számunkra öröm, ha a tapasztalataink segítségével ti is elégedett moshatózók lesztek.

szo.

[border ]
[border ]

KIK VAGYUNK MI?

Farkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók. Azért vagyunkFarkas Veronika és Kádár Szonja pelenkázási tanácsadók
itt, hogy segítsünk neked olyan vegyszermentes mosható pelenkát választani, ami örömmé teszi a pelenkázást. 

– megmutatunk mindent a mosható pelenkázással kapcsolatban a Pelenkatapogatón
– megválaszolunk minden, a mosható pelenka használatával kapcsolatos kérdést (helyes feladás, mosás, kezelés) az e-mail-tanfolyamunk keretében, és bármikor írhatsz nekünk az info@temiti.hu e-mail címre
– ha olyan egészségügyi problémával küzdötök, amelyre megoldás a mosható pelenka (gombásodás, pelenkakiütés, ekcéma, helytelen csípőtartás), elmondjuk a pontos használatát
– védőnőknek, egészségügyi szakembereknek tartunk szakmai bemutatót
– minőségi, mégis elérhető árú mosható pelenkákat és kiegészítő termékeket kínálunk MOSHATÓ PELENKA BOLTunkban

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to Top