5.rész – a mosható pelenkák kezelése

e-mail-tanfolyam
5. A mosható pelenkák mosása

Valószínűleg ez a legjobban várt része a tanfolyamnak és az a téma, amiről a leghosszabban kellene írnom. Ezért lehet, hogy csalódni fogsz.  

Én azokat a dolgokat szeretem amelyek ésszerűen és élhetően beilleszkednek a napirendünkbe, tehát itt most egy “energiakímélő” mosási rutint olvashatsz. Mivel a foltosan maradt kölcsönzős pelenkákat mindig patyolatra szoktam mosni, mind az energiakímélésben, mind a pelenkamosásban sikerült 12 évnyi rutint felhalmozni. 

A megfelelően kimosott pelenkák támogatják a babád egészségét, nem okoznak semmilyen fertőzést.

Kövesd a következő 5 lépést, hogy a babád mindig tiszta mosható pelenkában lehessen.

RÖVIDEN: 

1) eldobható kakifogó lap kuka

2) pelenkacsere után, vagy este, a pelusok kiöblítése, hogy ne álljanak a kakiban, pisiben

3) ami nagyon foltos – NE SÚROLD! – a külsőket öblítsd át egy kis folyékony öko mosószerrel, a betéteket dörzsöld be marhaepe szappannal

4) mosás: folyékony öko mosószerek (zsír, illóolaj 5% alatt, nincs benne fehérítő, tartósítószerek, alkohol), vagy speciális pelenkamosószer. Mosótojás, mosószóda, reszelt szappan, házi mosószer is OK, de csak a betéteknek.

5) foltkezelés: tedd ki a napra, ha ez sem hozza ki, akkor majd a következő mosás és/vagy egy kis nátrium-perkarbonát!

mosható pelenkák mosása

 1. HOSSZABBAN 

ELŐKEZELÉS

Ez az egész mosás lelke, tulajdonképpen a többit a mosógép megoldja.

  • Használat után a mosható pelenkáról távolítsd el az eldobható betétet – pisi esetén mehet a mosásba. A nagyobb dolgok a wc-be, papír a kukába.
  • A pelenka egyes részeit szedd külön, amennyire a felépítése engedi: a zsebesekből vedd ki a betétet, az AI2-kból patentold ki a belső részeket, a külön külső+belsőket vagy a csónakos pelenkákat egyszerűen válaszd szét.
  • Amelyik külső tiszta (száraz vagy alig nedves) maradt, újból feladható, vagy egy kis áttörlés és szellőztetés után, egy “következő körben” újra bevethető.
  • Ha a külső kakis lett, akkor öblítsd le róla a darabokat és egy kis öko folyékony mosószerrel öblítsd át. Ne súrold! Az árt a pelenkának és hosszútávon a kezednek. 
  • Ha foltos is maradt, első körben ne ess neki semmivel. Ha úgy látod, az öblítés kevés ahhoz, hogy újra használd, akkor tedd a többi mosásra váró pelenkához, tépőzárakat visszahajtva, ha lehet mosóhálóban.
  • A belső nedvszívó részekről a nagydolgokat erősebb vízsugár és megfelelő eszköz — mosogatószivacs, műanyag vagy fém “vajazókés”, kiszuperált bankkártya — segítségével távolítsd el, majd néhányszor öblítsd ki a pelenkát langyos vízben, esetleg egy kis mosószerrel, hogy a szagok is eltűnjenek.

A betéteken maradt foltokat – tényleg csak néhány mozdulattal – dörzsöld be marhaepe– vagy mosószappannal.

soap-1617473_1280

 2. A szennyes pelenkák TÁROLÁSa 

Tárolni lehet, de nem muszáj. Ha úgy kényelmes és mindennap indítasz mosást, akkor elég egy lavór, amelybe mosásig gyűjtöd a pelusokat.

A tárolás titka a teafaolaj és egy jól zárható (rápattintós) fedeles vödör

Nedves tárolás.  Előkezelés után a kicsavart pelenkák fedeles vödörben gyűlnek, amelynek az oldalára (vagy a fedele aljára) cseppentett 5-10 csepp teafaolaj elpárologva jelentősen enyhíti a szagokat és fertőtlenít – 3-4 nap múlva is vállalhatók maradnak a vödörbeli állapotok. Áztatva viszont ne tárolj sokáig pelenkát, irtó hamar bebüdösödik! 

Száraz tárolás.  az előkezelt pelenkákat kiterítheted például a lavór szélére, így nyáron sem fognak bepenészedni és a cellulózlebontó baci sem támadja meg őket. Igen, ilyen is van, ne foglalkozz vele, haladjunk tovább :)!

 

Bambino Mio - Pelenkatároló vödör 2 db mosóhálóval - 14 L

 3. MOSÁS 

pelenkakülsőket szétpatentolva és összezárt tépőzárakkal, ha lehet mosózsákban tedd be a mosógépbe.

Pelenkák mosásához a legenergiaszegényebb megoldás valamelyik pelenkamosószer. Én a foltosan maradt, kölcsönzésből visszaérkezett pelenkákat ezzel szoktam hosszú programon, 40 fokon átmosni és imádom, hogy szinte nulla munkával eltűnik a foltok 80%-a.

A mosószóda, főzött házi mosószer, folyékony mosódió, Ecoegg mosótojás (az amiben mosószer van, nem a kerámigolyós varázslat) is szuper, de ezeket a betétekhez, babaruhákhoz, felnőtt ruhák frissítő mosásához ajánlom. A külsők érzékenyek, kell nekik a kényeztetés.

A mosás hőfoka külsőknél 40, a betéteknél 40-60°C, de mindig vedd figyelembe a gyártói ajánlást (csomagolás, bevarrt címke). A prefoldok és tetrapelenkák alkalmanként (pl. a baba betegsége után vagy higiéniai jóérzésből) 90°C-on is moshatók.

Bambinex mosópor pelenkákhoz

Öblítéshez az ecetet ajánlom, amely lágyítja a ruhát és egyben fertőtlenít is.
Illatanyagként használj 5-10 csepp mosóparfümöt vagy 100%-os illóolajat.

A dobot csak 2/3-ig töltsd meg, hogy bőven legyen víz a pelenkák mosásához és megfelelően kiöblítse őket a mosógép. Ha a géped a szennyes súlyához adagolja a vizet, a mosás megkezdése előtt önts 2-3 liter vizet a dobba.

 4. FOLTKEZELÉS 

Tényleg próbálj meg nem rágörcsölni a foltokra, mert gyönyörűen el fognak tűnni! 

Ha valami durva dolog került a pelenkába, mondjuk cékla, meggy, spenót és látszik, hogy ez maradandó, akkor mosás után tedd ki a napra. Nem csak nyáron, bármikor.

Az UV vagy teljesen kiszívja, vagy halványít rajta. És ezután jöhet a nátrium perkarbonát.

Ez egy szuper környezetbarát, mégis nagyon erős folteltávolító. Kiszedi a vért, a fűfoltokat és igen, a meggyes kakafoltot is.

Kenj belőle pépet a foltra és hagyd úgy néhány órán keresztül. Ha színes ruhát folttalanítasz, tudd, hogy veszíteni fog a színéből. Illetve még egy tanács: ez is erős vegyszer, a rendszeres használata egy idő után szétmarja a textilek felső részét, használd alkalmanként.

folttisztító só>>>

 5. TEREGETÉS 

A mosható pelenkákat jól szellőző helyen és amennyire csak lehet, szétszedve, kinyitva és kihajtogatva teregesd ki.

Közvetlenül fűtőtestre ne tegyél pelenkát, különösen a gumírozott és PUL-pelenkakülsőket, mert a nagy hőtől elszíneződhetnek, és az anyaguk, gumírozásuk tönkremehet.


Ha kevés helyed van teregetni, válassz mikroszálas anyagból készült pelenkát, amit vékony, de nagy nedvszívású bambusz betétekkel jól lehet kombinálni. Ez például
“a Balatontól hazaféle a kalaptartón megszáradt”, írta nekünk egy anyuka.

A mosható pelenkák mosása

A tiszta és száraz pelenkákat feladásra kész állapotban pakold el, ez megkönnyíti és gyorsítja majd a pelenkázást.

Ennyi. Készen is vagy :).

EXTRA: amennyiben a gyapjú pelenkák mosása érdekel, ebben a cikkben találod meg: https://temiti.hu/gyapju-moshato-pelenka/

 Vissza az előző részhez >>> 4. – Mosható pelenka kiegészítők

Ha szeretnéd megosztani másokkal, amit itt olvastál, ezt a linket küldd el nekik. Így az e-mail-tanfolyam összes részét meg fogják kapni. Köszönjük.

Scroll to Top