5.rész – a mosható pelenkák kezelése

e-mail-tanfolyam
5. A mosható pelenkák kezelése – két használat között

 

A mosható pelenkák kezelése a beszennyezett, “balesetet szenvedett” babaruhákéhoz hasonlít – és összesen kb. napi negyed óra plusz elfoglaltságot jelent. Amiről keveset olvasni, pedig érdemes kiemelni, hogy  az általános tapasztalat szerint a mosható pelenkáknak való utánajárás, a beszerzés, majd a napi használat és ápolás büszkeséggel, gyengédséggel tölti el a szülőket.

A következő 5 lépés a kulcsa annak, hogy a babád mindig “törődő, gondoskodó” pelenkában lehessen.

 1. ELŐKEZELÉS 

Használat után a mosható pelenkáról távolítsd el az eldobható betétet – ha kakis lett, egyenesen a wc-be vagy a komposztba. Ha csak pisis, akkor gyors kézi öblítéssel, vagy majd a pelenkákkal együtt gépben ki lehet mosni. A pelenka egyes részeit szedd külön, amennyire a felépítése engedi: a zsebesekből vedd ki a betétet, az AI2-kból patentold ki a belső részeket, a külön külső+belsőket egyszerűen válaszd szét. Amelyik külső tiszta (száraz vagy alig nedves) maradt, újból feladható, vagy egy kis áttörlés és szellőztetés után, egy “következő körben” újra bevethető.

A nagydolgokat erősebb vízsugár és megfelelő eszköz — mosogatószivacs, műanyag vagy fém “vajazókés” — segítségével távolítsd el, majd néhányszor öblítsd ki a pelenkát meleg, esetleg szappanos vízben, hogy a szagok is eltűnjenek.

A foltokat marhaepe– vagy mosószappannal kezeld, és ha ezután is láthatóak, a nátrium-perkarbonát pép kitűnő, környezetkímélő folteltávolító: csak vidd fel a foltra, és mosásig így tárold. Szép időben a napfény is segít kifehéríteni a pelenkát és az esetleges foltokat.

 2. A szennyes pelenkák TÁROLÁSa 

A tárolás titka a teafaolaj és egy jól zárható (rápattintós) fedeles vödör*. Kétféle tárolási módszer közül választhatsz (nekünk a második vált be):
 Vizes tárolás.  Mosásig ecetes vízben áznak az előkezelt pelenkák. Ezt nem mindegyik pelenka szereti, a bambuszból készültek tönkremehetnek a rendszeres és hosszú távú ecetben ázástól. Pár csepp teafaolaj a szagtalanítás és fertőtlenítő hatás kedvéért ajánlott!

 Száraz tárolás.  Előkezelés után a kicsavart pelenkák fedeles vödörben gyűlnek, amelynek az oldalára (vagy a fedele aljára) cseppentett 5-10 csepp teafaolaj elpárologva jelentősen enyhíti a szagokat és fertőtlenít – 3-4 nap múlva is vállalhatók maradnak a vödörbeli állapotok.
Egy 10-15 literes vödör nagyjából 3 nap alatt telik meg egy gépi mosásra való pelenkával.
* – tökéletesen megfelel pl. egy régi, 5-10 kg-os, mosószeres vödör.

 3. MOSÁS 

Az egészségügyi szakemberek által ajánlott, 2-3 (max. 4) óránkénti pelenkacserére alapozva a pelenkakészlet nagyságától függ, hogy 2, 3 vagy 4 naponta kerül sor mosásra.
A pelenkakülsők szétpatentolva és összezárt tépőzárakkal, mosózsákban kerüljenek be a mosógépbe.
Az enzimes mosószerek, mosófolyadékok, illetve öblítők használatát kerüld (általánosságban is ajánlott), mert a környezetre ártalmas adalékanyagokat tartalmaznak és bevonatot képeznek a textilszálakon, rontva a pelenkák nedvszívó képességét.

Pelenkák mosásához a legjobb megoldás a mosószóda. Mosószódával kombinálva beválhat a folyékony mosódió főzet, vagy például a reszelt szappan is. Ilyenkor arra figyelj, hogy ha nagyon kemény nálatok a víz, a szappan eltömítheti a pelenka szálait. Ha ilyesmit észlelsz, mosószódával mosd át a pelenkát, mert az eltávolítja a szappanmaradványokat a textilszálak közül.
A mosás hőfoka 40-60°C, de mindig vedd figyelembe a gyártói ajánlást (csomagolás, bevarrt címke). A prefoldok és tetrapelenkák alkalmanként (pl. a baba betegsége után vagy higiéniai jóérzésből) 90°C-on is moshatók.

Öblítéshez az ecetet ajánljuk, amely lágyítja a ruhát és egyben fertőtlenít is.
Illatanyagként használj 6-10 csepp mosóparfümöt vagy 100%-os illóolajat.

A dobot csak 2/3-ig töltsd meg, hogy bőven legyen víz a pelenkák mosásához és megfelelően kiöblítse őket a mosógép. Ha a géped a szennyes súlyához adagolja a vizet, a mosás megkezdése előtt önts 2-3 liter vizet a dobba.

 – Gyapjú pelenkakülső mosása 

A gyapjú külsőt elég 4-6 hetente mosni, ha már száradás után is megmarad a kellemetlen szaga, illetve “nagy balesetes” esetekben. Miután eltávolítottad róla a foltokat, és kiöblítetted samponos vízben, biztosítsd a gyapjú külső vízhatlanságát a következő módon:

kis lavór kézforró (40°C-os) vízbe adagolj sampont, és oldj fel benne egy púpos teáskanálnyi lanolint** – a teljes feloldódásig a víz is lehűl. Tedd bele a gyapjú külsőt, és hagyd így 8-10 órán át (egy éjszakára). Idővel láthatóvá válik rajta a fehéres lanolinréteg.
Finoman nyomd ki belőle a vizet, és erővel kicsavarás – ezt inkább kerüld – helyett törölközőbe hajtogatva is nyomkodd meg. Jól szellőző helyre (de ne tűző napra vagy fűtőtestre) teregesd ki, ha lehet, vízszintesen.
Száradás után tekerd tetrapelenkába, így megszűnik a ragacsos tapintása.

A gyapjú mosását és lanolinozását lépésről lépésre itt nézheted meg.
** – A lanolint gyógyszertárakban tudod beszerezni. Mivel gyógyszerészeti alapanyag, lehet, hogy elsőre furcsán fognak nézni, minek neked 100 g lanolin.

 4. TEREGETÉS 

A mosható pelenkákat jól szellőző helyen és amennyire csak lehet, szétszedve, kinyitva és kihajtogatva teregesd ki.
Közvetlenül fűtőtestre ne tedd a pelenkákat, különösen a gumírozott és PUL-pelenkakülsőket, mert a nagy hőtől elszíneződhetnek, és az anyaguk, gumírozásuk tönkremehet.
Ha kevés helyed van teregetni, válassz kisebb nedvszívású, mikroszálas anyagból készült pelenkát, amit vékony, de nagy nedvszívású bambusz betétekkel jól lehet kombinálni.

 5. A tiszta pelenkák TÁROLÁSa 

A tiszta és száraz pelenkákat feladásra kész állapotban pakold el, ez megkönnyíti és gyorsítja majd a pelenkázást.

Ennyi. Készen is vagy :).
Jól látszik, hogy valójában csak az előkezelés jár napi rendszerességű időráfordítással és munkával, a többi lépés a ruhákkal együtt történik. A lényeg a felhasznált szerekben van, amelyekről mindenek előtt azt érdemes tudni, hogy környezetkímélők, természetes összetevőik vannak és lényegesen gazdaságosabbak, mint a reklámozott nagy márkák. Éppen emiatt csak bátorítani tudunk, hogy más ruhákhoz is nyugodtan használd, és ne a mosható pelenkázással járó extraként tekints rájuk.

Saját tapasztalatainkon kívül az antalvali.com oldalról böngésztünk mosási tippeket, a belinkelt videót pedig bambio.hu oldal két anyukája Szilvi és Andi készítette
[border]

Vissza az előző részhez >>> 4. – Mosható pelenka kiegészítők

[border ]

Ha szeretnéd megosztani másokkal, amit itt olvastál, ezt a linket küldd el nekik. Így az e-mail-tanfolyam többi 8 részét is meg fogják kapni. Köszönjük.

Scroll to Top